01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Web města z jasné světové špičky

Řeč je o portálu hlavního města Prahy (www.praha.eu), který na žebříčku webů světových metropolí, sestaveném americkým The e-Governance Institute, získal druhé místo na světě a první v Evropě. Aplikace Zakázky pod lupou byla navíc letos v dubnu oceněna na konferenci Internet ve státní správě a...

Řeč je o portálu hlavního města Prahy (www.praha.eu), který na žebříčku webů světových metropolí, sestaveném americkým The e-Governance Institute, získal druhé místo na světě a první v Evropě. Aplikace Zakázky pod lupou byla navíc letos v dubnu oceněna na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) v Hradci Králové jako nejlepší elektronická služba v Česku. Informatiku na pražském magistrátu tedy nelze spojovat jen s mediálně neblaze proslulým projektem Opencard. Ale není bez zajímavosti, že »architektem« oceněného portálu je bývalý ředitel magistrátního odboru informatiky Václav Kraus, který na svou funkci rezignoval kvůli problémům s městskou kartou.

HODNOCENÍ PODLE 98 KRITÉRIÍ

Internetové stránky byly hodnoceny na základě 98 kritérií rozdělených do kategorií zabezpečení, přístupnost stránek, obsah, služby na stránkách a zapojení občanů do rozhodování města. Do hodnocení se promítá i ochrana soukromí uživatelů, rychlost reakce politiků na dotazy občanů na on-line fórech, nebo možnost návštěvníků vyřídit na webu záležitosti, kvůli nimž by jinak museli zajít na městský úřad.

Výsledky poskytují rovněž svědectví o tom, jaký vývoj prodělal pražský metropolitní portál. Zatímco v roce 2005 obsadila Praha 14. místo a o dva roky později se dokonce propadla ještě o stupínek níž, loni už předběhla i města jako Londýn, Paříž či New York. Lepší webový portál má podle hodnotitelů už pouze jihokorejský Soul.

Místo víceméně elektronické vývěsky magistrátu vznikl portál, který je vstupní branou k četným informacím a službám. Pražský primátor MUDr. Pavel Bém napočítal 29 agend, které si - na rozdíl od současného stavu - ještě před pár lety musel obyvatel metropole vyřizovat kontaktně, a oznámil, že magistrát letos k 1. červnu spustí dalších 61 projektů. Ty mají třeba umožnit vyřídit si přes internet registrační kartu chovatele psa, podat čestné prohlášení o majetkových poměrech či požádat o vydání souhlasu k nakládání s nemovitostí.

JAK SE VYZNAT VE SPLETI DAT

Aby se návštěvník portálu mohl orientovat v množství informací a služeb, je portál rozdělen do čtyř sekcí. Z hlavní stránky se zájemce dostane k informacím týkajícím se městských částí, dopravy, zábavy, života v Praze i její minulosti a budoucnosti, možností získat dotace i orientace pomocí různých map. Ve druhé sekci nazvané Portálová rodina je seřazeno deset relativně obsahově samostatných celků, jako je magistrát, zdravotnický portál, portál pro sociální oblast, dopravní situace, Praha virtuální či třeba Zakázky pod lupou.

Sekce Elektronické služby nabízí 11 služeb - nejen informace o Opencard, ale též on-line dopravní kamery nebo fotobanku s téměř 800 fotografiemi ze života města, které jsou k dispozici ke stažení v tiskové kvalitě. Část Jak zařídit představuje průvodce životními situacemi z oblasti bydlení, dokladů, dopravy, poplatků, žádostí, povolení a stížností. Čtvrtou hlavní sekcí je adresář, kudy se návštěvník dostane na webové stránky městských částí a dalších úřadů.

SE ZLATÝM ERBEM

Již zmíněný portál Zakázky pod lupou zasluhuje zmínku ještě proto, že ve 12. ročníku soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky měst a obcí získal letos první místo v kategorii Nejlepší elektronická služba.

Tato služba funguje na http://zakazky.praha.eu od května 2009. Zveřejňují se tam všechny zakázky u stavebních prací nad jeden milion korun, u objednávek služeb a dodávek hmotného majetku nad půl milionu korun. Cílem portálu Zakázky pod lupou je poskytnout zájemcům informace o výběrových řízeních organizovaných Magistrátem hl. m. Prahy. Portál obsahuje údaje o jednotlivých zakázkách ve všech fázích procesu jejich realizace.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down