01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tento rok bude složitý, ale jsme připraveni

Vstupujeme do nového roku. Do roku, v němž i nadále budeme muset hledat úspory na straně výdajů, neboť daňové příjmy budou spíše stagnovat než růst. Zároveň se však letos uskuteční parlamentní, ale hlavně komunální volby, před nimiž se občané ptají, co současné zastupitelstvo udělalo pro jejich...

 

Vstupujeme do nového roku. Do roku, v němž i nadále budeme muset hledat úspory na straně výdajů, neboť daňové příjmy budou spíše stagnovat než růst. Zároveň se však letos uskuteční parlamentní, ale hlavně komunální volby, před nimiž se občané ptají, co současné zastupitelstvo udělalo pro jejich obec. Podobně se obce dotazují, co Svaz měst a obcí České republiky udělal pro ně. Jsem přesvědčen o tom, že v oblasti financí se podařilo prosadit řadu pozitivních změn.

Již mnoho let jsme upozorňovali na to, že příspěvek na přenesený výkon státní správy neodpovídá růstu nákladů na požadované činnosti. Jinak řečeno stát neplatí za služby, které si u obcí objednal. Považuji za velký úspěch, že v návrhu rozpočtu na rok 2010 dochází k navýšení koeficientů pro výpočet příspěvku. Z výpočtů členských obcí s působností stavebního úřadu vyplývá, že by se jim měl příspěvek ztrojnásobit. Ještě větší přírůstek mohou očekávat obce s pověřeným obecním úřadem, které jsou obvykle přirozeným spádovým centrem. Zvýšení příspěvku, který by nyní měl v průměru dosahovat 95 %, samozřejmě znamená více finančních prostředků pro činnosti v rámci samostatné působnosti, tedy pro zlepšování kvality života občanů. Musím bohužel připomenout, že obce s rozšířenou působností, které zajišťují největší objem státní správy, nemohou v letošním roce počítat s žádným navýšením. Spoléhám ale na slib Ministerstva financí, že situaci obcí III. typu bude řešit nejpozději v roce 2011.

Další dodatečné finanční prostředky obcí budou v letošním roce plynout z daně z nemovitostí. Nemám na mysli ani tak nenadálé a skokové zvýšení sazeb, které nepovažuji za úplně koncepční řešení, ale konec zákonného osvobození novostaveb. Svaz v současné době jedná s Ministerstvem financí, jak v limitech daných zákonem zajistit lepší informovanost obcí o správě této daně.

Podstatnou změnu ve fungování obcí představuje také zásadní změna v účetnictví. Svaz má svého odborného zástupce v pracovní skupině a věřte, že původní návrhy a postupy byly z hlediska obcí mnohem horší. Ačkoliv se zdá, že jde o téma, které volené zastupitele nemusí tolik zajímat, opak je pravdou. Až se vyjasní všechny současné problémy technického i metodického rázu, stanou se účetnictví a výstupy z něj důležitým podkladem pro rozhodování vedení obcí.

Závěrem ještě pár slov k problematice rozpočtového určení daní. Ne snad proto, že by šlo o téma méně důležité. Avšak je třeba respektovat jasné vyjádření ministra financí i premiéra, že současná vláda může vytvořit pouze doporučení, nikoliv učinit politické rozhodnutí. A Ministerstvo financí podmiňuje další jednání dohodou uvnitř samosprávy. Z iniciativy našeho svazu se nyní intenzivně pracuje na formulování společných postupů. Diskuse je věcná, odborná a všichni zúčastnění se shodli, že projednávané otázky a prozatímní závěry nemají být zneužity kvůli získání politických bodů. Věřím, že jen tak lze celkově zlepšit financování obcí a měst. A o to budeme také v letošním roce usilovat.

Přeji vám všem mnoho zdaru.

ING. OLDŘICH VLASÁK
předseda Svazu měst a obcí ČR poslanec Evropského parlamentu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down