01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Chlumu budují novou rozhlednu

Na vrcholu kopce Chlum nad Chanovicemi na Klatovsku vyrůstá od roku 2008 nová rozhledna, z níž bude možné obdivovat celé panoráma Šumavy, od Českého lesa přes střední Šumavu až k Prachaticku a Lipensku. Východním a severním směrem bude vidět i do vnitrozemí na Blatnou a Písek a na Brdy. Stavba...

Na vrcholu kopce Chlum nad Chanovicemi na Klatovsku vyrůstá od roku 2008 nová rozhledna, z níž bude možné obdivovat celé panoráma Šumavy, od Českého lesa přes střední Šumavu až k Prachaticku a Lipensku. Východním a severním směrem bude vidět i do vnitrozemí na Blatnou a Písek a na Brdy.

Stavba rozhledny souvisí s rozsáhlým a dlouhodobým projektem obce a spolupracujících subjektů. Cílem projektu je vytvořit v Chanovicích ucelenou nabídku pro cestovní ruch.

Největšími turistickými atrakcemi je opravovaný zámecký areál a Skanzen lidové architektury jihozápadních Čech. Vše je umístěno do vesnické památkové zóny, vyhlášené Ministerstvem kultury ČR v Chanovicích od 1. ledna 2005.

Nová rozhledna bude součástí naučné stezky Příroda a lesy Pošumaví, která spojuje zámecký areál s rozsáhlým parkem anglického typu, přes smíšené lesy, se skanzenem. Vše navazuje na partnerské činnosti na Prácheňsku a na projekty měst a obcí v okolí.

Koncem roku 2009 byla na budovanou rozhlednu osazena do výšky 30 metrů dřevěná vyhlídková věž. Jde o významný posun při výstavbě chanovické rozhledny. Dokončení rozhledny se plánuje letos v černu. Obec Chanovice převzala vedení stavby od občanského sdružení pro venkov na pomezí západních Čech Panoráma.

Na financování rozhledny se podílely nejen obec a sdružení Panoráma, ale i Plzeňský kraj, partnerské obce Sdružení Prácheňsko.

Rozhledna by měla být hotová letos v černu. Na její dokončení však chybí ještě 300 tisíc korun.

FOTO: archiv

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down