01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Užívání veřejného prostranství

Jak je to s parkováním vozidel na veřejném prostranství, tj. mimo komunikace? Nejdříve si musíme zodpovědět podotázku, co jsou to veřejná prostranství, na kterých je možno stát s autem. Zřejmě jsou to ulice a náměstí, tj. místní a účelové komunikace. I veřejná parkoviště jsou buď samostatnými...

Jak je to s parkováním vozidel na veřejném prostranství, tj. mimo komunikace?

Nejdříve si musíme zodpovědět podotázku, co jsou to veřejná prostranství, na kterých je možno stát s autem. Zřejmě jsou to ulice a náměstí, tj. místní a účelové komunikace. I veřejná parkoviště jsou buď samostatnými místními komunikacemi, nebo jsou součástmi místních komunikací. Veřejná zeleň, park, tržiště, chodníky jsou sice veřejná prostranství, ale k stání vozidel neslouží. Veřejným prostranstvím však mohou být veškerá místa, která v § 34 zákona číslo 128/2000 Sb., o obcích, nejsou vyjmenována, ale slouží obecnému užívání podobně. Místní a účelové komunikace, jakož i ostatní jim podobná veřejná prostranství, jsou taková místa v obci, která může používat každý neomezeně a bezplatně obvyklým způsobem k chůzi, jízdě, i stání. Neplatí se tedy za obecné užívání veřejného prostranství provozované každým, ale za neobecné užívání konkrétního uživatele, kterému se říká ne příliš výstižně zvláštní užívání. Zvláštní neboli konkrétní užívání omezuje či znemožňuje užívání obecné, a proto se za ně platí, aby se regulovalo na nejmenší možnou míru.

Druhou podotázkou je, za co se co komu na veřejných prostranstvích platí, když obecné užívání je bezplatné. Jednou se platí místní poplatek, podruhé správní poplatek, potřetí cena...

Na veřejných prostranstvích se platí za stání spočívající v jiném než obecném užívání: a) za vyhrazení trvalého parkovacího místa na stanovených veřejných prostranstvích místní poplatek, stanoví-li tak obec v obecně závazné vyhlášce o místních poplatcích; sazbu za den stanoví obec ve vyhlášce; b) za užívání pozemku, který je veřejným prostranstvím, a který uživatel užívá pro sebe, cenu, například nájemné na základě nájemní smlouvy s vlastníkem pozemku.

Na místních komunikacích se platí speciálně za stání spočívající v jiném než obecném užívání: a) vždy za povolení vyhrazeného parkování jednorázový správní poplatek obecnímu úřadu stanovený zákonem; b) za vyhrazení trvalého parkovacího místa na stanovených místních komunikacích místní poplatek, ve výši stanovené sazbou za den ve vyhlášce o místních poplatcích; c) za časově omezené stání cena, pokud tak stanoví nařízení obce.

Konkrétně: Místní poplatek se platí za zvláštní užívání veřejného prostranství, které spočívá ve vyhrazení trvalého parkovacího místa, a to tehdy, pokud zastupitelstvo obce vydá obecně závaznou vyhlášku o místních poplatcích podle zákona číslo 565/1990 Sb., o místních poplatcích, a toto místo je ve vyhlášce vyjmenováno mezi veřejnými prostranstvími zpoplatněnými poplatkem za vyhrazení trvalého parkovacího místa. Když obec neuvede mezi zpoplatněná veřejná prostranství ve vyhlášce místní komunikace, za vyhrazené stání se na místních komunikacích poplatek neplatí.

Správní poplatek se platí za povolení zvláštního užívání dálnic, silnic a místních komunikací jiným než obvyklým způsobem nebo k jiným účelům, než pro které jsou určeny, tj. mj. za povolení zvláštního užívání, které spočívá ve vyhrazení trvalého parkovacího místa. Povolení vydává silniční správní úřad podle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. Vydání povolení patří do státní správy, kterou za stát vykonává silniční správní úřad. Vlastník pozemku musí k povolení zvláštního užívání dát souhlas. Tento správní poplatek není místní poplatek a o jeho vybírání rozhoduje obecní úřad ze zákona.

Cena se platí za užití místních komunikací nebo jejich vymezených úseků k stání silničního motorového vozidla v obci na dobu časově omezenou, nejvýše však na dobu 24 hodin. Oblasti obce, kde se cena platí, stanoví rada obce v nařízení obce. Jde o místní právní předpis obdobný, jako je vyhláška obce, ale nařízení obce schvaluje rada obce v přenesené působnosti. Toto nařízení se vydává podle § 23 zákona č. 13/1997 Sb. pro účely organizování dopravy na území obce, a vybírání ceny zajišťují parkovací automaty.

Cena se platí i za užití pozemku vlastníkovi pozemku, například nájemné. Obecné užívání veřejného prostranství je bezplatné, ale jiné užívání pozemků včetně veřejného prostranství bezplatné být nemusí. Užívání pozemku pro stání tak může záležet na dohodě mezi vlastníkem pozemku a uživatelem. Placením poplatku obci nevzniká právo užívání, které uděluje vlastník pozemku, kterým nemusí být vždy obec. Pokud vozidlo stojí mimo veřejná, tedy neoplocená prostranství, například na oploceném parkovišti, je možno platit za užívání pozemku i třeba za hlídání vozidla.

JUDR. EVA ŠROMOVÁ
právnička

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Dobrý den,
    v návaznosti na Váš článek se ptám. Mám kamion, kterým parkuji u svého plotu hned za značkou osady. Toto parkování mi bylo schváleno i na "dopravce". Zůstává totiž volný průjezd téměř celé komunikace, zasahuji koly pouze na krajnici. Přesto obec požádala o umístění značky o zákazu stání na území celé obce a bylo to schváleno.
    Můžu se nějak proti tomu bránit, když dobře vím, že místní zastupitel takto uplatňuje proti mě svou osobní vendetu, která trvá již několik let?

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down