01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

On-line komunikace s úřady se prosazuje

Internet využívají všechny organizace veřejné správy. Výjimkou jsou pouze obce z nejmenší velikostní kategorie, jichž je k internetu připojeno kolem 99 procent. Ukázalo to šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ), které přineslo řadu konkrétních poznatků o využívání informačních a komunikačních technologií (ICT) veřejnou správou.

Poslední roční šetření se konalo v první polovině roku 2009, přičemž referenčním obdobím byl 31. 12. 2008. Další informace přinesl průzkum webů organizací veřejné správy, jehož aktuální data jsou ze srpna 2009. Průzkum zahrnul 244 institucí, konkrétně 25 organizací ústřední státní správy, 14 krajských úřadů a 205 obcí s rozšířenou působností.

Zcela běžnou službou se již stalo zveřejňování informací k životním situacím. Poskytuje je 89 % organizačních složek státu, všechny krajské úřady a 93 % obcí, které mají vlastní webové stránky. S tím souvisí i nabídka různých formulářů, a to buď ke stažení, k on-line vyplnění, anebo s možností úplného elektronického podání.

Nejčastěji nabízenou on-line službou byla loni možnost vyřídit stavební povolení. Informaci o této službě poskytovalo 10 úřadů z 205 a 189 úřadů (92 %) nabízelo formuláře ke stažení. Dvousměrnou interakci, tedy on-line vyplnění formuláře, umožňují v případě stavebních povolení pouze 4 obce s rozšířenou působností.

Opakované každoroční statistické šetření ČSÚ umožňuje doložit, že velmi razantně roste podíl osob starších 16 let, které využívají internet ve vztahu k veřejné správě. Od roku 2005 do roku 2009 vzrostl pětinásobně, na 25 % (2,25 mil. osob).

Český statistický úřad sleduje ve výběrovém šetření o využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci čtyři činnosti prováděné prostřednictvím internetu ve vztahu k veřejné správě: vyhledávání informací na webech úřadů, kontakt s úřady e-mailem, stáhnutí formuláře z webu a on-line vyplnění a odeslání formuláře. Podle očekávání je nejčastější činností vyhledávání informací. Celkem tímto způsobem získávalo loni informace 24 % osob starších 16 let (40 % uživatelů internetu). Zajímavostí je, že jde o jedinou ze sledovaných aktivit, v níž jsou ženy aktivnější než muži (41 % vers. 39 %).

Také využívání internetu podniky je středem zájmu ČSÚ. Ve vztahu k veřejné správě jej předloni používaly dvě třetiny (66 % podniků s 10 a více zaměstnanci), ke komunikaci s ní 40 % podniků. Tento relativně menší podíl je způsoben malými podniky (32 %), u velkých je podstatně vyšší (86 %).

ČSÚ má k dispozici poměrně podrobné informace, dokumenty a materiály o informační společnosti, k nimž poskytuje bezplatný přístup.

Zájemci je mohou najít na poněkud kostrbaté adrese www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/informacni_technologie_pm.

(Bez oné tečky za větou.)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down