01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /38

Množící se případy infekce virem Pandemic (H1N1) 2009 znamenají, že tzv. prasečí chřipka se chtě nechtě stává jedním z důležitých témat i pro veřejnou správu. Na Pandemickém webovém portálu http://pandemie.mzcr.cz/, který provozuje ministerstvo zdravotnictví, jsou o ní důležité informace. Na úvodní...

Množící se případy infekce virem Pandemic (H1N1) 2009 znamenají, že tzv. prasečí chřipka se chtě nechtě stává jedním z důležitých témat i pro veřejnou správu. Na Pandemickém webovém portálu http://pandemie.mzcr.cz/, který provozuje ministerstvo zdravotnictví, jsou o ní důležité informace.

Na úvodní stránce portálu si můžete přečíst základní informace o tom, k čemu slouží, co všechno se na něm dozvíte a jak jej lze používat. Rovněž je tam obrázky doplněný seznam základních pokynů, jak se v době pandemie chřipky chovat.

Základní navigace v informacích na portálu je prostřednictvím menu v le-vé části obrazovky. V sekci Informace pro veřejnost zjistíte, jak předcházet chřipkovému onemocnění, jak se léčit, když už chřipku dostanete, jaké používat léky, případně jak postupovat, jestliže cestujete do zahraničí v době epidemie. V sekci Informace pro zdravotníky najdete přehled vakcinačních center, případně pandemické plány.

V sekci Informace pro veřejnou správu toho však, bohužel, mnoho nenajdete. Alespoň v době přípravy tohoto textu se tam nacházely pouze informace pro neziskové organizace a tzv. check-list pro zdravotnické zařízení.

V sekci Sezonní chřipka jsou umístěny obecné informace o epidemii chřipky. V poslední sekci Kontakty nepřehlédněte několik důležitých e-mailových kontaktů, které můžete použít pro svůj případný dotaz. Jsou tam samostatné kontakty sloužící veřejnosti a samostatné pro novináře. Když už budete nahlížet do těchto stránek, odkazem v horní pravé části obrazovky se dostanete na web ministerstva zdravotnictví. O části těchto stránek (konkrétně o sekci léky) jsme už v Moderní obci v minulosti psali. Nicméně přesto vám na úvodní stránce http://www.mzcr.cz/ doporučuji sekci Mýty a pověry ve zdravotnictví, kde je pro laiky srozumitelně vysvětleno několik témat. V této sekci se kupříkladu dozvíte o potřebě nebo nepotřebě dalších peněz ve zdravotnictví, o zdravotnické reformě, o soukromém podnikání ve zdravotnictví atd. Abych se však vrátil k původnímu tématu, chtěl bych vám před nadcházející zimou popřát, abyste ani vy, ani vaši blízcí, nebyli letošní chřipkovou epidemií zasaženi. A pokud ano, tak ať má nemoc lehký průběh

se šťastným koncem.

VÁCLAV KOUDELE

vedoucí odboru informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down