01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Databáze Dobrápraxe aneb Obecní inspiromat

Celkem 114 inovativních řešení lze nalézt v internetové Databázi Dobrápraxe, kterou vytvořila Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM). Obsahuje vybrané příklady z devíti oblastí - veřejné správy, životního prostředí, zdraví, volného času, sociální problematiky, vzdělávání, podnikání, zemědělství a venkova a dopravy.

Vyhledání vhodného příkladu, který by mohl sloužit jako inspirace tomu, kdo se zabývá podobnou záležitostí, je opravdu snadné. První orientaci hned na vstupní stránce databáze (http://dobrapraxe.cz) nabízí přehledná mapa s výraznými hranicemi jednotlivých krajů a označením měst, která do databáze umístila některá svá řešení.

JEDNOTNÁ STRUKTURA

Když si prohlédnete konkrétní řešení, zjistíte, že všechny záznamy mají stejnou strukturu. Kromě základních informací o řešiteli záznamy odpovídají na otázky, čeho se podařilo v rámci každého konkrétního projektu dosáhnout, jak byly uskutečněné aktivity dokumentovány, kolik činily jejich finanční náklady a jak byl projekt financován.

Zvlášť užitečná a inspirativní je ta část, která odpovídá na otázky, jaká doporučení nebo rady lze z uváděných řešení vyvodit a poskytnout ostatním obcím/městům s podobným záměrem, s jakými riziky, překážkami a pozitivními okamžiky se tvůrci setkali při realizaci i jakým způsobem probíhala komunikace s médii a jaké byly mediální výstupy. Do záznamu lze vložit také různé přílohy typu dokumentů, fotografií, obrázků, map a podobně.

Někdy záznam odpovídá na otázky stručně, jindy se autoři rozepíší podrobněji a poskytnou námětů k inspiraci více. Kupříkladu město Kopřivnice vložilo do databáze projekt Aktivní zapojování veřejnosti do oblastí plánování a rozhodování. V části týkající se doporučení a inspirace pak nabízí hned sedm konkrétních bodů:

Zapojit do propagace akce co nejvíce subjektů ve městě (školy, školky, dětské zastupitelstvo, organizace).

Pokud jde o akci většího charakteru, oslovit při medializaci rádia.

Jít za lidmi. Vždy se snažíme, abychom šli s jednáním my za lidmi - a ne oni za námi na úřad (když se jedná o hřišti, jít na to hřiště; když se jedná o sídliště, udělat jednání někde na sídlišti...).

Nabídnout něco více (hlídání dětí během jednání, doprovodné programy, losování cen apod.).

Několik dní před akcí rozdávat v centru města nebo poblíž místa jednání letáčky s pozvánkou.

Mít vždy připravena pravidla diskuse, která si hned v úvodu jednání nechte schválit přítomnými - výborná pomůcka pro ošetření konfliktních situací.

Vybavit prostory akce tematicky souvisejícími plakáty, mapami, informacemi apod.

PROJEKT ZE ZŠ V PRAZE-LIBUŠI: ZA MÁLO PENĚZ HODNĚ MUZIKY

Databáze může přinést užitek nejen tehdy, když hledáte inspiraci pro řešení konkrétní záležitosti, kterou se zabýváte. I pouhé seznámení s nejrůznějšími projekty se může stát podnětem k tomu, abyste se o podobné řešení, které vás dosud třeba ani nenapadlo, pokusili také. Přitom provést mnohé nápady ani nevyžaduje hodně peněz. Jako třeba projekt Bezpečná cesta do školy z pohledu žákovského zastupitelstva, který uskutečnila Městská část Praha-Libuš.

Jak v Databázi Dobrápraxe uvádí stručná anotace, žákovské zastupitelstvo Základní školy v Meteorologické ulici v Praze-Libuši předalo zástupcům Hlavního města Prahy, městské části a dopravnímu odborníkovi mapu s vyznačenými nebezpečnými místy, která musejí žáci každodenně překonávat. Tato mapa, kterou zpracovalo žákovské zastupitelstvo na základě dotazníků vyplněných žáky, bude sloužit jako podklad pro vypracování dopravní studie s návrhy opatření na zvýšení bezpečnosti v okolí školy. Škola tak ukončila první, důležitou část projektu, na jejímž konci budou bezpečnější cesty nejen pro děti, ale i pro všechny ostatní chodce a cyklisty v dané lokalitě.

Do provedení projektu se aktivně zapojili členové žákovského zastupitelstva ve věku od 12 do 15 let. Děti dokázaly, že i v tomto svém věku zvládnou dobře zajistit přípravu, uskutečnění a první vyhodnocení projektu. Při předání závěrečné právy první fáze projektu zástupcům Magistrátu hl. města Prahy a MČ Praha-Libuš předvedly, že s nimi lze vést smysluplnou a konstruktivní diskusi. Žíci si ověřili svoji schopnost jak představit projekt před rodičovskou veřejností na třídních schůzkách, tak jej obhájit před pracovní expertní skupinou složenou z dospělých odborníků pro oblast dopravy. Na uskutečnění projektu nebylo nutné vyčlenit vyšší finanční částku. Pouze se muselo zajistit technické zázemí, což aktivně zabezpečila ZŠ Meteorologická. Veškeré náklady představoval příspěvek 4000 korun žákovskému zastupitelstvu na kancelářské potřeby a na občerstvení při setkání se spolupracujícími organizacemi.

BRNO-NOVÝ LÍSKOVEC: ENERGIE POD VEŘEJNOU KONTROLOU

V jiné oblasti se finančně rovněž nenáročným projektem - on-line energetickým manažerstvím - v Databázi Dobrápraxe pochlubila Městská část Brno-Nový Lískovec. Přímo v internetovém prostředí (viz http://nliskovec.calyx.cz/ap_energieNL/Home.aspx) totiž lze sledovat spotřebu energie v panelových domech a ve vybraných budovách ve vlastnictví statutárního města Brna svěřených této městské části. Energetické manažerství tohoto typu slouží zejména k vyhodnocení provedených opatření k úsporám energie.

Autoři řešení uvádějí: »Pečlivé sledování energie nemusí být ekonomicky náročné, najděte způsob šitý vám na míru. Předávací stanice či kotelny někdo pravidelně kontroluje, přitom zvládne i odečet energie a zapsat ho do tabulky programu (u nás 1x týdně). Program nemusí být složitý v množství vkládaných dat. U většiny budov stačí dvě hodnoty: vytápění a teplá voda. Pak už jen někdo vloží průměrnou venkovní teplotu. Dále program pracuje sám!«

Žákovské zastupitelstvo v ZŠ Meteorologická (na snímku) v pražské Libuši dodalo pro projekt Bezpečná cesta do školy cenné podklady.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down