01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Z první ruky, co chystá vláda v legislativě

Zatímco porota 7. ročníku soutěže OTEVŘENO x ZAVŘENO udělila první cenu v kategorii OTEVŘENO vládě ČR, v hlasování veřejnosti získala prvenství obec Hlubočky. V obou případech umožnilo vysokou míru otevřenosti směrem k občanům vhodné využití informačních technologií.

Vláda byla do soutěže nominována za Knihovnu připravované legislativy. Porota toto řešení ocenila jako významnou a poměrně neobvyklou formu otevřenosti rozhodování, kdy se veřejnosti poskytují dokumenty, které jsou teprve ve fázi přípravy. Vzhledem k setrvačnosti a těžkopádnosti legislativního procesu je to často jediná možnost, jak ovlivnit podobu normy včas a připravit pro to potřebné podklady a argumenty.

REGISTRACE SE NEVYŽADUJE

Knihovna vznikla na základě rozhodnutí vlády ČR v čele s Mirkem Topolánkem (usnesení č. 816 z roku 2007). Je umístěna na http://eklep.vlada.cz/eklep/page.jsf, kde zpřístupňuje veškerý průběh přípravy dokumentů, jako jsou návrhy zákonů, návrhy jejich změn, nařízení, vyhlášky a další dokumenty legislativní povahy. Například u vládního návrhu zákona končí průběh jeho přípravy po jednání vlády, kdy je odeslán Poslanecké sněmovně. Přístup na web nepodléhá žádné registraci, a kdokoliv tak může získat přehled o tom, co vláda právě v legislativní oblasti připravuje - a především, co už a v jaké podobě schválila. U každého návrhu jsou také různé přílohy, někdy méně, jindy více. Mohou to být průvodní dopis, obálka, návrh usnesení, příloha k usnesení, předkládací zpráva, důvodová zpráva, materiál, příloha k materiálu, vypořádání připomínek a stanovisko legislativní rady vlády.

Při hodnocení porota přihlíží také k tomu, jak si nominovaná organizace vede i v jiných ohledech, zejména s jakou otevřeností informuje o své činnosti veřejnost prostřednictvím svého webu. V tomto směru lze vládě vytknout, že její web paradoxně neobsahuje předepsanou strukturu povinných informací. Chybějí tam například poskytnuté informace, zřízené organizace, registry (pokud existují). Jinak však web obsahuje výroční zprávy, rozpočet, popis postupu při získání informací i další povinně zveřejňované informace. Celkově jej lze hodnotit jako poměrně obsažný web snažící se poskytovat veřejnosti široký pohled na činnost vlády.

INSPIRACE Z HLUBOČEK

Diskusní web obce Hlubočky získal ve veřejnosti nejvíce hlasů, neboť občanům umožňuje vyjadřovat se k věcem veřejným. Web www.hlubocky.eu (není totožný s webovými stránkami obecního úřadu v Hlubočkách - www.hlubocky.cz) například uvádí avíza na budoucí rozhodování ("Zapojte se do diskuse o rozpočtu"), umožňuje vyjadřovat i kritické názory ("Jste spokojeni s úklidem sněhu v obci?"), popisuje postupy při jednání zastupitelstva, ("Jak schvaluje zastupitelstvo stavby v Hlubočkách?"). "Taková praxe se může stát novým zásadním trendem, který vyřeší dosavadní odtrženost veřejnosti od reálných procesů rozhodování," tvrdí Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti, o. p. s.

Že nejde o bezbolestný proces, dokládají okolnosti vzniku a provozování diskusního webu. Jeho vydavatelem je sice obec Hlubočky a správou je pověřena redakční rada zpravodaje obce, ale ze strany vedení obce jde spíše o trpěné dítko. Podle příspěvku informujícího o vítězství v hlasování veřejnosti byla práce redakce mnohými zpochybňována jako důležitý prostředek zpětné vazby pro všechny představitele obce a starosta prý chtěl web dokonce zrušit. Lze předpokládat, že po osobním převzetí ceny od takového záměru upustil.

Výsledky soutěže OTEVŘENO x ZAVŘENO se nacházejí na stránkách www.otevrete.cz.

JAROSLAV WINTER

 

Vládní Knihovna připravované legislativy byla oceněna za poměrně neobvyklou formu otevřenosti rozhodování, kdy se veřejnosti poskytují dokumenty, které jsou teprve ve fázi přípravy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down