01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozdělení příspěvkové organizace

Chceme rozdělit příspěvkovou organizaci (PO) tak, aby nová organizace převzala část činností té původní. Jaký je v této věci postup a jaký to bude mít dopad na zaměstnance původní organizace? Je třeba uzavírat delimitační dohody? Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů,...

Chceme rozdělit příspěvkovou organizaci (PO) tak, aby nová organizace převzala část činností té původní. Jaký je v této věci postup a jaký to bude mít dopad na zaměstnance původní organizace? Je třeba uzavírat delimitační dohody?

Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, s možností rozdělení příspěvkové organizace obce na dvě či více výslovně počítá v ustanovení § 27 odst. 7. Ten říká, že k rozdělení příspěvkové organizace dochází dnem určeným zřizovatelem v rozhodnutí, jímž též určí, v jakém rozsahu přechází její majetek, práva a závazky na přejímající organizace. V popsaném případě lze postupovat v několika krocích s tím, že celý proces má dva základní rozměry - první souvisí se zřízením nové příspěvkové organizace a zúžením předmětu činností stávající, druhý souvisí s přechodem práv a povinností z pracovněprávních vtahů na novou organizaci.

Zastupitelstvo obce by nejdříve mělo schválit zřízení nové PO, která bude přebírat část činností (ale také třeba i část svěřeného majetku, viz § 27 odst. 7 malých rozpočtových pravidel) stávající organizace. Nová příspěvková organizace by měla být zřizována k určitému budoucímu dni (den rozdělení stávající organizace) - z praktických důvodů lze doporučit například začátek kalendářního roku, nebo u škol začátek roku školního. Ke stejnému datu by mělo zastupitelstvo obce schválit také změnu zřizovací listiny původní organizace s tím, že de facto zúží její předmět činností (a provede další změny, například vyjmutí části svěřeného majetku, který bude nová organizace potřebovat pro zajištění převzatých činností) o ty, které by měla vykonávat nově zřizovaná organizace. Obě rozhodnutí by měla být učiněna současně v rámci jednoho usnesení tak, aby byla zajištěna jejich vzájemná nerozpornost a bylo jednoznačné, v jakém rozsahu přecházejí majetek, práva a závazky dosavadní organizace na přejímající a ke kterému dni.

Na základě tohoto rozhodnutí o rozdělení PO přímo ze zákona přecházejí práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů v plném rozsahu na přejímajícího zaměstnavatele (novou příspěvkovou organizaci).

Tzv. delimitační dohody se neuzavírají. Dosavadní a přejímací zaměstnavatel mají v souvislosti s přechodem pracovněprávních vztahů povinnost informační a projednací (§ 339 zákoníku práce). Pokud přejímající příspěvková organizace vznikne až ke dni, kdy dojde k přechodu práv a povinností, z logiky věci nemůže své povinnosti plnit.

Dosavadní popis vycházel ze situace, že činnosti, které přestává původní organizace vykonávat, přejímá v plném rozsahu nová příspěvková organizace a nesnižuje se počet pracovních míst. Pokud by však v důsledku rozhodnutí o rozdělení organizace mělo dojít ke snížení počtu zaměstnanců, je nezbytné na tuto okolnost pamatovat. Jednak samotné rozhodnutí zastupitelstva (viz výše) by mělo jednoznačně konstatovat, která pracovní místa v důsledku reorganizace zanikají (například 1 místo účetní, 2 místa údržbářů apod.). V takovém případě bude na straně zaměstnavatele, tj. původní příspěvkové organizace, dán výpovědní důvod podle § 52 písm. c) zákoníku práce. Tato PO by pak měla zaměstnancům dot-čeným organizační změnou dát výpověď z pracovního poměru (když se na ukončení pracovního poměru nedohodnou) tak, aby jejich pracovní poměr zanikl ke dni rozdělení. Výpovědní doba činí 2 měsíce a začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce. Délku výpovědní doby je třeba brát v úvahu při přípravě rozdělení tak, aby zastupitelstvo vše projednalo s dostatečným předstihem - nejméně tedy 3 měsíce předem. Dále pro tyto případy platí, že zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku. Odstupné vyplácí zaměstnavatel po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu určeném u zaměstnavatele pro výplatu platu, pokud se se zaměstnancem nedohodne na výplatě odstupného v den skončení pracovního poměru nebo na pozdějším termínu výplaty. Zásadně platí, že práva a povinnosti dosavadního zaměstnavatele vůči zaměstnancům, jejichž pracovněprávní vztahy do dne převodu zanikly, zůstávají nedotčeny.

JAN JANEČEK
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down