01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podpora bydlení i ekonomicky slabých regionů

Nepřijetí novely zákona o financování Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) může omezit podporu bydlení v dalších letech. Prostřednictvím fondu je možné získat prostředky na rekonstrukci panelových a ostatních bytových domů, technickou infrastrukturu, výstavbu sociálních nájemních bytů a na další...

Nepřijetí novely zákona o financování Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) může omezit podporu bydlení v dalších letech. Prostřednictvím fondu je možné získat prostředky na rekonstrukci panelových a ostatních bytových domů, technickou infrastrukturu, výstavbu sociálních nájemních bytů a na další programy. Novelu vetoval prezident Václav Klaus.

»Pokud se současná situace nezmění, bude to pro fond likvidační. Věřím proto, že Poslanecká sněmovna návrh prosadí,« uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška na prosincovém setkání primátorů a starostů na Žofíně.

Když se tak nestane, SFRB bude muset zastavit například program Nový panel, který vláda zařadila mezi prioritní protikrizová opatření, protože přispívá k uvolnění blokovaných úvěrových prostředků bank, posiluje tvorbu nových pracovních příležitostí a zvyšuje daňové výnosy státu.

Například 1 Kč dotace z tohoto programu vrací do státního rozpočtu 1,28 Kč ve formě daní, navíc vyvolává investici 4-5 Kč ze soukromých zdrojů. Například v roce 2009 se i díky tomuto programu revitalizovalo 1273 bytových domů.

Důležitý je také program Podpory výstavby sociálních nájemních bytů, a to především kvůli plánovanému ukončení deregulace nájemného. Sociální byty by se měly stavět pro mladé rodiny či seniory, kteří nebudou moci platit tržní nájemné. Bez zajištění financování nebude mít fond dostatek peněz na finanční podporu této výstavby.

Ministr Rostislav Vondruška seznámil účastníky žofínského fóra také s připravovanou podporou ekonomicky nejslabších regionů. Ministerstvo pro místní rozvoj letos chce na tento účel vyčlenit 50 milionů korun. Tato dotace se poskytuje od roku 1999. V minulých letech se díky tomu situace v některých oblastech výrazně zlepšila, například v pošumavských okresech.

Seznamy problémových lokalit se aktualizují jednou za 3 až 4 roky. Nyní se připravuje nový seznam, který by vláda měla brzy schválit. Pro období 2007-2013 se podpora bude rozdělovat na základě následujících kritérií: míra nezaměstnanosti a počet uchazečů na 1 volné pracovní místo, počet podnikatelů na 1000 obyvatel a daňové příjmy na 1 obyvatele a kupní síla obyvatel jako indikátor ekonomické síly regionu. Do kategorie strukturálně postižených regionů jsou začleněny okresy Most, Karviná, Chomutov, Teplice, Ostrava, Frýdek-Místek, Nový Jičín a Sokolov. V kategorii hospodářsky slabých jsou okresy Hodonín, Znojmo, Třebíč, Bruntál, Opava, Jeseník, Přerov, Šumperk, Svitavy a území bývalých vojenských újezdů Ralsko a Mladá. Mezi regiony s nadprůměrnou nezaměstnaností patří okresy Děčín, Ústí nad Labem, Litoměřice a územní obvody obcí s rozšířenou působností Ostrov, Frýdlant, Bystřice nad Pernštejnem, Bučovice, Mikulov, Šternberk, Uničov, Kroměříž, Rožnov pod Radhoštěm a Valašské Klobouky.

Dotace je možné čerpat na přípravu ploch a objektů pro podnikání, na výstavbu, rozšíření a rekonstrukce související obecní infrastruktury, a také na investiční podporu rozvoje cestovního ruchu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down