01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro odpovědné úředníky

Sborník Hluková zátěž poskytuje dostatečné informace krajským hygienickým stanicím a stavebním úřadům, aby při jejich činnosti docházelo k co nejmenšímu porušení právních předpisů a aby byly tyto úřady schopné spolupráce při řešení problémů občanů. Příručka je vhodným pomocníkem také pro občany,...

Sborník Hluková zátěž poskytuje dostatečné informace krajským hygienickým stanicím a stavebním úřadům, aby při jejich činnosti docházelo k co nejmenšímu porušení právních předpisů a aby byly tyto úřady schopné spolupráce při řešení problémů občanů. Příručka je vhodným pomocníkem také pro občany, kteří se musejí vypořádat s argumentací stavebních úřadů v územních řízeních a při povolování staveb, stejně tak v situacích, kdy jsou obtěžováni hlukem z provozu na silnici nebo z diskoték, barů a letních zahrádek. Rovněž mnohé obce v ní najdou dostatek potřebných informací v situacích, kdy se musejí se zdrojem hluku vypořádat.

Příručka je rozdělena na několik částí. Nejobsáhlejší kapitoly jsou věnovány rozboru právní úpravy, který však není suchopárný, jak to někdy u právnických knih bývá. Naopak je to poměrně čtivý manuál, do kterého ombudsman zařadil řadu svých postřehů, poznatků a příkladů z praxe. Stručné otázky a odpovědi poskytnou základní návod, na který pak navazují rozsáhlejší rozbory. Čtenář tak zjistí podrobnosti o kompetencích jednotlivých institucí včetně soudů, problematice hluku ze staveb nebo veřejných prostranství.

Speciální kapitola je věnována často diskutovanému hluku z dopravy - veřejný ochránce práv zohledňuje nejnovější vývoj v této oblasti a neopomíjí ani tzv. výjimky z povinnosti dodržet hlukové limity (právě tuto praxi ochránce dlouhodobě kritizuje).

Za nejzajímavější část (alespoň z hlediska případné argumentace ve sporech) lze považovat souhrn důležité judikatury (dokonce z různých úrovní soudnictví) a stanovisek ochránce v ochraně před hlukem.

Ombudsman na několika místech sborníku zdůrazňuje, stejně jako ve svých závěrečných zprávách, potřebu kvalitního územního plánování, které může jako zásadní nástroj včas zachovat dobrou kvalitu bydlení co největšímu počtu obyvatel.

Celý sborník má také preventivní povahu. Proto se bude jistě hodit těm, kteří se pokouší zlepšit svoje životní prostředí, ale také všem odpovědným úředníkům.

VENDULA ZAHUMENSKÁ

doktorandka na Právnické fakultě MU a spolupracovnice Ekologického právního servisu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down