01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Projekt pěti škol: Bioodpad není odpad

KUTNÁ HORA Studenti pěti škol mají ojedinělou možnost předvést své teoretické znalosti o ekologicky odpovědném nakládání s bioodpady do praxe. Od občanského sdružení Ekodomov dostali vybavení, které umožňuje snadný sběr bioodpadu, sledování jeho přeměny v kompost a přínosu pro životní prostředí....

KUTNÁ HORA

Studenti pěti škol mají ojedinělou možnost předvést své teoretické znalosti o ekologicky odpovědném nakládání s bioodpady do praxe. Od občanského sdružení Ekodomov dostali vybavení, které umožňuje snadný sběr bioodpadu, sledování jeho přeměny v kompost a přínosu pro životní prostředí. Snaha škol je nejen odpovědí na závazky vyplývající pro ČR z legislativy EU, ale může být příkladem dobré praxe jak pro další školy, tak pro veřejné instituce a firmy.

Projekt Bioodpad není odpad vznikl v Ekodomově jako jedna z osvětových kampaní, které upozorňují na problém příliš vysokého podílu organické hmoty v směsném komunálním odpadu a možnosti jeho řešení. V srpnu 2009 ho zahájil vstupní odborný seminář pro učitele, v září na něj navázaly přípravy na výběr vhodného řešení separace bioodpadů na jednotlivých školách.

Každá škola spolu s odborníky nejdříve posoudila svou výchozí situaci, počet studentů, velikost pozemku, množství vyprodukovaného bioodpadu apod. Na základě toho pro ně Ekodomov vymyslel řešení kompostéru na míru, nakoupil materiál a spolu se školou kompostér instaloval. Bioodpad se zpracovává přímo v místě vzniku, což šetří školám náklady. Jsou také nezávislé na systému svozu odpadů v dané obci.

Jednou ze škol, kde se projekt uskutečňuje, je Církevní gymnázium sv. Voršily v Kutné Hoře.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down