01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nástroj pro čistou hru s občany

Vytvoření přehledné a všem, úředníkům i občanům, dostupné platformy projektových záměrů města a místních organizací, takový byl cíl on-line zásobníku rozvojových projektů města Hodonín. Projekt získal cenu Ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě za rok 2008. Může sloužit jako inspirace také dalším městům a obcím?

Hodonín využil informační nástroj DataPlán (www.dataplan.info). Ten-to internetový software, podporovaný Asociací Národní síť Zdravých měst (NSZM), umožňuje nový přístup ke sledování strategických cílů, projektů a finančních prostředků v obcích, městech a regionech. Vede je k tomu, aby měly ve veřejné správě pořádek a přehled, přičemž hlavní informace jsou díky internetu snadno přístupné veřejnosti. V Hodoníně navíc do on-line zásobníku vložilo stovku svých projektových záměrů i 14 místních organizací.

ROZVOJOVÉ ZÁMĚRY

Při vstupu na úvodní stránku DataPlánu návštěvník zjistí, že obsah aplikace se člení do šesti skupin. První je označena jako rozvojové záměry a obsahuje strategické plány rozvoje města/obce/regionu a další rozvojové koncepce. Tam se nachází i vlastní on-line zásobník projektů s možným propojením na financování z externích zdrojů.

Základním dokumentem je Strategie udržitelného rozvoje města Hodonín do roku 2015. Na něj navazuje akční plán rozvoje, jehož průběh plnění po rocích 2007 a 2008 zatím neobsahuje aktuální údaje. Rok 2009 není zastoupen ani v zásobníku projektů. Je v něm sice popsána stovka rozvojových projektů, avšak vesměs z let 2006 až 2008.

NEJVĚTŠÍ PROBLÉMY - TOP 10

Zato sekce Očima lidí je aktuálnější. Obsahuje Top 10 největších problémů definovaných 30. 11. 2009 jako výsledek veřejného fóra a potvrzených anketou, do níž se zapojilo na 500 lidí. Ještě nedávno šlo o problémy vytipované na sklonku roku 2008, ale poté, co jsem na radnici zjišťoval podrobnosti o využívání aplikace, byly vzápětí nahrazeny novějším přehledem.

Důležitým prvkem fungování města, obce nebo regionu je přehledné vynakládání finančních prostředků. DataPlán dovoluje zobrazovat jednoduše nejen detailní přehled o schváleném rozpočtu (tzv. položkový rozpočet), ale umožní i jednoznačnou identifikaci subjektů, které odpovídají za realizaci jednotlivých položek rozpočtu. Neboli jednoduše řečeno: Kdo co dělá. Děje se tak v části nazvané Rozpočet.

DataPlán jednoduše a přehledně zobrazuje, kolik je investováno do schválených cílů rozvojových strategií a do problémů definovaných veřejností. Město/obec/region samo rozhoduje, jaká data vyplní a jaké funkce DataPlánu využívá.

CHYSTÁ SE ŠKOLENÍ

Měření úspěchů se jmenuje čtvrtá sekce DataPlánu. Sledování ukazatelů a indikátorů a porovnání se s ostatními nesporně pomáhá při vyhodnocování postupu města/obce/regionu. Správně stanovený indikátor by vždy měl obsahovat kýženou cílovou hodnotu a pak skutečné vyhodnocení v daném roce. Ne všechny ukazatele jsou na hodonínských stránkách vyplněny, případně údaje k nim se vztahují pouze v některých letech. Vysvětlení může být dvojí: Buď nebyly ukazatele sledovány a vyhodnocovány v každém roce, anebo výsledky příslušní úředníci nevložili do aplikace.

»Na červen chystáme školení vedoucích odborů o možnostech využívání tohoto informačního nástroje,« nepřímo přiznává Petra Hajmanová (koordinátorka Projektu Zdravé město) z Městského úřadu Hodonín, že časem aktivita při práci s DataPlánem polevila. Bylo to zčásti způsobeno i personálními změnami, ale právě uvedené vzdělávání by mělo zajistit opětovné efektivní využívání tohoto informačního nástroje. Přitom Hodonín byl pilotním městem, podle jehož připomínek vzešlých z místních pracovních skupin (složených ze zástupců místních organizací a veřejné správy) se při přípravě akčního plánu strategie programovaly možnosti využívání zásobníku projektů v informačním systému DataPlán. Z připomínek Hodonínských vzešlo i obohacení funkce zásobníku projektů o sdílení editačních úprav v konkrétním projektu předem určeným lidem - nositelům projektu, a o několik dalších nových funkcí.

Velkou informační hodnotu pro veřejnost může mít sekce Co kdo dělá. Jsou v ní popsány spolu s kontaktními údaji orgány města, odbory městského úřadu, příspěvkové organizace i partnerské subjekty. Jsou-li do systému vloženy příslušné informace, lze ihned zjistit, které projekty se daného subjektu týkají, kdo konkrétně za ně nese odpovědnost, ve kterých letech se realizují.

Název poslední sekce Společná témata je odvozen od toho, že témata jako třeba Udržitelná doprava, Udržitelná energetika či Podpora zdraví vyhlašuje Rada vlády pro udržitelný rozvoj ČR. Sem patří i přehled kampaní, které v případě Hodonína jsou vzorně popsány za poslední tři roky, ať už jde o Den země, Dny bez úrazů, Evropský týden mobility, nebo o Dny zdraví apod.

PRO KAŽDOU MUNICIPALITU

DataPlán už využívají desítky měst a obcí i mikroregionů. Je však mezi nimi velký rozdíl co do naplnění aplikace daty. Záleží jen na nich, do jaké míry tento nástroj využijí.

Obecně platí, že DataPlán NSZM je vhodný pro každou municipalitu - malou obec i kraj, aby na svém území mohla sladit priority a cíle v jednotlivých oblastech rozvoje a zároveň přehledně sledovat, jaké peníze a s jakým efektem jsou do nich rozděleny. Chce-li hrát s občany čistou hru, otevřeně je informovat o všech rozvojových záměrech a jejich realizaci, DataPlán k tomu může posloužit jako dobrý nástroj.

Hodonín (na snímku radnice) byl pilotním městem, podle jehož připomínek vzešlých z místních pracovních skupin se při přípravě akčního plánu strategie programovaly možnosti využívání zásobníku projektů v informačním systému DataPlán.

FOTO: JIŘÍ HORÁK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down