01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Za méně peněz více muziky

Hospodářská krize má i své pozitivní účinky. Uživatele informačních technologií například nutí, aby za méně peněz pořídili více muziky. A dodavatele vede k tomu, že jim taková řešení sestaví a nabídnou. Na dubnovém mezinárodním veletrhu elektrotechniky a elektroniky AMPER v Praze mimo jiné zaujal i produkt IT Kancelář.

Společnost SENSE Progress pod tímto názvem uvedla řešení, které v sobě zahrnuje řadu modulů, reagujících na aktuální trendy. Nové na nich je vedle toho, že jednotlivě obsahují dílčí vylepšení, především jejich poskládání do komplexního řešení, jaké není na trhu běžné.

SERVEROVNA V RACKU

Pojem »rack« je odborníkům znám. Jde o standardizovaný systém umožňující přehlednou montáž a propojování různých elektrických a elektronických zařízení a vyústění kabelových rozvodů do sloupců nad sebe v ocelovém rámu. Do racku lze zabudovat prvky telefonních a počítačových sítí (routery, switche), počítačové servery i součásti zvukové aparatury či další přístroje.

»Dosud běžně jako serverovna slouží místnost s vlastní klimatizací. My jsme serverovnu umístili do jedné samostatně stojící rackové skříně s vlastní klimatizací,« vysvětluje Ing. Miroš Houser, ředitel divize Data, telekomunikace a bezpečnostní systémy. A dodává: »Racková skříň je odolná proti vlhkosti, prachu a v antivandalském provedení může stát třeba i ve veřejném prostoru. Při jejím použití odpadají náklady na zřízení a provozování samostatné místnosti, klimatizační jednotky s venkovní výměníkovou jednotkou a významné jsou i úspory provozních nákladů na elektřinu.

K takovému řešení dospěli ve firmě díky tomu, že se jim zdálo 70 tisíc korun za klimatizaci pro jejich vlastní serverovnu příliš mnoho. Firma sídlí v šestipatrové budově, přičemž klimatizační jednotka měla být umístěna na střeše. Firmě se však podařilo objevit výrobek jen za 20 tisíc korun, který mohla umístit přímo na rackovou skříň. Když porovnala spotřebu elektřiny, roční úspora tohoto řešení činila dalších bezmála 34 tisíc korun.

VIRTUALIZACE SERVERŮ

To však není vše. Druhou důležitou součástí produktu IT Kancelář je virtualizace serverů. Opět nic nového pod sluncem, jde o sílící trend posledních let. Zjednodušeně lze popsat tak, že na jednom fyzickém počítači běží díky speciálnímu softwaru několik na sobě nezávislých virtuálních strojů.

Pokud tak dříve ve firmě potřebovali pro zajištění provozu infrastrukturního, aplikačního a datového serveru tři fyzické počítače (servery), nyní jim na to stačí jeden počítač (server).

»Kdyby si organizace pořizovala nové počítače, rozdíl mezi pořizovacími náklady na tři samostatné servery a jeden virtualizovaný znamená úsporu nejméně 60 %,« uvádí manažer obchodu a marketingu Petr Kopecký. »U nás jsme pochopitelně už tři servery měli, takže z jednoho jsme udělali virtualizovaný, který nahradil dosavadní tři, druhý používáme na vývojové práce při vylepšování řešení virtualizace a třetí slouží jako normální počítač. Zároveň jsme začali spořit na elektřině: Zatímco provoz tří serverů dříve stál přes 24 tisíce korun ročně, nyní jeden spotřebuje pouze třetinu elektrické energie.«

Pro virtualizaci serverů si vyvinuli vlastní řešení, které je ve srovnání s dostupnými nástroji lepší co do stability i výkonnosti a umožňuje, aby dálková správa IT prostředků byla zcela nezávislá na virtuálních serverech.

DÁLKOVÁ SPRÁVA IT PROSTŘEDKŮ

Proaktivní a prediktivní dálková správa IT prostředků je dalším důležitým prvkem IT Kanceláře. Společnost SENSE Progress má v tomto ohledu reference jako málokdo druhý: Vybudovala a spravuje mimo jiné síťovou infrastrukturu v Institutu klinické a experimentální medicíny a ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze, kde zajišťuje nepřetržitý dohled nad hardwarovými i softwarovými prostředky.

»Všechny se nepřetržitě automaticky monitorují a každá závada se automaticky, proaktivně hlásí našemu dohledovému centru,« vysvětluje Ing. Miroš Houser. »Vše se děje bez potřeby jakékoli asistence uživatele. Námi dodávaný systém je navíc prediktivní. To znamená, že blížící se závada je na základě nestandardních hodnot nebo nestandardního chování rozpoznána ještě dříve, než k ní dojde. Využívají se k tomu jak standardní technologie, například S.M.A.R.T., tak nepřetržitý monitoring environmentálních veličin, jako jsou teplota, vlhkost, spotřeba elektrické energie či otáčky ventilátorů.«

Potřebuje-li koncový uživatel různé datové, telefonní a mobilní služby, jen výjimečně je mu to schopen poskytnout jediný operátor. Tím, že se od února 2010 stala společnost SENSE Progress virtuálním operátorem v České republice, přecházejí veškeré starosti zákazníka se zřízením, změnami a bezvadným provozem datových, telefonních a mobilních sítí na stranu jejího dohledového centra. Nově poskytuje i vlastní výhodné tarify při poskytování telefonních služeb, a to zvláště díky vlastnímu produktu - hybridní telefonní ústředně, umožňující postupný přechod stávajících telefonních analogových a digitálních rozvodů na VOIP telefony a video telefony.

Místo tří fyzických počítačů pro provoz infrastrukturního, aplikačního a datového serveru nyní firmě stačí jeden virtualizovaný.

Jako serverovny dosud běžně slouží místnosti s vlastní klimatizací.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down