01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /43

Byli jste volit do Poslanecké sněmovny? Jste zvědaví, jak volby dopadly ve vašem městě, městysu či obci? Kdo byl nejstarším a kdo nejmladším kandidátem? Pokud vás toto vše zajímá, podívejte se na stránky www.volby.cz, které provozuje Český statistický úřad (ČSÚ). Co tam najdete? Výsledky všech...

Byli jste volit do Poslanecké sněmovny? Jste zvědaví, jak volby dopadly ve vašem městě, městysu či obci? Kdo byl nejstarším a kdo nejmladším kandidátem? Pokud vás toto vše zajímá, podívejte se na stránky www.volby.cz, které provozuje Český statistický úřad (ČSÚ).

Co tam najdete? Výsledky všech předchozích voleb do Poslanecké sněmovny i Senátu Parlamentu ČR (jsou tam od roku 1996), zastupitelstev krajů (od roku 2000), zastupitelstev obcí (od roku 1994), Evropského parlamentu (od 2004), ale i například i do České národní rady (1990 a 1992) a Federálního shromáždění (taktéž 1990 a 1992).

Na specializovaném webu Českého statistického úřadu se však dozvíte i aktuální data o právě uskutečněných parlamentních volbách: Především to, kdo je vyhrál, které politické strany a s kolika mandáty se dostaly do dolní parlamentní komory i kteří konkrétní poslanci v jejích lavicích zasednou a kolik jednotliví kandidáti obdrželi preferenčních hlasů. Volební výsledky si můžete zobrazit jak za celou Českou republiku, tak za každý kraj, každý okres, každou obec, ba i za každý jednotlivý volební okrsek.

Adresa www.volby.cz ovšem obsahuje i spoustu dalších informací. V sekci Jmenné seznamy a přehledy se dozvíte počty kandidátů na jednotlivých listinách, kdo byl nejstarším a kdo nejmladším kandidátem, rozdělení kandidátů podle věku a pohlaví, rozdělení kandidátů na základě jejich politické příslušnosti - a toto vše z pohledu nejen kandidátů, ale také přímo zvolených (v tomto případě) poslanců. Vše samozřejmě s možností výběru území a územního celku, který vás zajímá.

Podstatnou informací je rovněž volební účast. Ta pochopitelně mnohé vypovídá: Zda v daném místě občany politika zajímá, klesl-li tam ve srovnání s minulými volbami zájem voličů dostavit se k volebním urnám nebo jestli naopak stoupá atd.

Věřme, že se brzy dočkáme také mapového zobrazení všech volebních výsledků, neboť barevná mapa, z níž už na první pohled zcela jasně vyčteme, jaká kde vyhrála politická strana, má větší vypovídací schopnost než jedna velká tabulka výsledků. Protože tento článek vznikl ještě v době před volbami do Poslanecké sněmovny, budu doufat, že Český statistický úřad podobu tohoto serveru nezmění.

VÁCLAV KOUDELE

vedoucí odboru informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down