01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Klíč k úspěchu obce? Odborně zdatní starostové, úředníci...

V souvislosti s neustále se zvyšujícími nároky kladenými na obce je nezbytné, aby úřady disponovaly odborně zdatnými pracovníky. Ať už působí na pozici starosty, tajemníka či řadového úředníka, správnost jejich rozhodnutí může ovlivnit nejen budoucí směřování obce, ale potažmo i růst jich...

V souvislosti s neustále se zvyšujícími nároky kladenými na obce je nezbytné, aby úřady disponovaly odborně zdatnými pracovníky. Ať už působí na pozici starosty, tajemníka či řadového úředníka, správnost jejich rozhodnutí může ovlivnit nejen budoucí směřování obce, ale potažmo i růst jich samotných. Realita dneška tak způsobuje, že skutečně jen kvalifikovaný pracovník může odpovědně rozhodovat a současně vyhovět potřebám stále náročnějšího trhu práce.

Pro ty, kteří chtějí v problematice veřejné správy vzdělávat sebe, či své zaměstnance, je zde vysoká škola CEVRO Institut. Jde o soukromou vysokou školu zaměřenou na studium společenskovědních disciplin s praktickým využitím v oblasti veřejného života. Tato vysoká škola, jež se nachází v centru Prahy, nabízí bakalářské a navazující magisterské studium v oborech Veřejná správa a Politologie a mezinárodní vztahy, a to jak ve formě prezenční, tak kombinované.

Zvláštní místo v nabídce vzdělávání pro veřejnou správu má pak prestižní studijní program MPA (Master of Public Administration), který je obdobou studia MBA, známého z privátní sféry.

O další informace ke studiu MPA jsme požádali garanta programu prof. JUDr. Dušana Hendrycha, CSc.

Jak byste studium MPA charakterizoval?

Program MPA lze chápat jako nadstavbu klasického vysokoškolského vzdělání. Je to čtyřsemestrový kurz zakončený závěrečnou zkouškou a obhajobou diplomové práce. Při sestavování programu kurzu jsme vycházeli jak z potřeb pracovníků veřejné správy, tak ze zkušeností ze vzdělávání v oboru veřejné správy v některých západních zemích, například ve Francii, Německu či Švýcarsku, a kde má vzdělávání pracovníků veřejné správy dlouhou tradici.

Komu je program MPA určen?

Ke studiu MPA se hlásí většinou úředníci z obecních a krajských úřadů, ale i někteří zastupitelé. Využití tohoto typu vzdělání je však mnohem širší, kupříkladu při práci pro nevládní organizace. Dnešní snaha o úzkou specializaci na vysokých školách je až přehnaná. Lidé opravdu úzce specializovaní pak budou jen těžko hledat práci. Přitom specializovat se mohou efektivně až po škole, na které by měli získat jistou univerzálnost vzdělání.

Jakou formou se výuka uskutečňuje?

Kombinovanou formou pomocí studijních modulů. Posluchači dostávají anotace, využívají interaktivní e-learning. Každý studijní modul končí písemnou prací. Přednášky doplňují konzultace s přednášejícími buď osobně, nebo prostřednictvím počítače. Studenti mají k dispozici počítačovou učebnu a knihovnu. Celé studium je zakončeno obhajobou disertační práce.

MPA je program, který vedle základních znalostí z oboru veřejné správy, práva, ekonomie a politologie obsahuje i tzv. měkké dovednosti - marketing, projektový management, komunikační dovednosti apod. Více informací o vysoké škole CEVRO Institut a programu MPA se dozvíte na webových stránkách www.cevroinstitut.cz.

/sk/

Program MPA lze chápat jako nadstavbu klasického vysokoškolského vzdělání, říká prof. JUDr. Dušan Hendrych, CSc.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down