01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /41

Zastavme se dnes u portálu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Nebudeme se však zabývat jím samotným, ten jsme si koneckonců už představili. Tentokrát se zaměříme na tzv. Registr komunálních symbolů (REKOS), který naleznete na adrese www.psp.cz/rekos. Co se na ní dozvíte? Zejména to,...

Zastavme se dnes u portálu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Nebudeme se však zabývat jím samotným, ten jsme si koneckonců už představili. Tentokrát se zaměříme na tzv. Registr komunálních symbolů (REKOS), který naleznete na adrese www.psp.cz/rekos.

Co se na ní dozvíte? Zejména to, jak máte jako obec, městys nebo město řádně postupovat, jestliže chcete získat vlastní oficiální znak a vlajku. Právo užívat obecní symbol uděluje předseda Poslanecké sněmovny PČR, a to na základě doporučení poslaneckého výboru pro vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu a jeho podvýboru pro heraldiku a vexilologii.

Určitě nosím dříví do lesa, ale pokud byste nevěděli, co to vexilologie vlastně je, uchýlím se k definici z wikipedie (cs.wikipedia.org). Ta říká, že vexilologie je pomocná věda historická, zabývající se historií a symbolikou vlajek, praporů a standart a pravidly navrhování nových státních vlajek. Naproti tomu heraldika je nauka o znacích.

Systém REKOS aktuálně obsahuje databáze informace o 3480 městech, městysech a obcích (konkrétně 3426 vlajek a 3071 znaků). Databáze není úplná a její tvůrci deklarují, že ji stále průběžně doplňují. Neúplnost musím potvrdit, protože znak své rodné obce Manětín (okres Plzeň-sever) jsem v ní nenašel. Proto prosím kolegy z Poslanecké sněmovny PČR, aby jej do databáze obratem doplnili.

Kromě komunálních symbolů v systému REKOS naleznete i státní symboly České republiky a symboly jednotlivých krajů. Aby pro vás takové pátrání bylo jednodušší, je na webu k dispozici vyhledávací formulář. V něm můžete zjistit symboly podle kraje, okresu, nebo podle názvu obce. Můžete rovněž omezit vyhledávání podle data rozhodnutí o právu užívat obecní příslušný symbol.

A jak postupovat, jestliže vaše obec znak a vlajku dosud nemá? Pro odpověď si na úvodní stránce klikněte na odkaz Informace k podání žádosti o schválení obecních symbolů. Budete si muset připravit svůj (barevný) návrh znaku i vlajky (a jejich slovní popisy včetně řádného odůvodnění použitých figur návrhu). Veškerou tuto dokumentaci pošlete na adresu Poslanecké sněmovny PČR - avšak nikoliv dříve, dokud své návrhy řádně neprojednáte v zastupitelstvu obce, které je musí schválit.

VÁCLAV KOUDELE

vedoucí odboru informatiky

Krajský úřad Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down