01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Unikátní projekt Vlídná nádraží Bezdružicka

Obce nacházející se na regionální trati Pňovany - Bezdružice projevily v loňském roce zájem o převod nádražních budov do své správy, aby tak zajistily jejich další využití pro rozvoj turistického ruchu v regionu. K tomu se váže společný záměr neziskových sdružení v čele s Asociací Entente Florale...

Obce nacházející se na regionální trati Pňovany - Bezdružice projevily v loňském roce zájem o převod nádražních budov do své správy, aby tak zajistily jejich další využití pro rozvoj turistického ruchu v regionu. K tomu se váže společný záměr neziskových sdružení v čele s Asociací Entente Florale CZ - Souznění (AEF) na zvelebení okolí nádraží a vlakových zastávek, podle návrhů místních obyvatel a odborných studií zúčastněných zahradních architektů. Cílem společného snažení je zvelebit trať lokálky, aby v budoucnu dobře sloužila pravidelným cestujícím i rozvoji turistického ruchu v regionu.

V uplynulých letech současný majitel Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) opravil nádražní budovy stanic Bezdružice, Konstantinovy Lázně, Kokašice a Cebiv. Zbývá dokončit objekty ve Strahově, Trpístech a Blahoustech. V roce 2009 byla již podrobně zpracována architektonická studie na úpravy okolí stanic v úseku Cebiv - Bezdružice. Finanční náklady na úpravy okolí všech nádraží na trati byly odhadnuty na více než milion korun. Na společném jednání starostů dotčených obcí, pracovníků SŽDC, dopravních odborníků, památkářů a zástupců sdružení AEF, Plzeňská dráha a MAS Český Západ - Místní partnerství byl proto předložen možný návrh financování, který předpokládá získání většiny prostředků z evropských fondů.

»Na jaře letošního roku začne proměna bývalého drážního skladiště v Bezdružicích v kreativní muzeum železnice. Podařilo se nám na tuto opravu získat dotaci z programu LEADER ve výši 375 tisíc korun. Otevření muzea a vydání nové publikace o trati včetně zvláštních omalovánek pro děti, chystáme během oslav výročí 110 let trati v létě 2011,« uvedl jednatel sdružení Plzeňská dráha Marek Plochý.

Regionální železniční trať Pňovany - Bezdružice je dlouhá 24 km a byla otevřena v roce 1901. Od počátku přinesla kraji rozvoj turistického ruchu, zejména v souvislosti s Konstantinovými Lázněmi.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down