01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ostrava, nebo Plzeň?

Třináctičlenná mezinárodní porota pověřená hodnocením měst kandidujících na titul Evropské hlavní město kultury 2015 doporučila, aby do užšího seznamu kandidujících měst byly vybrány Ostrava a Plzeň. Do předběžného výběru se již nedostalo další kandidující město - Hradec Králové. Poté, co Česká...

Třináctičlenná mezinárodní porota pověřená hodnocením měst kandidujících na titul Evropské hlavní město kultury 2015 doporučila, aby do užšího seznamu kandidujících měst byly vybrány Ostrava a Plzeň. Do předběžného výběru se již nedostalo další kandidující město - Hradec Králové. Poté, co Česká republika toto doporučení schválí, musí předběžně vybraná města do letošního léta ještě hlouběji propracovat a doplnit svou kandidaturu.

»Blahopřeji Plzni a Ostravě k nominaci, která jim byla udělena na základě výsledků prvního kola soutěže. Je to příležitost, kterou je třeba využít ve prospěch dlouhodobého rozvoje příslušných měst, nejen z kulturního, ale i socioekonomického a turistického hlediska,« uvedl evropský komisař pro vzdělávání, odbornou přípravu, kulturu a mládež Maroš Šefčovič.

Evropskými hlavními městy kultury se pro rok 2015 stanou dvě města, jedno belgické, jedno české, která oficiálně jmenuje Rada ministrů EU. V Belgii bylo již předběžně vybráno město Mons. V ČR to bude Ostrava, nebo Plzeň?

Evropská hlavní města kultury v letech 2010-2014

- Rok 2010: Essen (Německo), Pětikostelí (Pécs; Maďarsko), Istanbul (Turecko),

- Rok 2011: Turku (Finsko) a Tallinn (Estonsko),

- Rok 2012: Guimaraes (Portugalsko) a Maribor (Slovinsko),

- Rok 2013: Marseille (Francie) a Košice (Slovensko),

- Rok 2014: Umea (Švédsko) a Riga (Lotyšsko).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down