01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Povinnost PO zveřejnit záměr

Je příspěvková organizace (PO) povinna zveřejnit záměr pronájmu nemovitého majetku, svěřeného jí obcí? Podle § 39 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), v platném znění, je obec povinna zveřejnit na úřední desce obecního úřadu svůj záměr prodat, směnit, darovat, pronajmout...

Je příspěvková organizace (PO) povinna zveřejnit záměr pronájmu nemovitého majetku, svěřeného jí obcí?

Podle § 39 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), v platném znění, je obec povinna zveřejnit na úřední desce obecního úřadu svůj záměr prodat, směnit, darovat, pronajmout nebo vypůjčit nemovitý majetek obce. V praxi vzniká otázka, zda tuto povinnost má i PO obce ve vztahu k nemovitému majetku obce, který jí byl svěřen k hospodaření.

Příspěvkové organizace jsou podle § 23 odst. 1 písm. b) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, právnickými osobami, jimž zřizovatel (územní samosprávný celek) svěřuje do správy část svého majetku a jimž k této správě současně vymezuje konkrétní dispoziční práva /§ 27 odst. 2 písm. e) a f) zákona č. 250/2000 Sb./. Se svěřeným majetkem tedy hospodaří (nakládá) v rámci určených majetkových práv samostatně, »nezávisle« na obci, což mj. znamená, že ohledně tohoto majetku činí vlastní právní úkony svým jménem a pod svou odpovědností. Jelikož zákon o obcích s povinností zveřejnit záměr počítá pouze v případě, že právní úkon bude provádět sama obec (zákon hovoří o záměru obce, o rozhodnutí v příslušném orgánu obce atd.). A jelikož »záměr« PO nakládat se svěřeným majetkem nelze považovat za záměr přičitatelný obci, lze mít za to, že povinnost zveřejnit záměr, uvedená v § 39 odst. 1 zákona o obcích, se na dispozice s nemovitým majetkem svěřeným příspěvkové organizaci, které má realizovat sama příspěvková organizace, nevztahuje. Příspěvková organizace obce a obec jsou totiž dva odlišné (byť do jisté míry provázané) subjekty, přičemž § 39 odst. 1 zákona o obcích povinnost ukládá pouze obci.

K zamezení případných interpretačních rozdílů ustanovení § 39 odst. 1 zákona o obcích a obdobného ustanovení § 18 odst. 1 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je třeba zohlednit existenci § 18 odst. 4 zákona o krajích, které v souvislosti s povinností kraje zveřejnit záměr disponovat se svým nemovitým majetkem výslovně hovoří o tom, že tato povinnost se nevztahuje na výpůjčky nebo pronájem majetku svěřeného příspěvkovým organizacím zřízeným krajem. Toto ustanovení by mohlo navozovat dojem, že povinnost zveřejnit záměr (§ 18 odst. 1 zákona o krajích) se v případě krajů týká i jejich příspěvkových organizací (s výjimkou uvedenou výslovně v odst. 4) a ve svém důsledku by mohlo ovlivnit i interpretaci § 39 odst. 1 zákona o obcích. Ustanovení § 18 odst. 4, které bylo do zákona o krajích zavedeno novelou č. 231/2002 Sb., je však svou povahou ustanovením nadbytečným. I pro kraje platí, že povinnost zveřejnit záměr je v § 18 odst. 1 adresována přímo (a pouze) krajům a nikoli též jejich příspěvkovým organizacím (a to z důvodů obdobných jako u § 39 odst. 1 zákona o obcích). Povinnost zveřejnit záměr se tedy ani v případě krajů netýká příspěvkových organizací a ustanovení § 18 odst. 4 zákona o krajích z tohoto hlediska nemá žádnou relevanci.

JUDR. ADAM FUREKJAN JANEČEK
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down