01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejný a podnikatelský sektor

Pod tímto názvem vydalo nakladatelství Professional Publishing knihu, která poskytuje komplexní a současně netradiční pohled na vzájemné interakce a vazby mezi veřejným a podnikatelským sektorem. Kromě základních teoretických východisek uvádí praktické, v současné době aplikovatelné poznatky,...

Pod tímto názvem vydalo nakladatelství Professional Publishing knihu, která poskytuje komplexní a současně netradiční pohled na vzájemné interakce a vazby mezi veřejným a podnikatelským sektorem. Kromě základních teoretických východisek uvádí praktické, v současné době aplikovatelné poznatky, návrhy a opatření.

Kniha obsahuje devět kapitol. První pojednávají o veřejném sektoru včetně jeho role v centrálně plánované ekonomice. Zahrnují rovněž vysvětlení postavení podnikatelského sektoru ve struktuře národního hospodářství. Diskutovány jsou státní zásahy zaměřené na podporu či regulaci podnikatelského sektoru, a to s důrazem na ochranu hospodářské soutěže v historických i mezinárodních souvislostech.

Další části knihy se věnují podpoře podnikání. Na základě teoretických východisek a zhodnocení zahraničních zkušeností i praxe uplatňované v České republice jsou identifikovány a charakterizovány hlavní prvky průmyslové politiky naší země. Veřejnou podporou jako alternativním způsobem státního zasahování se zabývá samostatná kapitola. Definována je veřejná podpora v národním i komunitárním pojetí, vymezeny jsou její znaky i konkrétní formy. Uvedeny jsou rovněž oblasti veřejné podpory v ČR a zmíněna je i vnitrostátní regionální podpora. Opomenuty nejsou ani investiční pobídky jako zvláštní forma veřejné podpory.

Podstatnou část knihy tvoří pojednání o podpoře malých a středních podniků z veřejných rozpočtů a následné péči o investory (aftercares). Autoři při tom vycházejí z typologie podniků, zhodnocení jejich předností a nedostatků z hledisek České republiky i Evropské unie. Současně se mohou čtenáři seznámit s hlavními programy pro podporu podniků a významné instituce, které se tím zabývají v naší zemi.

Vzhledem ke skutečnosti, že veřejný sektor může využít poznatků a zkušeností podnikatelského sektoru, se poslední část knihy věnuje manažerským metodám a postupům, které nacházejí uplatnění v sektoru veřejném. Konkrétně jde o problematiku New Public Managementu, ze kterého se vychází v pojednání o metodách Balanced Scorecard a Benchmarking.

Závěrečná kapitola se věnuje projektům partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP) včetně institucionálního rámce, definování výhod a nevýhod těchto partnerství. Autoři rovněž uvádějí příklady projektů PPP ze zahraničí a pilotních projektů ČR. Autorský kolektiv pod vedením doc. Ing. Liběny Tetřevové, Ph.D. zpracoval zajímavé, přínosné a doposud takto komplexně nezpracované široké téma. Publikaci je možné doporučit nejen jako studijní materiál pro studenty veřejně-ekonomických oborů na vysokých školách, ale i manažerům veřejných institucí i podniků.

Ing. JAN STEJSKAL, Ph.D.
Univerzita Pardubice
Fakulta ekonomicko-správní
Ústav ekonomie

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down