01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Okno do středověku

UHŘÍNOV POD DEŠTNOU Ve skanzenu středověké vesnice Villa Nova v Uhřínově pod Deštnou, místní části obce Liberk v Orlických horách, mohou návštěvníci vidět různé zajímavosti. Patří k nim i právě dokončovaný dům s archaickou konstrukcí. Jak vysvětlil ředitel skanzenu Bohumír Dragoun, sloupy v...

UHŘÍNOV POD DEŠTNOU

Ve skanzenu středověké vesnice Villa Nova v Uhřínově pod Deštnou, místní části obce Liberk v Orlických horách, mohou návštěvníci vidět různé zajímavosti. Patří k nim i právě dokončovaný dům s archaickou konstrukcí. Jak vysvětlil ředitel skanzenu Bohumír Dragoun, sloupy v interiéru domu jsou sochy, které pokračují až do krovu. Skanzen a sousední Muzeum archeologického experimentu slouží také k neformálnímu projektovému vyučování Okno do minulosti, jehož se zúčastňují žáci ze základních a středních škol. Mají možnost zde sledovat, jak vypadá vypalování v keramické peci a vyzkoušet si další staré technologie. Středověká vesnice na ploše 7 hektarů je otevřena od roku 1993. V rámci mezinárodní výměny European Worldcamp Service se tu střídají dobrovolníci z celého světa.

Muzeum archeologického experimentu vzniklo postupnou rekonstrukcí bývalé německé školy, kterou má Villa Nova pronajatou na 30 let od obce za údržbu. Vybudování muzea po stavební stránce stálo zhruba 400 tisíc korun, sponzorsky přispěl také Královéhradecký kraj. Prostředky na tvorbu expozice poskytla mj. japonská Tadešiho nadace. Ročně navštíví areál kolem 10 tisíc individuálních zájemců a 3-5 tisíc exkurzí žáků.

Ročně přichází do skanzenu 3 až 5 tisíc exkurzí žáků ze základních a středních škol a jejich počet roste.

FOTO: JOSEF KRÁM

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down