01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obecně prospěšné práce u obcí

Nový trestní zákoník č. 40/2009 Sb., s účinností od 1. ledna přináší změny v oblasti tzv. obecně prospěšných prací. Jde o druh trestu podle § 62 až 65 tohoto zákona. Jaká je při tom úloha obce jako účastníka tohoto vztahu a jaké podmínky musí vytvořit obecní úřad pro tento druh práce? I když...

Nový trestní zákoník č. 40/2009 Sb., s účinností od 1. ledna přináší změny v oblasti tzv. obecně prospěšných prací. Jde o druh trestu podle § 62 až 65 tohoto zákona. Jaká je při tom úloha obce jako účastníka tohoto vztahu a jaké podmínky musí vytvořit obecní úřad pro tento druh práce?

I když práce podle rozhodnutí soudu není dobrovolná, přesto může obcím pomoci. Soud smí tento trest uložit ve výměře od 50 do 300 hodin (do 1. 1. 2010 to bylo 400 hodin) náležející v povinnosti odsouzeného provést v tomto rozsahu práce k obecně prospěšným účelům. Snížení horní hranice počtu hodin je odůvodněno snahou přiblížit délku ukládaných trestů obecně prospěšných prací výměře ve vyspělých evropských zemích.

Práce spočívají například v údržbě veřejných prostranství, úklidu a údržbě veřejných budov a komunikací nebo jiných činnostech ve prospěch obcí nebo státních či jiných obecně prospěšných institucí, které se zabývají vzděláním, vědou, kulturou, školstvím, humanitární pomocí, ochranou zdraví a životního prostředí, sociální, tělovýchovnou a sportovní činností apod. V zimním období je vhodnou prací například úklid zasněžených chodníků, které spravuje obec. Práce nesmí sloužit k výdělečným účelům odsouzeného. To je základní rozdíl od veřejně prospěšných prací podle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, za něž uchazeči o zaměstnání obdrží odměnu.

Při ukládání trestu obecně prospěšných prací přihlédne soud ke stanovisku pachatele, k možnosti uložení tohoto trestu a zdravotní způsobilosti odsouzeného občana. Trest soud neuloží, je-li pachatel zdravotně nezpůsobilý k soustavnému výkonu práce. Rozhoduje posudek lékaře. Tento druh trestu soud může uložit jen tehdy, jestliže horní hranice trestu za přečin spáchaný pachatelem nepřevyšuje 5 let. Odsouzený je povinen tento trest vykonat osobně a bezplatně ve svém volném čase nejpozději do jednoho roku ode dne, kdy soud nařídil výkon tohoto trestu.

Druh obecně prospěšné práce a místo jeho výkonu v rámci uloženého trestu určuje soud nařízením jeho výkonu. Většinou jde o práce ve prospěch obcí, které také výkon trestu realizují a organizují. Odsouzený nesmí stanovené podmínky trestu svévolně měnit. Pokud tak učiní a vykoná práce v rozporu s rozhodnutím soudu (například pro jiný než určený obecní úřad), nelze takto vykonané práce pokládat za výkon nařízeného trestu obecně prospěšných prací.

Odsouzený je povinen podle rozhodnutí soudu vykonat obecně prospěšné práce ve stanovené době, nejpozději do jednoho roku ode dne, kdy soud nařídil výkonu trestu. Stanovenou dobou se rozumí konkrétní a časové vymezení (harmonogram) provádění výkonu tohoto trestu příslušným obecním úřadem v rámci projednání podmínek jeho výkonu s odsouzeným. Při vymezení této doby postupuje přitom obecní úřad tak, aby odsouzený mohl vykonat uložený trest v uvedené lhůtě. Podmínky výkonu trestu musí odsouzený projednat v termínu stanoveném probačním úředníkem pověřeným kontrolou nad výkonem trestu na obecním úřadě, u něhož má vykonávat obecně prospěšné práce. Bližší podrobnosti uvádí novelizovaný trestní řád (zákon číslo 141/1961 Sb.) v § 336 a 337.

Obec při provádění obecně prospěšných prací spolupracuje s probačním úředníkem, který kontroluje plnění trestu. Sděluje mu například požadavky na uskutečnění těchto prací, průběh a plnění trestu na pracích ve prospěch obce apod.

 

JUDr. LADISLAV JOUZA
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Dobrý den pane pokud mám zaměstnání jak mám odpracovat veřejně prospěšné práce když fond pracovní doby mám 160hod a skutečně pracuji 230a výce hodin nepodařilo se mi najít způsob jak neprijit o práci a vyhovět soudu tak pošleme takového člověka za katr? Poraďte lidem se stejným problémem a ne lidem kteří jsou na úřadě a nemusí být nutně v práci děkuji

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down