01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inspirativní postupy Zdravých měst

Počátkem prosince se uskutečnila v Praze XVI. celostátní konference Národní sítě Zdravých měst ČR (NSZM). Jednotlivá vystoupení shrnula jak úspěšné aktivity měst, obcí a regionů v roce 2009 v oblasti udržitelného rozvoje na národní, regionální a místní úrovni, tak možnosti a způsoby jejich...

Počátkem prosince se uskutečnila v Praze XVI. celostátní konference Národní sítě Zdravých měst ČR (NSZM). Jednotlivá vystoupení shrnula jak úspěšné aktivity měst, obcí a regionů v roce 2009 v oblasti udržitelného rozvoje na národní, regionální a místní úrovni, tak možnosti a způsoby jejich financování. Své zkušenosti s místní Agendou 21 představili v panelové diskusi také zástupci Rakouska, Slovenska a ČR.

V burze dobré praxe prezentovala své inspirativní postupy Zdravá města Kopřivnice (strategické plánování a metody kvality v úřadě), Třebíč (spolupráce se studentským parlamentem), Vsetín (komunitní kampaně a plánování s veřejností), Zdravé městské části Praha-Libuš a Písnice (zapojování vietnamské komunity do života městské části) a Prachatice (zapojování seniorů do komunitního života).

V hlavním městě Praze se k místní Agendě 21 hlásí městské části Praha 1, 7,10, 13, 18, Běchovice, Dolní Počernice a Slivenec.

Nutnost spolupráce státu s regiony a obcemi zdůraznil 1. náměstek ministra pro místní rozvoj Martin Plachý: »Při zpracování národních koncepcí, politik a strategií je nezbytné přímé zapojení obcí, měst a regionů. Proto Ministerstvo pro místní rozvoj podporuje a vítá všechny nástroje, které tento vzájemný dialog a výměnu informací rozvíjí,« konstatoval náměstek ministra Martin Plachý.

Města a obce, které jsou ve vztahu k udržitelnému rozvoji nejúspěšnější, NSZM odměnila. Cenu za dlouhodobý a ukázkový přístup ke kvalitě Zdravého města a místní Agendy 21 na konferenci převzali zástupci Zdravé Městské části Praha-Libuš a Písnice; v kategorii menších obcí obdržela ocenění Zdravá obec Bolatice (okr. Opava). Zdravá města Jaroměř a Prachatice získala Cenu za rychlý postup nového člena ke kvalitě Zdravého města a místní Agendy 21. Čestné uznání za dlouhodobou spolupráci a přínos pro Projekt Zdravé město a místní Agendu 21 bylo uděleno Milanu Půčkovi, bývalému tajemníkovi Městského úřadu Zdravého města Vsetín a náměstkovi ministra pro místní rozvoj.

»Za všemi oceněními je vidět spousta práce konkrétních lidí a úřadů. Věřím, že i nadále bude v ČR přibývat Zdravých měst, obcí a regionů, které si toto označení opravdu zaslouží,« uvedl předseda NSZM JUDr. Lubomír Gajdušek.

Podrobný program, fotografie a prezentace najdete na www.zdravamesta.cz/konference.

 

Akce s účastí českých, rakouských a slovenských expertů se uskutečnila pod záštitou hl. města Prahy a ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj. Mediálním partnerem byla Moderní obec.

Na konferenci byly oceněny úspěšně postupující Zdravé obce a města.

FOTO: ARCHIV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down