01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Střední Morava: Důraz na hospodárnější přístup

S novým rokem Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava hlásí první výsledky - dvě stovky ukončených projektů v krajích Olomoucký a Zlínský v celkové hodnotě 1,7 miliardy korun.

Do konce roku 2009 bylo z ROP Střední Morava schváleno 450 projektů za přibližně 7,5 miliardy korun. Z těchto peněz bylo už proplaceno 3,2 miliardy. V lednu letošního roku bylo již ukončeno 210 projektů, které začaly postupně sloužit veřejnosti. Mezi finančně nejnáročnější uskutečněné projekty v Olomouckém kraji patří modernizace přednádražního prostoru v Přerově (100 milionů), revitalizace centrálního náměstí v Uničově (62 milionů), relax centrum Kolštejn v Branné na Jesenicku (24,3 milionu) nebo revitalizace areálu staré nemocnice v Prostějově (23,6 milionu). Ve Zlínském kraji největší dosavadní investicí bylo vybudování koupaliště ve Velkých Karlovicích (38 milionů), zlínské sportovně zábavní centrum Eurogalaxie (23,7 milionu) nebo lyžařský areál Kohútka (55,6 milionu).

ABSORPČNÍ KAPACITA REGIONU

Výsledky prvního kola vyhlášených výzev rozkryly potřeby žadatelů v jednotlivých oblastech podpory. »Velkým překvapením pro nás byla absorpční kapacita projektů na venkově, která osminásobně převyšovala stanovené možnosti. Obdobná situace panovala ve městech,« řekl předseda regionální rady a hejtman Olomouckého kraje Ing. Martin Tesařík. Naopak oblast podpory rozvoje integrovaného dopravního systému (přestupní terminály a zastávky) se setkala s minimálním zájmem. Úřad regionální rady začal hledat způsob, jak zefektivnit přípravu projektů u jednotlivých oblastí a podoblastí podpory. Výsledkem je návrh nového modelu administrace a hodnocení projektů, který klade důraz na hospodárnější přístup projektů.

SRÁŽKA S REALITOU

Realizace 450 projektů přinesla i první nesrovnalosti. »Nejvíce jsme jich zaznamenali při kontrolách veřejných zakázek. Příjemci často nepostupují podle zákona či námi vydaného metodického pokynu, pro který se zavázali ve smlouvě o poskytnutí dotace,« vysvětloval ředitel Úřadu Regionální rady Střední Morava Ing. Ivan Matulík. Právě veřejné zakázky jsou terčem mnoha kontrol. »Každý projekt může být zkontrolován přímo Evropskou komisí a zakázky jsou obecně největším problémem,« doplnil Matulík. Další problémovou oblastí byla uznatelnost a neuznatelnost výdajů projektu. »Úřad kontroluje každou žádost o platbu z hlediska hospodárnosti a proplácení výdajů. Nelze proplatit výdaj metodikou označený jako neuznatelný. Tady mnohdy s příjemci vedeme diskuse,« dodal Matulík.

DALŠÍ PENÍZE PRO REGION

Pro letošní rok střední Morava disponuje 4,2 miliardami korun určenými na projekty financované z ROP Střední Morava. »Právě tolik peněz potřebujeme na dofinancování projektů, které byly schváleny v letech 2008 a 2009. Jejich realizace skončí letos,« uvedl Ing. Martin Tesařík. Kromě toho budou v souladu s harmonogramem vyhlášeny v průběhu celého roku tři výzvy za přibližně tři miliardy korun. Půjde například o projekty se zaměřením na silnice, tramvaje, trolejbusy, cyklostezky, revitalizaci území ve městech i na venkově, či rozvoj cestovního ruchu na území Luhačovicka, Rožnovska a Horního Vsacka. Výzvy jsou plánovány na leden, červen a srpen.

JAKÉ JSOU NOVINKY

V letošním roce úřad regionální rady připravuje změnu systému proplácení dotací. »V jistém ohledu je to reakce na stávající ekonomickou situaci, kdy se města a obce potýkají s nedostatkem financí a banky jsou opatrné při sjednávání úvěrů na předfinancování projektů,« odůvodnil změnu hejtman Tesařík. Nově příjemci nebudou muset své projekty předfinancovat a teprve poté žádat o proplacení výdajů, ale na projektový účet banky složí pouze svůj finanční podíl, úřad na stejný účet pošle peníze z regionálního operačního programu. Bude to pak banka, která dodavateli uhradí jeho náklady na projekt. »Předpokládáme, že nový systém proplácení dotací může začít fungovat od května letošního roku,« dodal Tesařík.

Pro implementaci ROP Střední Morava je důležitý fakt, že podpisem 450 smluv o poskytnutí dotace bylo vytvořeno zázemí pro vznik 550 nových pracovních míst. Týká se to zejména oblasti cestovního ruchu. Ovšem nejen noví návštěvníci regionu, ale celkově jeho větší konkurenceschopnost může zlepšit kvalitu života jak v Olomouckém, tak Zlínském kraji.

RENATA ŠKROBÁLKOVÁ
komunikace a publicita programu Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

 

První rozhledna na Hané vznikla v Přáslavicích. Jmenuje se Božka, měří 21 m a je v nadmořské výšce 320 metrů. Přáslavičtí na rozhlednu dostali 4,3 milionu z ROP Střední Morava.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down