01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nejčastější téma setkání - datové schránky

Ve dnech 22.-23. října se uskutečnilo v Hustopečích u Brna setkání zástupců úřadů, využívajících spisovou službu Radnice VERA, u příležitosti jubilejního patnáctého výročí zahájení činnosti společnosti VERA, s. r. o.

Pozornost účastníků setkání nejvíce vzbudily příspěvky Ing. Radka Harabiše, vedoucího odboru informatiky Městského úřadu Kopřivnice, a Ing. Tomáše Holendy, ředitele odboru projektů eGovernment Ministerstva vnitra ČR. Zatímco první přednášející líčil zkušenosti s datovou schránkou, druhý zase pohovořil o dalších perspektivách rozvoje českého eGovernmentu.

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI Z KOPŘIVNICE

Městský úřad Kopřivnice patřil mezi první radnice, které svou datovou schránku aktivovaly. Ing. Harabiš tak mohl popsat nejen přípravu, ale i prvních šest týdnů jejího chodu. Jak ale zdůraznil, nebyl to provoz příliš hustý. Datová schránka byla sice aktivována 10. srpna, ale první datová zpráva byla přijata až 4. září. V průběhu podzimních měsíců bylo přijato a odesláno několik desítek zpráv. Významnější činnost se očekávala až po 1. listopadu.

Aktivace schránky s předstihem však umožnila vyzkoušet si provoz v režimu minimálního zatížení a věnovat dostatek času i optimalizaci procesů informačního systému uvnitř úřadu. Ing. Radek Harabiš si v této souvislosti postěžoval na nepříliš funkční helpdesk ISDS a naopak vyzdvihl rychlost a vstřícnost pracovníků společnosti VERA. Jejich pomoc a metodické znalosti společně s jednoznačnou podporou vedení radnice rozhodly o úspěšném zavedení datové schránky.

Vedoucí odboru informatiky Ing. Radek Harabiš ve své přednášce dále nastínil sled již uskutečněných kroků včetně těch, které aktivaci datové schránky předcházely (analýza potřeb úřadu, úpravy interních předpisů, určení pracovníků odpovědných za jednotlivé činnosti, aktivace testovací schránky, instalace testovacího prostředí Radnice VERA, proškolení klíčových uživatelů apod.). Poměrně podrobně se věnoval tématu elektronického podepisování. Ocenil způsob řešení této oblasti ve spisové službě Radnice VERA. Elektronické podepisování a konverze dokumentů byly také nejčastěji zmiňovány v živé diskusi, která se rozvinula po vystoupení Ing. Harabiše. Diskutoval i Ing. Tomáš Holenda, zástupce Ministerstva vnitra ČR. Přislíbil, že o legislativních a praktických problémech, které se v souvislosti s datovými schránkami na městských úřadech vyskytují, bude informovat ministerstvo vnitra.

VERA VE FORMĚ

Spolupráce s Městským úřadem v Kopřivnici napomohla k rozšíření příslušných funkcí spisové služby Radnice VERA. Tyto zkušenosti jsou k dispozici i jiným úřadům.

V Hustopečích byly prezentovány i další novinky, díky kterým je informační systém Radnice VERA připraven na uskutečnění projektů Smart Administration. Jde například o agendy eÚkoly, eJednání či spisovou službu FLEXi určenou zejména malým obcím a příspěvkovým organizacím.

Zajímavá byla rovněž přednáška již zmíněného Ing. Tomáše Holendy z Ministerstva vnitra ČR. O jejím obsahu nejlépe vypovídá název - Centrální registry a centralizace agendových informačních systémů v souvislostech.

Datové schránky byly nejčastějším tématem i panelových a neformálních diskusí asi 70 zástupců 29 měst - vetšinou tajemníků úřadů a vedoucích oddělení informačních technologií, kteří se setkání zúčastnili.

Na programu byly také přednášky věnované aktuálním daňovým novelám, jejichž aplikace přinese úřadům další požadavky na oběh a archivaci dokumentů.

Datové schránky však pozornosti účastníků setkání v Hustopečích jednoznačně dominovaly.

/sk/

Zajímavé přednášky si v Hustopečích u Brna vyslechlo na sedm desítek představitelů 29 měst, kde se využívá spisová služba Radnice VERA.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down