01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aktuální příručka

V nakladatelství ANAG vyšla publikace autorek Evy Ambrusové a Evy Šromové Vyvlastňovací řízení od A do Z s podtitulem podrobné příklady a postupy, zákon o vyvlastňování, výňatky ze souvisejících právních předpisů, která je jedním z mála knižních titulů systematicky se věnujících úpravě dané zákonem...

V nakladatelství ANAG vyšla publikace autorek Evy Ambrusové a Evy Šromové Vyvlastňovací řízení od A do Z s podtitulem podrobné příklady a postupy, zákon o vyvlastňování, výňatky ze souvisejících právních předpisů, která je jedním z mála knižních titulů systematicky se věnujících úpravě dané zákonem číslo 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) a jedinou knihou, která je svým pojetím určena spíše než právnické obci, široké veřejnosti.

Publikace obsahuje praktické rady a návody, jak postupovat při řešení staveb na cizím pozemku. Je rozdělena do dvou tematických bloků, podle toho, zda je v konkrétní situaci potřebné přistoupit k vyvlastnění či nikoli. Dále uvádí jednotlivé právní způsoby omezení (odejmutí) vlastnického práva soudy či úřady a v poslední části se soustředí na případy jeho omezení pro vybrané stavby sítí. Součástí knihy je rovněž úplné znění zákona o vyvlastnění a vybraná ustanovení souvisejících předpisů, vše k právnímu stavu platnému k 8. 12. 2009.

Hlavní přínos této publikace je třeba vidět v komplexním pojednání o problematice dotýkající se vyvlastňování i jiného omezení (odejmutí) vlastnického práva k nemovitosti, a to nejen zpracováním obsahu zákona o vyvlastnění, nýbrž též souvisejících předpisů, které jsou navíc vhodně přiloženy. Kniha je psána právnickým jazykem, avšak srozumitelným, její obsahové uspořádání přispívá ke zpřehlednění problematiky. Pozitivně lze hodnotit popisy právních vztahů v různých časových rovinách - jsou důležitou informací o tom, že v jejich záležitostech nelze spoléhat jen na aktuální znění právních předpisů, a částečně též informují o způsobu, jakým dané předpisy právní vztahy v určitých obdobích upravovaly.

S ohledem na cílovou skupinu - starosty a úředníky, popřípadě jiné osoby, které stavby a cesty na cizích pozemcích řeší - lze, bohužel, autorkám vytknout ne zcela dostatečné zvládnutí vysvětlujících pasáží. V nich používají standardní právnický jazyk, často operují s právnickými termíny, jejichž vysvětlení sice uvádějí, vzápětí je ale svižně používají, aniž by čtenáři daly dostatek času ke vstřebání jejich významu. Popisovaná problematika je velmi složitá, právě proto by s ní měl být čtenář seznamován pozvolněji a s uvedením praktických případů, aby se jeho domněnky o obsahu textu mohly setkat s ověřením v podobě toho, co zná, co je mu blízké.

Publikace je v souladu se záměrem autorek vhodnou příručkou pro všechny, jichž se stavby na cizím pozemku týkají či potenciálně týkat mohou.

VERONIKA KUDROVÁ
interní doktorandka na Katedře správní vědy a správního práva Právnické fakulty MU, Brno

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down