01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Busta slavnému rodáku

DOLNÍ ROVEŇ Na státní svátek 28. října si v obci na Pardubicku přibližně 150 přítomných připomnělo tamního slavného rodáka Františka Udržala. Součástí vzpomínkového aktu bylo i odhalení busty tohoto předního prvorepublikového politika. »František Udržal je největší politickou osobností našeho...

DOLNÍ ROVEŇ

Na státní svátek 28. října si v obci na Pardubicku přibližně 150 přítomných připomnělo tamního slavného rodáka Františka Udržala. Součástí vzpomínkového aktu bylo i odhalení busty tohoto předního prvorepublikového politika. »František Udržal je největší politickou osobností našeho kraje za posledních 150 let. Jako významný politik a vlastenec vystupoval už před první světovou válkou a stál u zrodu samostatného československého státu,« řekl Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje.
František Udržal se začal politicky angažovat v 90. letech 19. století. Nejprve se podílel na činnosti mladočeské strany, později strany agrární. Po vzniku samostatného Československa byl 17 let poslancem a dva roky senátorem. V letech 1921-1929 byl v řadě vlád ministrem národní obrany, po čtyři roky dokonce stál v čele dvou československých vlád.

/sk/

Slavnostního vzpomínkového aktu na Františka Udržala se zúčastnili náměstek hejtmana Roman Línek a starostka obce Iva Vinařová.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down