01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jihovýchod: Prioritu mají integrované projekty

Regionální operační program Jihovýchod skončil třetí rok své existence úspěšnou bilancí. Výše dotací proplacených příjemcům překročila tři miliardy korun. Dokončeno je 128 projektů a další 272 projekty se uskutečňují. Smluvně vázány jsou dotace dosahující téměř 11 miliard korun. V současné době je tak rozdělena polovina finančních prostředků ROP Jihovýchod na rozpočtové období 2007-2013.

Regionální rada Jihovýchod během tří let vyhlásila 26 výzev, vyhodnotila 1126 podaných projektových žádostí požadujících dotace ve výši téměř 25 miliard korun a vybrala z nich 425 nejkvalitnějších projektů, kterým schválila téměř 11 miliard korun. »Dotace z ROP podporují především integrované projekty, ne ostrůvky v moři. Jedině takové projekty přinášejí regionu do budoucna přidanou hodnotu,« uvedla Mgr. Marta Sargánková, ředitelka Úřadu Regionální rady Jihovýchod.

NA CO JDE NEJVÍC PENĚZ

Z proplacených tří miliard putoval největší objem dotací - 1,8 miliardy korun - do oblasti dopravy, téměř 700 milionů korun do rozvoje měst a obcí a přes 330 milionů do cestovního ruchu. Projekty technické pomoci zahrnující publicitu programu a jeho projektů, vzdělávání, služby příjemcům a chod úřadu získaly 194 milionů korun.

Prostředky z ROP Jihovýchod spolufinancují především dopravní obslužnost a infrastrukturu. Jsou to projekty, v rámci kterých se v krajích Jihomoravský a Vysočina postaví či zmodernizuje více než 300 kilometrů silnic II. a III. třídy, 54 mostů, 16 zklidňujících průtahů obcemi, 7 nových okružních křižovatek, 5 silničních obchvatů obcí, na 10 záchytných parkovišť a 10 přestupních terminálů. Na Vysočině byly například dokončeny mosty ve Stropešíně a v Humpolci, obchvaty v Bohdalově a v Oslavičce. Motoristé využívají také zmodernizovaný úsek silnice mezi obcemi Brtnice a Zašovice. V Brně jezdí 9 nízkopodlažních tramvají a Jihlava nakupuje 23 nízkopodlažních trolejbusů. Integrovaný dopravní systém v regionu bude moci využívat moderní naváděcí, informační a dispečerské systémy.

Vzniká rovněž na 40 kilometrů nových cyklostezek. Například v září 2009 byla dokončena frekventovaná cyklostezka z Městské části Brno-Obřany do Bílovic nad Svitavou, která je součástí tzv. Jantarové stezky z Vídně do Krakova.

Rozvoj cestovního ruchu v regionu Jihovýchod může počítat s více než jednou miliardou korun pro 120 schválených projektů. Dotace pomáhají zvýšit ubytovací kapacitu regionu o více než 2000 lůžek, díky modernizaci zvýšilo na 45 ubytovacích zařízení svou certifikaci. Možnosti kongresové turistiky rozšířilo 5 nových zařízení a vzniklo 9 turistických informačních center. Rekonstrukce se dočká 18 památkových objektů a téměř 100 objektů turistické infrastruktury. K zajímavým projektům v této oblasti patří například zrekonstruovaná Alexandrova rozhledna v Babicích nad Svitavou či rodinný penzion Kaplanka vybudovaný ze středověkého domu v historickém jádru Znojma.

Rozvíjí se moderní forma turistiky, tzv. hippoturistika. Vznikne přes 84 kilometrů hippostezek a stezek pro pěší. Dokončeny jsou nové naučné stezky v Kunštátě k jeskyni Blanických rytířů, ve Velkých Bílovicích nejrozsáhlejšími vinicemi v Česku a Židlochovičtí otevřeli v přírodním parku Výhon turistický okruh s novou rozhlednou Akátová věž. Na Vysočině je nová naučná stezka v Bystřici nad Pernštejnem, Počátkách, Starém Městě v Telči. Byly také zpřístupněny například zříceniny hradu Zubštejn či Knoflíkářské muzeum v Žirovnici. Více než 122 milionů korun podpoří marketing cestovního ruchu a více než 20 významných kulturních akcí, například Noc kostelů.

Na 177 projektů rozvoje měst a obcí půjdou 4,6 miliardy korun - nejvíce peněz požadují samosprávy na výstavbu kulturních či sportovních zařízení. Přes 80 vzdělávacích zařízení se modernizuje a vybavuje novými učebními pomůckami. Dotace ve výši 700 milionů pomáhají stavět nemocnice a zařizovat je moderní zdravotnickou technikou. Do sociální oblasti směřuje 200 milionů korun - do center sociálních služeb, stacionářů, chráněného bydlení a penzionů. Další prostředky města a obce využívají na úpravu veřejných prostranství, náměstí, parků a dětských hřišť, dále na regeneraci historických center a městských památkových rezervací.

Dotace ROP Jihovýchod přispějí rovněž ke vzniku téměř 500 nových pracovních míst v obouc krajích - Jihomoravském i Vysočina.

V letošním roce budou příjemcům proplaceny dotace ve výši téměř čtyř miliard korun.

NOVÉ VÝZVY

V únoru a březnu budou známy schválené projekty ze dvou výzev v oblasti cestovního ruchu, uzavřených na podzim roku 2009. U obou poptávka po dotacích dvojnásobně převyšuje možnosti ROP Jihovýchod. V zatím poslední výzvě, ukončené v lednu letošního roku a určené na velké projekty se strategickým významem pro cestovní ruch regionu, požaduje 12 projektů 1,6 miliardy korun.

Regionální rada vyhlásí letos další dvě výzvy v cestovním ruchu se stomilionovou alokací, především zaměřené na zpřístupnění širokopásmových komunikačních sítí veřejnosti v oblastech s prokazatelným selháním trhu.

SYSTÉM PROPLÁCENÍ

Složitá ekonomická situace ovlivňuje možnosti měst a obcí předfinancovat své projekty dotované Evropskou unií. Aby samosprávy nemusely omezovat své rozvojové aktivity a mohly i nadále čerpat dotace, plánuje regionální rada nový systém proplácení velkých projektů. Ten umožní přesun plateb na účty příjemců v horizontu několika dnů.

»Peníze z evropských fondů významně přispívají lidem, kteří chtějí a umí udělat něco dobrého pro svoji obec, město, kraj nebo firmu. Je proto důležité využít beze zbytku všechny finanční prostředky, které jsou pro regiony k dispozici v letech 2007-2013. Prioritou kraje Vysočina je pokračovat v investicích do silniční sítě, krajských zdravotnických zařízení nebo do modernizace škol,« konstatoval MUDr. Jiří Běhounek, místopředseda Regionální rady Jihovýchod a hejtman kraje Vysočina.

Více informací o výzvách, projektech apod. naleznete na www.jihovychod.cz.

MILENA MAREŠOVÁ
oddělení publicity a technické pomoci
Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod

 

Dětská hřiště v Měříně (v okrese Žďár nad Sázavou) získala dotaci dva miliony.

Foto: archiv

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down