01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Střední Čechy: Nová kritéria zohledňují regionální rozdíly

Přibližně 14,5 miliardy korun z evropských dotací, to je částka, která má pomoci středním Čechám v oblastech, jako jsou cestovní ruch, integrovaný rozvoj území a doprava. S touto vizí vstupoval ROP Střední Čechy do povědomí občanů, starostů, podnikatelů a dalších subjektů v tomto regionu.

V poločase rozdělování dotací z EU je skóre ROP Střední Čechy velice příznivé. Do konce roku 2009 bylo vyhlášeno 43 výzev, zaregistrováno 944 projektů, smlouvy byly uzavřeny u 230 projektů, zatím bylo finálně proplaceno 38 projektů. K 31. 12. 2009 byly schváleny projekty za více než 4,1 miliardy korun a proplaceny včetně zdrojů žadatelů, do současné doby více než 2 miliardy korun.

NOVINKY ROKU 2009

Rok 2009 se pro ROP Střední Čechy vyznačoval zejména zjednodušováním procesu čerpání finančních prostředků pro žadatele a také snahou usnadnit příjemcům v době ekonomické krize předfinancování projektů z vlastních prostředků. Jedním z nejvstřícnějších kroků bylo zavedení modifikovaného režimu ex-ante plateb. Toto opatření v praxi znamená, že příjemce dotace obdrží z úřadu regionální rady na účet peníze ještě před datem splatnosti jednotlivých faktur (na rozdíl od režimu ex-post). Velkou výhodou nového systému je, že většina příjemců si nebude muset brát úvěry od bankovních ústavů, a ušetří tak prostředky na bankovních a jiných poplatcích. Zároveň se čerpání z fondů EU zrychlí.

Dalším opatřením je v tomto ohledu personální posílení oddělení Administrace projektů a Realizace projektů a plateb. Cílem je co nejvíce zkrátit lhůtu administrace projektů, nejlépe na dobu 3-4 měsíců.

Novinkou loňského roku bylo také zřízení zvláštního oddělení, které pomáhá žadatelům s kontrolou zadávacích dokumentací na výběr dodavatele staveb. Předejde se tak problémům při pozdějších kontrolách ze strany úřadu regionální rady či kontrolních orgánů EU.

Od poloviny roku 2009 se aplikuje nová verze hodnoticích kritérií. Hlavními změnami v systému hodnocení projektů je zvýšený tlak na hospodárnost rozpočtu, potřebnost a důležitost projektu. Kritéria umožňují podpořit pouze investice do takové infrastruktury, která v daném území chybí nebo je ve značně nevyhovujícím stavu. Podstatně menší význam mají kritéria, která nehodnotí věcnou stránku projektu, ale pouze »technické« okolnosti (například personální zabezpečení projektu). Navíc byla přidána nová skupina kritérií - snižování regionálních disparit. To znamená, že budou zvýhodněny ty projekty, které se uskuteční v »méně rozvinutých« částech regionu. Od zavedení nových kritérií si řídicí orgán slibuje úsporu finančních prostředků, které bude možné využít i pro další projekty.

CO UKÁZALO ŠETŘENÍ

V průběhu roku 2009 uskutečnil Úřad regionální rady Střední Čechy dotazníkové šetření mezi obcemi ve středních Čechách v kategorii nad 500 obyvatel, aby celkově zmapoval Středočeský kraj ve vztahu k možnostem, které regionální operační program nabízí. Zjišťoval se stav infrastruktury a majetku ve vlastnictví obcí a jejich investiční potřeby.

Výsledky šetření poukazují na skutečnost, že prioritními oblastmi pro obce a města jak v kategorii do 5000 obyvatel, tak nad 5000 obyvatel jsou oblasti školství, volnočasových aktivit a fyzické revitalizace. Velký zájem je rovněž o financování místních komunikací a oblast zdravotnictví.

VYJEDNÁVÁNÍ O REVIZI ROP

Také v souvislosti s tímto šetřením zahájilo v minulém roce vedení úřadu vyjednávání s Evropskou komisí o revizi ROP Střední Čechy spočívající v realokaci finančních prostředků z prioritní osy 2 - Cestovní ruch do prioritní osy 3 - Integrovaný rozvoj území. Celkem jde o zhruba 994 milionů korun. Hlavním důvodem je obrovský převis poptávky v prioritní ose 3 po dotacích do školství, zdravotnictví, sociální infrastruktury, volnočasových aktivit a městských center, přičemž právě v těchto oblastech je finančních prostředků nedostatek. Současně se úřad snaží o zrušení omezení podpory místních komunikací v oblasti podpory 1.1, respektive rozšíření této podpory určené na výstavbu, modernizaci a rekonstrukci místních komunikací bez omezení jejich účelu (nyní pouze k průmyslových areálům). Další důležitou změnou, která se již uplatní v budoucích výzvách, je rozšíření podporovaných typů zařízení v prioritní ose 3 - Integrovaný rozvoj území v oblasti sociální integrace, o domovy pro seniory.

JARNÍ A PODZIMNÍ KOLA

V letošním roce jsou připravena dvě kola výzev (15. 4.-15. 6.; 15. 10. -15. 12.). V jarním kole hodlá regionální rada mezi žadatele rozdělit 1,5 miliardy korun téměř ve všech oblastech podpory. Nejvíce peněz je alokováno na oblast zdravotnictví - celkem 450 milionů korun, o které mohou žádat jak města a obce do 5000 obyvatel, tak nad 5000 obyvatel. Druhá nejvyšší částka, 380 milionů korun, bude směřovat do rekonstrukcí silnic II. a III. třídy. Na jaře budou moci města a obce zažádat také o dotaci na revitalizaci center, kde je vyčleněno 250 milionů korun. V rámci oblastí podpory 3.2 a 3.3 budou podpořeny rovněž volnočasové aktivity, a to částkou 120 milionů korun. Výzvy budou vyhlášeny i v oblasti cestovního ruchu, konkrétně na cyklostezky (150 milionů korun), veřejnou infrastrukturu a služby cestovního ruchu (100 milionů korun) a propagaci a řízení turistických destinací (10 milionů korun). Harmonogram výzev včetně alokací na II. pololetí letošního roku bude zveřejněn v průběhu jara na webových stránkách ROP.

ROP Střední Čechy není lékem na všechno, co v současné době trápí Středočeský kraj. Nicméně prostředky, které má k dispozici, se snaží cíleně směřovat do méně rozvinutých částí kraje a na nejpotřebnější projekty. V poločase programu se dá tušit, že jde po správné cestě.

VERONIKA PELÍŠKOVÁ
vedoucí oddělení Technické pomoci a publicity
Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy

V létě 2009 byl v Dobřichovicích otevřen zrekonstruovaný park za 19 milionů korun. Město získalo na tento projekt dotaci z ROP Střední Čechy ve výši 92,5?% způsobilých nákladů.

FOTO: archiv

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down