01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kandidáti do okrskové volební komise

V zákoně o volbách do zastupitelstev obcí se v § 17 stanoví podrobnosti o tom, kdo může být členem okrskové volební komise. V odst. 3 je pak uvedeno, že delegováním členů a náhradníků do okrskové volební komise se rozumí doručení jejich seznamu starostovi. Můj dotaz zní: Co má obsahovat seznam...

V zákoně o volbách do zastupitelstev obcí se v § 17 stanoví podrobnosti o tom, kdo může být členem okrskové volební komise. V odst. 3 je pak uvedeno, že delegováním členů a náhradníků do okrskové volební komise se rozumí doručení jejich seznamu starostovi. Můj dotaz zní: Co má obsahovat seznam delegovaných členů a náhradníků okrskových komisí, který politické strany předávají starostovi? Například když seznam obsahuje pouze jména a je předán s tím, že tyto lidi na úřadě známe, abychom to doplnili a samozřejmě není podepsán zmocněncem strany. Lze to považovat za delegaci ve smyslu výše uvedeného § 17 odst. 3 zákona číslo 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí, ve znění pozdějších předpisů?

Zákon o volbách do zastupitelstev obcí (dále jen zákon o volbách) v § 6 stanoví, že volebním orgánem podle tohoto zákona je, mimo jiné orgány, také okrsková volební komise. Minimální počet členů této komise podle § 15 určuje starosta ve lhůtě 60 dnů přede dnem voleb s přihlédnutím k počtu voličů ve volebním okrsku.

Úkolem okrskové volební komise je podle § 16 dbát o pořádek ve volební místnosti, zajišťovat a dozírat na průběh hlasování, sčítat hlasy a vyhotovit zápis o průběhu a výsledku hlasování. Následně komise odevzdává volební dokumentaci do úschovy obecnímu úřadu.

Předně je třeba uvést, že členem okrskové volební komise může být pouze státní občan ČR a státní občan jiného státu, jemuž právo volit přiznává mezinárodní úmluva, kterou je ČR vázána a která byla vyhlášena ve Sbírce mezinárodních smluv, a který splňuje podmínky stanovené v § 17 odst. 1 zákona o volbách; v odst. 2 tohoto ustanovení se pak stanoví, že každá volební strana, jejíž kandidátní listina byla zaregistrována pro volby do zastupitelstva obce, může delegovat nejpozději do 30 dnů přede dnem voleb jednoho člena a jednoho náhradníka do okrskové volební komise v každém volebním okrsku, ve kterém se do příslušného zastupitelstva volí.

Zákon o volbách dále stanoví, že delegováním členů a náhradníků se rozumí doručení jejich seznamu starostovi. Seznam musí obsahovat jméno a příjmení, datum narození a místo, kde je člen, popřípadě náhradník přihlášen k trvalému pobytu, a podpis zmocněnce volební strany; tvoří-li volební stranu nezávislý kandidát, podpis tohoto kandidáta. Dále seznam může obsahovat i údaj, do které okrskové volební komise mají být delegovaní členové a náhradníci zařazeni; pokud tento údaj chybí, zařadí je do okrskových volebních komisí starosta.

Z výše uvedeného vyplývá, že pokud se volební strany rozhodnou navrhnout své zástupce za členy a náhradníky okrskových volebních komisí, musí tak učinit způsobem stanoveným zákonem. Předávané seznamy musí podle mého právního názoru obsahovat veškeré údaje požadované zákonem, včetně podpisu zmocněnce volební strany, popř. podpis kandidáta, tvoří-li volební stranu nezávislý kandidát. Pokud předávaný seznam neobsahuje potřebné údaje podle § 17 odst. 3 zákona o volbách a dosud neuplynula lhůta pro delegování členů a náhradníků podle § 17 odst. 2 tohoto zákona o volbách, může být podle mého názoru zmocněnec vyzván k jejich doplnění. Jestliže tak neučiní, popřípadě když lhůta pro delegování uplyne, nemohou být podle mého názoru delegovaní členové a náhradníci na základě takového neúplného seznamu do okrskových komisí zařazeni.

JUDR. MIROSLAV BÝMA, PH.D.
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down