01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /37

Stránky Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČUZK) jsme navštívili už loni (viz MO č. 5/2008, str. 15), kdy jsme se tam seznámili se službou bezplatného nahlížení do katastru nemovitostí. Dnes se zaměříme na jeho geoportál http://geoportal.cuzk.cz. Jde o komplexní internetové rozhraní pro...

Stránky Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČUZK) jsme navštívili už loni (viz MO č. 5/2008, str. 15), kdy jsme se tam seznámili se službou bezplatného nahlížení do katastru nemovitostí. Dnes se zaměříme na jeho geoportál http://geoportal.cuzk.cz. Jde o komplexní internetové rozhraní pro přístup k prostorovým datům v rezortu ČUZK. Na úvodní stránce v horním menu je odkaz na prohlížení dat v katastru nemovitostí (jak bezplatné, tak placené - avšak úplné). V menu Mapy se dozvíte, jaká mapová díla jsou k dispozici, přičemž o každé mapě doporučuji nastudovat základní informace. Hledáte-li totiž něco konkrétního, je důležitá správná volba mapy. Kupříkladu v mapě politického uspořádání státu výškopis nenajdete. Na záložce Ortofoto se dozvíte vše o stavu leteckého snímkování a následném produktu ortofotomapy. V menu Zabaged je k dispozici základní báze geografických dat ČR, konkrétně polohopis, výškopis 3D vrstevnic a výškopis grid 10x10 m. V dalším menu Správní a katastrální hranice se zájemcům nabízí mapa správního a územního členění státu. Další menu v horní nabídce na úvodní stránce nechám na vašem individuálním prozkoumání.

Podívejme se však i na samotné mapy. Na úvodní stránce je zobrazen pohled na ukázku mapy. Do řádku nad mapou si můžete napsat hledané území. Tedy například napíši Manětín a stisknu tlačítko Hledej v mapě. Zobrazí se mně nabídka všech správních jednotek (v tomto případě všech částí obce), kde se vyskytuje slovní řetězec Manětín. Zvolím hledanou správní jednotku, která se mně zobrazí v mapě, kde mám základní funkcionality jako třeba zvětšit a zmenšit. Pro podrobnější práci s mapou doporučuji stisknout odkaz Otevřít v novém okně. Vzápětí se zobrazí GeoProhlížeč WMS nad mapou, čímž se otevře nové samostatné okno, kde máte možnost měřit vzdálenosti, povrch ploch, vypínat a zapínat jednotlivé mapové vrstvy, ale třeba také zvolené území zobrazit nad jinou tematickou mapou. V případě nejasností doporučuji využít nápovědu v horním menu.

Stojí za to upozornit i na množství historických mapových děl, "lahůdek" nejen pro znalce, pod odkazem Prohlížení archiválií v pravém menu na úvodní obrazovce. Většinu map a dat - a nejen historických, si lze prostřednictvím internetového obchodu (odkaz v pravém menu na úvodní stránce) i objednat.

VÁCLAV KOUDELE
vedoucí odboru informatiky
Krajský úřad Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down