01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zápis příspěvkové organizace a jeho účinky

Připravujeme zřízení příspěvkové organizace. S tím souvisí také povinnost zapsání zřízené příspěvkové organizace do Ústředního věstníku ČR (dále jen Ústřední věstník) a do obchodního rejstříku. Zajímá mne, jakou povahu má Ústřední věstník a jaké účinky mají uvedené zápisy do Ústředního věstníku a...

Připravujeme zřízení příspěvkové organizace. S tím souvisí také povinnost zapsání zřízené příspěvkové organizace do Ústředního věstníku ČR (dále jen Ústřední věstník) a do obchodního rejstříku. Zajímá mne, jakou povahu má Ústřední věstník a jaké účinky mají uvedené zápisy do Ústředního věstníku a obchodního rejstříku?

Zákon o obcích a zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů stanoví, že obec může ve své pravomoci k plnění svých úkolů zřizovat příspěvkové organizace jako právnické osoby pro takové činnosti ve své působnosti, které jsou zpravidla neziskové a jejichž rozsah, struktura a složitost vyžadují samostatnou právní subjektivitu.

Příspěvkové organizace zřizuje zastupitelstvo obce (dále jen zastupitelstvo), které vydává v souladu s ust. § 27 odst. 2 zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů jejich zřizovací listiny včetně jejich dodatků.

V § 27 odst. 8 výše uvedeného zákona je pak stanoveno, že údaje uvedené v odst. 2 (obsah zřizovací listiny) a v odst. 7 (rozhodnutí zřizovatele v souvislosti se zrušením, příp. sloučením nebo splynutím příspěvkové organizace) podle tohoto paragrafu se zveřejňují v Ústředním věstníku. Zřizovatel je povinen oznámit je Ústřednímu věstníku do 15 dnů ode dne, kdy k uvedené skutečnosti došlo.

Bývá pokládána otázka, od kdy tato povinnost v českém právním řádu platí. Povinnost zabezpečit oznámení o zřízení příspěvkové organizace v Ústředním věstníku zavedl již zákon č. 163/1989 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky České socialistické republiky, který nabyl účinnosti dnem 1. 1. 1990. Následně jej nahradil zákon č. 576/1990 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky České republiky a obcí v České republice, účinný dnem 1. 1. 1991. Tento zákon byl pro obce a kraje nahrazen současně platným zákonem č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, který nabyl účinnosti dnem 1. 1. 2001.

Z uvedeného vyplývá, že povinnost zřizovatele příspěvkové organizace zabezpečit příslušné oznámení v Ústředním věstníku vznikla již přijetím zákona č. 163/1989 Sb. a platí nepřetržitě dosud, i když má podle mého právního názoru pouze »oznamovací« povahu a nemá vliv na právní postavení příspěvkové organizace.

Pro doplnění ve vztahu k Ústřednímu věstníku je třeba uvést, že jeho současná podoba byla schválena usnesením vlády České republiky č. 631 ze dne 20. 6. 2001.

V § 27 odst. 10 zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů se dále stanoví, že příspěvková organizace se zapisuje do obchodního rejstříku, přičemž návrh na zápis podává zřizovatel. Povinnost zápisu příspěvkových organizací do obchodního rejstříku vznikla nabytím účinnosti zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, tj. dnem 1. 1. 2001. Nastala otázka, co s příspěvkovými organizacemi, které byly zřízeny před tímto datem. Ze společného stanoviska Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva financí vyplývá, že s ohledem na to, že zákon v této věci neobsahuje žádné přechodné ustanovení, příspěvkové organizace zřízené před 1. 1. 2001 se do obchodního rejstříku nezapisují. Je zapotřebí dodat, že zápis příspěvkové organizace do obchodního rejstříku má deklaratorní povahu a nejsou s ním vázány žádné právní účinky. Zápis v obchodním rejstříku pouze autoritativně stvrzuje již existující stav - v tomto případě rozhodnutí zastupitelstva obce o zřízení (zrušení, sloučení, splynutí) příspěvkové organizace.

 

JUDr. MIROSLAV BÝMA, Ph.D.
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down