01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cyklostezka chce i zázemí

Město Uherský Brod aspiruje na to stát se mekou cykloturistů, kteří odtud budou vyjíždět na Baťův kanál, za krásami Bílých Karpat či do Luhačovic. K tomu jsou nutné cyklostezky.

Během posledních dvou let vznikly kolem Uherského Brodu hned čtyři úseky cyklostezek v celkové délce 12 kilometrů. Všechny jsou hvězdicovitě napojeny na blízká i vzdálenější sídla, čímž se naplňuje předsevzetí uherskobrodské radnice, aby se město stalo jakousi cykloturistickou křižovatkou mezi Baťovým kanálem, Luhačovicemi a Bílými Karpaty.

Naposledy tam letos v dubnu slavnostně otevírali cyklostezku Kunovice-Uherský Brod-Luhačovice, k. ú. Újezdec u Luhačovic. Projekt obousměrné dvoupruhové cyklostezky dlouhé přes 2,8 km si vyžádal celkové náklady 12,45 mil. Kč a mohl být uskutečněn díky spolufinancování Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Dotace činila bezmála 7,7 mil. Kč, zbytek dorovnal investor - město Luhačovice.

PO SILNICI SE UŽ NA KOLE NEJEZDÍ

»Tato cyklostezka byla dlouho žádaná,« říká místostarosta Uherského Brodu Ing. Pavel Josefík. »Obě sousední města spolu už historicky vytvářejí jakousi harmonii: Naše město poskytovalo zaměstnání a vzdělávání, Luhačovice zase vždy měly zázemí pro rekreaci a zábavu. Dříve od nás jezdili lidé do Luhačovic běžně na kole. Nyní je však na silnici II/490 takový provoz, že jet tudy na kole znamená podstoupit velké riziko.«

Nová cyklostezka, která v extravilánu odkloňuje cyklisty ze silnice, proto nejen zvyšuje bezpečnost cyklistů, ale poskytuje místním obyvatelům i dalším vyznavačům pohybu možnost sportovního vyžití včetně in-line bruslení. Už v zimě na ještě neotevřené stezce byla také projeta lyžařská stopa. Navíc by se tato trasa měla stát součástí významné krajské cyklotrasy Luhačovice-Uherské Hradiště, případně Luhačovice-Veselí, či Luhačovice-Bílé Karpaty. V sezoně i o víkendech by tam měly projíždět stovky cyklistů. Radnice na to připravuje i místní podnikatele v cestovním ruchu.«

V regionu se na budování sítě cyklostezek podílejí další obce a města. Tak třeba investorem jiné, letos v dubnu otevírané cyklostezky v úseku Prakšice-Uherský Brod byla obec Prakšice. Luhačovice zase financovaly nový úsek cyklostezky do Biskupic. Naopak Uherský Brod chce ještě letos vybudovat úsek Uherský Brod-Kunovice (okolo uherskobrodské městské části Havřice). Za připomenutí jistě také stojí už loni otevřená cyklostezka Uherský Brod-Nivnice. Pro cyklisty je mimořádně komfortní, neboť povrch má ze silničního betonu a je v celé své délce osvětlena. O náklady na její stavbu se spolu s SFDI podělilo město Uherský Brod a obec Nivnice.

JAKÉ JSOU ZKUŠENOSTI RADNICE

Ing. Pavel Josefík může shrnout bohaté zkušenosti uherskobrodské radnice s přípravou a budováním cyklostezek: »Projektová příprava bývá složitější než následná realizace. Stavba zpravidla netrvá déle než pár měsíců, ale příprava projektu si může vyžádat i několik let. Začíná již u územního plánu a pokračuje výběrem vhodné trasy nejen s ohledem na reliéf stezky, ale také na "vlastnickou průchodnost". Také v našem regionu kvůli nedořešeným vlastnickým vztahům některé slibné úseky nebylo možno postavit. Důležitá je i příprava - kompletace žádosti na SFDI o příspěvek. Co stavebnímu úřadu stačí pro vydání povolení na cizím pozemku (například nájemní smlouva na dobu neurčitou s výpovědní dobou tři měsíce), nemusí uspokojit fond.«

V Uherském Brodě vědí, že postavit cyklostezku je samo o sobě málo. Důležitá je i její údržba - město si za tím účelem už pořizuje malou mechanizaci. Chce dál zkvalitňovat i turistickou infrastrukturu. Do Regionálního operačního programu Střední Morava poslalo projekt na značení stezky a vybudování odpočinkových míst na nejhezčích výhledech na panorama Bílých Karpat (včetně panoramatických map a možná i pořízení dalekohledu).

Řadu kroků město k příjemnějšímu cykloputování už vykonalo. Tak třeba při otevírání cyklostezky z Kunovic do k. ú. Újezdec u Luhačovic nechyběla čerstvě vydaná cyklomapa Uherskobrodska a Brodský zpravodaj (viz www.uherskybrod.cz) bude zveřejňovat tipy na zajímavé cyklovýlety.

Cyklostezka Uherský Brod-Luhačovice oficiálně slouží místním obyvatelům i turistům od letošního 23. dubna.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down