01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rekonstrukce problémových sídlišť z dotací EU

Celkem 5138 milionů korun je k dispozici pro revitalizace či regenerace sídlišť v ČR. Díky Integrovanému operačnímu programu (IOP) tak nyní může 41 měst získat dotace a významně zvelebit svá problematická sídlištní prostředí. Komu přesně jsou dotace určeny a jaké jsou nejčastější chyby v projektových žádostech, přiblíží tento článek sestavený odborníky z Centra pro regionální rozvoj ČR.

Integrovaný operační program je jedním z osmi tematických operačních programů schválených Evropskou komisí pro ČR v období 2007-2013. Podporuje řešení problémů v oblastech rozvoje informačních technologií ve veřejné správě, zlepšování infrastruktury sociálních služeb, veřejného zdraví, služeb zaměstnanosti a služeb v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik. Dále se zaměřuje na podporu cestovního ruchu, kulturního dědictví, zlepšování prostředí v sídlištích nebo na rozvoj systémů tvorby územních politik.

K DISPOZICI 5 138 MILIONŮ KORUN

Takzvaná Oblast intervence 5.2 Zlepšení prostředí v problémových sídlištích je zaměřená na zvýšení kvality života pro obyvatele problémových sídlišť prostřednictvím komplexní revitalizace či regenerace prostředí sídlišť, ve kterých by hrozící problémy mohly v případě vyšší koncentrace sociálně znevýhodněných rodin vyústit v sociální vyloučení.

Pro tuto oblast je určeno zhruba 12 % prostředků z více než 42,5 mld. Kč vyčleněných pro celý Integrovaný operační program, tedy finanční prostředky ve výši 5 138 mil. Kč.

Získat podporu mohou oprávnění žadatelé z 41 měst České republiky (viz mapa), která mají Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) schválený ministrem pro místní rozvoj.

V této oblasti intervence je možné předkládat žádosti celkem do tří aktivit:

Revitalizace veřejných prostranství;

Regenerace bytových domů;

Pilotní projekty.

REVITALIZACE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ

Projekty na revitalizaci veřejných prostranství zahrnují například úpravu, obnovu či výsadbu veřejné zeleně, výstavbu, rekonstrukci nebo sanaci parkovacích ploch, chodníků, cyklistických stezek a budování či modernizaci nekomerčních volně přístupných rekreačních ploch.

Oprávněnými žadateli pro tuto aktivitu jsou pouze obce. Výše podpory je pro projekty zaměřené na revitalizaci veřejného prostranství stanovena v poměru 85 % ze strukturálních fondů ku 15 % zdrojů příjemce.

REGENERACE BYTOVÝCH DOMŮ

V aktivitě regenerace bytových domů je možné požádat o dotaci například na zateplení obvodového pláště, rekonstrukci technického vybavení, výměnu či modernizaci lodžií, balkonů nebo třeba zajištění moderního sociálního bydlení při renovacích stávajících budov.

V rámci této aktivity si žádost o dotaci mohou podat pouze vlastníci bytových domů.

V případě projektů na regeneraci bytových domů se může jednat o podporu maximálně 40 %, z toho tvoří 85 % strukturální fondy a 15 % státní rozpočet, zbytek zdroje příjemce.

PILOTNÍ PROJEKTY

Pilotní projekty jsou zaměřené na řešení romských komunit ohrožených sociálním vyloučením, tzn. dojde k propojení aktivity regenerace domů a revitalizace veřejného prostranství s aktivitami sociálního začleňování (aktivita 3.1b Služby v oblasti sociální integrace v IOP) nebo s aktivitami řešenými v Operačním programu Lidské zdroje a zaměstnanost. U pilotních projektů tedy není primárním cílem pouhé zlepšení stavu bytových domů, ale především snížení nezaměstnanosti, kriminality, drogové závislosti a podpora vzdělanosti. Z tohoto důvodu aktivity zaměřené na regeneraci veřejných prostranství a na renovaci bytových domů, popř. přestavbu nebytových objektů na sociální bydlení, budou navazovat na aktivity z oblasti sociální a komunitní péče, intervenci z oblasti lidských zdrojů, zaměstnanosti apod.

Pilotní projekty budou realizovány v Ostravě, Orlové, Mostě, Brně, Kladně a v Přerově. Žádost o podporu v této aktivitě mohou předložit obce i vlastníci bytových domů.

Více se o jednotlivých podporovaných aktivitách dozvíte v Příručce pro žadatele a příjemce dostupné na www.crr.cz nebo www.strukturalni-fondy.cz/iop/5-2.

VÝZVY K PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTÍ

Výzva Ministerstva pro místní rozvoj ČR k podávání žádostí o poskytnutí podpory byla vyhlášena dne 22. 5. 2009 jako kontinuální na 80 % z celkové alokace pro tuto oblast podpory IOP 5.2. Po této výzvě následovaly výzvy jednotlivých měst, do kterých se mohli přihlašovat žadatelé s konkrétními projekty. K 31. 3. 2010 bylo předloženo celkem 219 projektů. Po výběru a schválení projektu městem je žadatelé předkládají na příslušné regionální pobočky Centra pro regionální rozvoj ČR (CRR), kde probíhá další administrace.

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY ODHALENÉ KONTROLOU

Po předložení žádostí o dotaci provádí pracovníci CRR řadu kontrol - nejdříve kontrolu přijatelnosti, pak kontrolu formálních náležitostí projektu a posléze ex-ante analýzu rizik, příp. ex-ante kontrolu na místě. Při kontrolách se posuzuje například soulad projektu s cíli a aktivitami příslušné oblasti intervence, splnění definice příjemce, forma a obsah žádosti i doložení všech povinných příloh.

V průběhu uvedených kontrol jsou nejčastěji nacházeny tyto nedostatky:

chybí povinná příloha či je neúplná,

údaje v žádosti jsou neúplné nebo neodpovídají údajům uvedeným v přílohách,

chybí podpis statutárního zástupce.

Tato pochybení je možné dodatečně doplnit a nejsou tedy důvodem pro vyřazení žádostí z další administrace.

PROBLEMATICKÁ VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ

K důležitému mezníku v administraci projektu patří zadávání výběrového řízení, neboť výdaje v projektu mohou být realizovány pouze na základě transparentního výběrového řízení, které musí být uskutečněno v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.

V případě zakázek nespadajících do režimu tohoto zákona postupuje příjemce v souladu se Závaznými postupy pro zadávání zakázek spolufinancovaných ze zdrojů Evropské unie, nespadajících pod aplikaci zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v programovém období 2007-2013 (Závazné postupy), které jsou přílohou Příručky pro žadatele a příjemce.

KONZULTACE NA POBOČKÁCH CRR

Vzhledem k důležitosti dodržení správného postupu při realizaci výběrového řízení poskytují pracovníci regionálních poboček Centra regionálního rozvoje ČR se sídly v Brně, Hradci Králové, Chomutově, Olomouci, Ostravě, Písku a Praze (kontakty jsou uvedeny na www.crr.cz) zadavatelům četné bezplatné konzultace při přípravě zadávací dokumentace i v dalších oblastech souvisejících s průběhem výběrového řízení.

Příjemci jsou upozorňováni na nutnost dodržení základních principů transparentnosti, zákazu diskriminace a rovného zacházení, které bývají nejčastěji porušovány nesprávným nastavením kvalifikačních předpokladů či hodnoticích kritérií, nesprávným stanovením druhu veřejné zakázky, nedovoleným rozdělením předmětu zakázky do několika výběrových řízení či neúplným dokladováním jednotlivých úkonů.

V současné době jsou v rámci Integrovaného operačního programu vyhlášeny i další výzvy zaměřené na jiné prioritní osy, oblasti intervence a jednotlivé podporované aktivity (viz www.stukturalni-fondy.cz).

O jejich průběhu Centrum pro regionální rozvoj ČR pravidelně informuje na svých webových stránkách www.crr.cz.

CENTRUM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ ČR

Příspěvkovou organizaci Centrum pro regionální rozvoj ČR (CRR ČR) založilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR již v roce 1996 za účelem aktivní podpory regionální politiky vlády ČR. Během své existence zastávalo CRR ČR funkci implementační agentury předvstupní pomoci EU 1994-2004 a roli zprostředkujícího subjektu pro programy financované ze strukturálních fondů EU a Iniciativy v období 2004-2006. V současné době je CRR ČR pověřeno výkonem funkce zprostředkujícího a kontrolního subjektu pro programy období 2007-2013 (konkrétně IOP - Integrovaný operační program, OPTP - Operační program Technická pomoc a Operační programy v rámci Cíle 3 - Evropské územní spolupráce).

Jako zprostředkující subjekt v Integrovaném operačním programu poskytuje CRR ČR konzultace a pomáhá s realizací projektů u následujících oblastí intervence IOP:

4.1 Národní podpora cestovního ruchu

5.2 Zlepšení prostředí v problémových sídlištích

5.3 Modernizace a rozvoj systémů tvorby územních politik

6.1, 6.2 Technická pomoc

Od roku 2009 CRR ČR spolupracuje také s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR a Ministerstvem vnitra ČR při realizaci projektů v těchto oblastech intervence IOP:

2.1 Zavádění ICT v územní veřejné správě

3.1 Služby v oblasti sociální integrace

3.3 Služby v oblasti zaměstnanosti

3.4 Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik

Role zprostředkujícího subjektu zahrnuje zejména tyto činnosti: příjem žádostí o dotaci, kontakt se žadateli a příjemci, posouzení přijatelnosti, formálních náležitostí, ex-ante analýzy rizik projektů, kontroly ex-ante, dále také interim a ex-post analýzy rizik projektů a kontroly projektů, ověřování dodržení podmínek zákona o veřejných zakázkách, posuzování změn v průběhu projektu, monitorování realizace projektů, administraci žádostí o platby, vkládání údajů o projektech do informačního systému a mnoho dalších.

Pro žadatele, příp. příjemce, je velice důležitou činností CRR ČR také bezplatné poskytování fundovaných informací a konzultací, které mohou kdykoliv zdarma využít. Kontaktními místy jsou pobočky CRR ČR v každém regionu soudržnosti (NUTS II) se sídly v Brně, Hradci Králové a Liberci, Chomutově, Olomouci, Ostravě, Písku a Praze.

CRR ČR navíc zajišťuje také hardwarovou a softwarovou podporu a provoz monitorovacích systémů Monit7+ jednotlivých projektů celkem pro 17 operačních programů strukturálních fondů EU. Podobně zabezpečuje i chod webové aplikace Benefit7 také pro 17 operačních programů, která je pomyslným webovým účtem žadatele.

Mimo to se od roku 1999 CRR ČR zabývá také vytvářením volně přístupných internetových informačních aplikací. Postupně byl vyvinut vzájemně propojený systém prezentačních úrovní - Regionální informační servisy (RIS) a Mapový Server CRR ČR, které shromažďují a veřejnosti bezplatně zpřístupňují různorodé datové zdroje informující o České republice, jednotlivých regionech a obcích.

Města se schváleným integrovaným plánem rozvoje měst v IOP

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down