01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výpisy usnesení ze zápisů z jednání obecních orgánů

Jaká jsou pravidla pro výpisy usnesení ze zápisů pořízených na zasedání zastupitelstva obce nebo na schůzi rady obce? Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), v platném znění, vyhotovování »výpisů usnesení« přijatých na schůzi rady obce nebo na zasedání zastupitelstva obce...

Jaká jsou pravidla pro výpisy usnesení ze zápisů pořízených na zasedání zastupitelstva obce nebo na schůzi rady obce?

Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), v platném znění, vyhotovování »výpisů usnesení« přijatých na schůzi rady obce nebo na zasedání zastupitelstva obce (respektive přesněji vyhotovování výpisů ze zápisu ze schůze rady či ze zasedání zastupitelstva) neupravuje. Jedná se však o běžnou praxi, která samozřejmě není v rozporu se zákonem.

Vzhledem k nedostatku platné právní úpravy proto bude především na samotné obci, jak si interně nastaví způsob vyhotovování těchto výpisů, a to zejména z hlediska jejich »autorizace«. Obvyklou a doporučeníhodnou praxí je, že výpisy usnesení vyhotovuje obecní úřad (§ 111 odst. 1 zákona o obcích), přičemž správnost takového výpisu stvrzuje svým podpisem starosta, který je v souladu s § 103 odst. 1 zákona o obcích oprávněn zastupovat obec navenek (jde přitom o ryze technický úkon a nikoli o rozhodování, které by například spadalo do nevyhrazené pravomoci rady obce podle § 102 odst. 3 zákona o obcích). Výpis z usnesení bývá zpravidla doplněn o razítko obce (§ 111 odst. 5 zákona o obcích).

Neexistence výslovné právní úpravy ale nevylučuje, aby výpisy z usnesení zastupitelstva nebo rady obce namísto starosty podepsal tajemník obecního úřadu nebo pověřený pracovník obecního úřadu, např. vedoucí konkrétního odboru /tajemníkovi lze takový úkol uložit na základě § 110 odst. 3 písm. b) zákona o obcích, obecnímu úřadu na základě § 109 odst. 3 písm. a) bod 1. zákona o obcích/. Takové pověření může být uvedeno i v organizačním řádu obecního úřadu, který vydává rada obce podle § 102 odst. 2 písm. o) zákona o obcích, a v jehož rámci stanoví rozdělení pravomocí v obecním úřadu ve smyslu § 102 odst. 2 písm. f) zákona o obcích.

Podstatné však vždy je, aby z pořízeného výpisu jasně vyplývalo, že jde o výpis vydaný samotnou obcí, která podpisem oprávněné osoby (a případně též razítkem obce) osvědčuje jeho správnost (nejde nicméně o úkon podle zákona č. 21/2006 Sb., o ověřování shody opisu nebo kopie s listinou a o ověřování pravosti podpisu a o změně některých zákonů, přestože by teoreticky bylo možné výpis z usnesení pořídit i touto formou).

Výpis usnesení má povahu veřejné listiny ve smyslu § 53 odst. 3 správního řádu a je tedy vybaven presumpcí správnosti svého obsahu. Pokud by však o této správnosti vznikla pochybnost (například v řízení před správním orgánem by její nesprávnost namítl některý z účastníků), bude vždy relevantní usnesení, které je uvedeno v zápise pořízeném podle § 95 odst. 1 zákona o obcích.

 

JUDr. ADAM FUREK
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down