01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pomohou peníze z EU vrátit do českých sídel dětská hřiště?

Co mají společného letos budovaná dětská hřiště ve Velkém Meziříčí a Kladně? Nejen to, že v každém z obou měst jich přibude hned sedm, vesměs moderně pojatých, nikoliv však unifikovaných. Nýbrž i fakt, že na jejich pořízení radnice čerpají též peníze z příslušného regionálního operačního programu.

IVAN RYŠAVÝ

Jak připomíná náměstek kladenského primátora Ing. Vojtěch Munzar, se vstupem ČR do Evropské unie začaly u nás platit i přísnější normy na dětská hřiště. »Předtím byly za dětská hřiště považovány i lokality s jednotlivými herními prvky, případně samostatnými pískovišti. Tahle hřiště však už evropským normám nevyhovovala a město je muselo zrušit. Jenže normy EU svými vysokými nároky především na bezpečnost a použité materiály herních prvků a sestav přinášejí i vyšší finanční požadavky na výstavbu hřišť a jejich provoz. Proto jsme využili možnosti Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy a v rámci Integrovaného plánu rozvoje města navrhli výstavbu sedmi nových dětských hřišť,« říká Ing. Vojtěch Munzar.

Nová hřiště se v Kladně situují do míst, jejichž obyvatelé o původní, avšak už nevyhovující tato zařízení přišli. Ale i tam, kde sice žádné hřiště dříve nikdy nebylo, nicméně tam existuje odpovídající poptávka veřejnosti. »Nezbytnou podmínkou ovšem všude byl i vhodný pozemek v majetku města, tedy veřejné prostranství bez ochranných pásem na infrastrukturu apod.,« připomíná náměstek primátora Kladna.

Celkové způsobilé výdaje na všech sedm kladenských hřišť činí 5,737 mil. Kč, dotace z evropských fondů dosáhla 4,877 mil. Kč. Ze státního ropzpočtu město získalo 0,43 mil. Kč. a stejnou sumou dorovnalo zbytek nákladů z vlastního rozpočtu.

VELKÉ MEZIŘÍČÍ CHYSTÁ DĚTEM JARNÍ DÁREK

Také ve Velkém Meziříčí sáhli k výstavbě nových hřišť kvůli rostoucí poptávce ze strany rodičů dětí. Ve městě žije 1894 dětí do 15 let, jimž zatím slouží pouze jedno veřejně přístupné hřiště s odpovídajícím mobiliářem.

»Díky penězům z ROP Jihovýchod nyní můžeme stavět všech sedm už dříve plánovaných hřišť najednou, a nikoliv postupně, jak jsme s ohledem na možnosti rozpočtu města předpokládali dříve,« vysvětlil starosta Ing. František Bradáč. Všechna nová hřiště začnou ve Velkém Meziříčí sloužit už napřesrok na jaře. Jsou cíleně umístěna do lokalit s největší koncentrací rodin s dětmi, přičemž radnice vycházela i z výsledků ankety mezi rodiči žáků místních škol. Ve městě počítají také s tím, že nová hřiště budou rovněž využívat základní a mateřské školy stejně jako školní družiny. Mají se tam také pořádat nové akce pro děti.

Výstavba všech sedmi hřišť přijde podle Ing. Františka Bradáče na 6,4 mil. Kč. Dotace přitom dosáhnou výše 4,5 mil. Kč, zbytek dodá město z vlastních zdrojů.

ORIGINALITA NEBYLA OPOMENUTA

Sympatické je, že v obou městech nová hřiště koncipovali jako plně otevřená veřejnosti - a byť by možná i poněkud snížili náklady na jejich vybudování, nechtěli, aby byla »unifikovaná«. Naopak usilovali o svébytnost a originalitu každého z nich. Tak třeba ve Velkém Meziříčí jedno hřiště bude představovat »loď«, další »dinosaura«, jiné zase »krokodýla«, »fitness dráhu« apod.

Obdobně v Kladně, jak potvrzuje Ing. Vojtěch Munzar, se kladl důraz na variabilitu a multifunkčnost herních prvků. »Kritériem výběru nebyla prostá cena prvku, nýbrž poměr ceny k počtu jeho možností,« uvedl náměstek primátora. V obou městech bylo na certifikovaného dodavatele vyhlášeno výběrové řízení a platný certifikát musely mít i všechny herní prvky.

Veronika Poulová, pracovnice veřejných vztahů Městského úřadu Velké Meziříčí, přidává zajímavou zkušenost: »Jistě, hřiště nesmí obsahovat žádné nebezpečné prvky. Zaznamenali jsme však i námitku, že hřiště přesto nemusí být bezpečné, protože tam malé dítě jen obtížně samo vyleze třeba na skluzavku. Ovšem většina našich hřišť bude pro širokou věkovou skupinu dětí ve věku 3-12 let. Musí tedy vyhovovat jak nejmenším, tak větším dětem. Pro tříleté dítě samozřejmě může být problémem zvládnout celou prolézačku bez pádu. Ale hřiště není školka, kam dítě zavedeme, ponecháme je tam a pak si je zase přijdeme vyzvednout. Na veřejně přístupném hřišti dítě nemůže zůstat samo bez dozoru. Hřiště má sloužit k tomu, aby se tam dítě příjemnou a zábavnou formou učilo hbitosti, zvládat překážky, oklepat se z případných neúspěchů a zkoušet to znovu a znovu. Ale ne bez dozoru. Máme k tomu zpracovanou studii a z ní jsme vycházeli i při přípravě našich nových hřišť.«

ÚDRŽBA JE NUTNÁ, ALE TÉŽ DRAHÁ

Údržbu všech hřišť v Kladně, ať už těch, které provozuje město samo, či ostatních, jež provozují mateřské školy ve svých areálech, smluvně zajišťuje pro město jediná firma. Podle Ing. Vojtěcha Munzara magistrát tak má lepší přehled o stavu jednotlivých hřišť a jedna smlouva je i cenově výhodnější.

Ve Velkém Meziříčí je provozovatelem hřišť město, jejich správcem pak společnost Technické služby VM, s. r. o., stoprocentně vlastněná městem. Její jednatel Ing. Jaroslav Mynář říká: »Naše společnost bude na hřištích provádět opravy, údržbu, úklid a zajišťovat revize tak, jak to už činí u většiny sportovišť ve Velkém Meziříčí.«

Ing. Vojtěch Munzar, náměstek primátora statutárního města Kladno, uzavírá: »Současná legislativa, vztahující se k dětským hřištím, ve svém důsledku znamená vysokou finanční zátěž nejen na jejich pořízení, ale hlavně na jejich běžný provoz. To s sebou často nese omezení počtu dětských hřišť v našich městech, a tím i snížení komfortu rodin s dětmi kvůli prodlužující se docházkové vzdálenosti z bydliště.«

 

 

Město Kladno během letošního léta vybudovalo hned sedm nových, moderně pojatých dětských hřišť.

Nové dětské hřiště se ve Velkém Meziříčí staví i v ulici Nad Jordánkem.

FOTO: ARCHIV MĚSTA KLADNA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down