01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zřizovací listina obce

Při jednání o zřízení účtu požádal peněžní ústav o předložení »zřizovací listiny obce« a dokladu o sídle. Jak máme na tuto žádost reagovat? S požadavky o předložení »zřizovací listiny obce/města« jsem se setkal již na počátku obnoveného obecního zřízení. Řada peněžních...

Při jednání o zřízení účtu požádal peněžní ústav o předložení »zřizovací listiny obce« a dokladu o sídle. Jak máme na tuto žádost reagovat?

S požadavky o předložení »zřizovací listiny obce/města« jsem se setkal již na počátku obnoveného obecního zřízení. Řada peněžních ústavů při zřizování účtů obcí a měst požadovala doklady o jejich vzniku, doklad prokazující jejich právní subjektivitu a kdo je oprávněn za obec/město jednat. Takové požadavky se vyskytují ještě i dnes, a to jak na úrovni obcí a měst, tak krajů.

To, že se ČR člení na obce, které jsou základními územními samosprávnými celky, a kraje, které jsou vyššími územními samosprávnými celky, stanoví čl. 99 Ústavy ČR. Zákon o obcích v § 2 odst. 1 uvádí, že obec je veřejnoprávní korporací, má vlastní majetek, v právních vztazích vystupuje svým jménem a nese odpovědnost z těchto vztahů vyplývající. V § 18 občanského zákoníku (OZ) je pak uvedeno, že jednotky územní samosprávy jsou právnickými osobami a jako takové jsou způsobilé mít práva a povinnosti. Seznam obcí uvádí vyhláška Ministerstva vnitra č. 564/2002 Sb., o stanovení území okresů České republiky a území obvodů hlavního města Prahy, ve znění pozdějších předpisů. Přehled krajů je v ústavním zákoně č. 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků, ve znění ústavního zákona číslo 176/2001 Sb.

Z toho vyplývá, že obec jako veřejnoprávní korporace je zřízena zákonem. Mělo by stačit napsat to v příslušné žádosti a co se týče názvu obce i s případným odkazem na vyhlášku č. 564/2002 Sb. V případě pochybností, zda je obec právnickou osobou, je nutno uvést § 18 občanského zákoníku.

Uvádět by se mělo sídlo orgánů obce, zpravidla adresa budovy, ve které sídlí obecní úřad. Podle mého právního názoru patří rozhodování o sídle orgánů obce (obecního úřadu) mezi ostatní záležitosti patřící do samostatné působnosti obce. Pokud si rozhodnutí o sídle orgánů obce (obecního úřadu) nevyhradí zastupitelstvo, přísluší o něm rozhodnout radě obce, která tak učiní usnesením (může také pro tyto účely v usnesení jen konstatovat, že sídlo obce je na adrese...). Sídlo kraje určuje ústavní zákon č. 347/1997 Sb., zastupitelstvo kraje nebo rada kraje by usnesením měly stanovit konkrétní adresu - zpravidla adresu krajského úřadu.

Dále peněžní ústavy požadují doklad o přidělení identifikačního čísla ekonomického subjektu (IČ), doklad o volbě starosty zastupitelstvem obce a určený seznam fyzických osob, které budou zřizovat účet a disponentů na podpisových vzorech.

Rada obce by usnesením měla rozhodnout o zřízení a vedení bankovního účtu obce u konkrétního peněžního ústavu; svěřit starostovi oprávnění uzavření smlouvy o zřízení a vedení účtu obce u vybraného peněžního ústavu; zřídit dispoziční práva ke zřízenému účtu pro konkrétní osoby (včetně těch, které budou zajišťovat případný bezhotovostní platební styk a budou disponovat pro tento účet elektronickým podpisem).

 

JUDr. MIROSLAV BÝMA, Ph.D.
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Dobrý den,
    Vážený pane doktore,

    existují nějaké vzorové názvy samosprávných celků obcí, měst a krajů, které by respektovaly platné zákony ČR a výklad Ústavu pro jazyk český AV ČR a jeho příručky? Protože zřizovací listiny, zápisy u soudů většinou nerespektují zákonná a jazyková ustanovení, rad bych, se dozvěděl, a nejenom já, od renomovaného experta, jak by měly být správně zapisovány názvy zmíněných právních subjektů na jejich smlouvách s jinými právními subjekty, na jejich razítkách, hlavičkách oficiálních tiskopisů, na jejich budovách apod. Například jak by tento název byl zapsán správně pro ukázkovou obec, město a kraj.
    Obec Nemanice, Město Nemanice, Moravskoslezský kraj nebo (správně)
    obec Nemanice, město Nemanice, Moravskoslezský kraj.
    Aby se těmto pochybnostem některé obce vyhnuly, píší všechna písmena výrazů těchto názvů velkými písmeny, což ale zřejmě není naprosto správné např.
    OBEC NEMANICE, MĚSTO NEMANICE, MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ místo obec Nemanice, město Nemanice a Moravskoslezský kraj .
    Zřejmě není správné psát Starosta Obce Nemanice, ale starosta obce Nemanice a Hejtman (místo hejtman) Moravskoslezského kraje. Zřejmě se píší správně: Rada obce Nemanice, Zastupitelsto města Nemanice, Rada Moravskoslezského kraje, Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje. Bylo to projednáno na schůzi Rady obce Nemanice, na zasedání Zastupitelstva obce Nemanice. Na začátku věty bude zřejmě obec psána počátečním velkým písmenem. Obec Nemanice vyhrála soutěž o nejhezčí obec. Má dnes ještě význam zkratky např. pro Městský úřad Nemanice psát MěÚ Nemanice místo pouze MÚ Nemanice. Kdysi byl např. Místní úřad Nemanice, dne to není potřebné rozlišovat, poněvadž je Obecní úřad Nemanice, OÚ Nemanice.
    S pozdravem, poděkováním a přáním příjemného dne
    Bohuslav Kaleta

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down