01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sociální fond obce

Chtěli bychom zřídit sociální fond, ze kterého bychom zaměstnancům poskytovali různé příspěvky (na stravné, ošatné apod.). Zvažujeme i možnost půjček na bydlení apod. Jak bychom měli postupovat? Problematika zřizování peněžních fondů obce, stejně jako poskytování půjček obcí, spadá do samostatné...

Chtěli bychom zřídit sociální fond, ze kterého bychom zaměstnancům poskytovali různé příspěvky (na stravné, ošatné apod.). Zvažujeme i možnost půjček na bydlení apod. Jak bychom měli postupovat?

Problematika zřizování peněžních fondů obce, stejně jako poskytování půjček obcí, spadá do samostatné působnosti obce. Podle § 84 odst. 2 písm. c) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o obcích), je zastupitelstvu obce vyhrazeno zřizovat trvalé a dočasné peněžní fondy obce.

Peněžní fondy územních samosprávných celků, tj. obce a kraje, upravuje také § 5 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon č. 250/2000 Sb.). Podle odst. 1 tohoto ustanovení mů- že územní samosprávný celek zřizovat peněžní fondy, a to pro konkrétní účely anebo bez účelového určení. Paragraf 6 zákona č. 250/2000 Sb. dále stanoví, že tvorba a použití peněžních fondů jsou obsahem rozpočtu územního samosprávného celku, pokud tento zákon nestanoví jinak. Údaje o tvorbě a použití fondů jsou podle ustanovení § 17 odst. 2 zákona č. 250/2000 Sb. obsaženy v závěrečném účtu o ročním hospodaření územního samosprávného celku. Rozhodování o zřízení peněžních fondů je tedy svěřeno zastupitelstvu obce, jde o jeho vyhrazenou pravomoc.

Je žádoucí rovněž upravit podmínky, pravidla čerpání tohoto fondu, například ve statutu fondu. Stanovení podmínek čerpání prostředků fondu není součástí zřizovacího procesu, není vyhrazeno žádnému z orgánů obce. Pokud si zastupitelstvo obce rozhodování o schválení »pravidel« tvorby a čerpání fondu nevyhradí, s ohledem na ustanovení § 102 odst. 3 zákona o obcích, podle kterého rada obce zabezpečuje rozhodování ostatních záležitostí patřících do samostatné působnosti obce, nevyhrazených jinému orgánu, může o jejich schválení rozhodnout rada obce.

V pravidlech upravujících čerpání prostředků fondu lze stanovit bližší podrobnosti tohoto čerpání, způsob vyplácení aj. Stanovená pravidla čerpání prostředků z fondu musí respektovat platnou právní úpravu. Z hlediska hospodaření s prostředky vloženými do fondu je nutné vždy postupovat v souladu se zastupitelstvem schváleným rozpočtem obce.

Sociální fondy obcí jsou jakousi obdobou fondu kulturních a sociálních potřeb, který podle § 29 zákona č. 250/2000 Sb. vytvářejí příspěvkové organizace územních samosprávných celků. V praxi jsou zpravidla ze sociálních fondů zřízených obcí zaměstnancům obce poskytovány příspěvky na stravování nebo ošacení, ale například také příspěvky na penzijní a životní pojištění, na pojištění odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli apod.

Pokud jde o případné poskytování půjček z peněžních fondů vytvořených obcí, je třeba zejména podtrhnout ustanovení § 85 písm. j) zákona o obcích. Podle něho je rozhodování o uzavření smlouvy o přijetí i poskytnutí půjčky vyhrazeno zastupitelstvu obce - jde o vyhrazenou kompetenci zastupitelstva, kterou nelze převést na jiný orgán obce. Pravidla týkající se čerpání prostředků fondu tak mohou podle mého názoru stanovit pouze určitá kritéria poskytování půjček (například jejich maximální výši, účel půjčky apod.). O vlastním uzavření smlouvy o půjčce by však mělo vždy rozhodovat zastupitelstvo obce.

 

Mgr. PAVLA SAMKOVÁ
právnička

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down