01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Praha chystá nový územní plán: Co přinese investorům a co občanům?

Veřejnost se v těchto dnech seznamuje s konceptem připravovaného nového územního plánu sídelního útvaru hlavního města Prahy. Bude-li vše probíhat podle představ vedení pražského magistrátu, zastupitelstvo hl. m. Prahy by nový územní plán mělo schválit v roce 2011, aby od 1. 1. 2012 vstoupil v platnost. Zatím však nadále platí současný územní plán v podobě, v níž byl přijat před deseti roky.

Přípravou a zpracováním územního plánu, ale také Zásad územního rozvoje české metropole je pověřena příspěvková organizace hlavního města Prahy - Útvar rozvoje hlavního města Prahy (ÚRM). Jeho ředitel Ing. Bořek Votava mimo jiné zdůrazňuje, že koncept nového územního plánu dává přednost výstavbě v již zastavěných lokalitách před zástavbou volných ploch "na zelené louce", a to zejména s ohledem na nutnost podpořit vyvážený růst města, ochranu volné krajiny i omezení dopravních problémů a znečišťování ovzduší.

Proč Praha chystá nový územní plán, když ten současný platí teprve deset let?

Současný plán byl opravdu přijat v roce 1999. Jenže jeho základy se připravovaly už někdy v roce 1996. Vezmete-li do úvahy, že námi chystaný územní plán by měl vstoupit v platnost v roce 2012, pak mezi těmito oběma daty je nejméně patnáctiletá perioda, během níž je v řadě směrů zákonitě překonán územní plán v každém městě. Nehledě na to, že vydat nový územní plán do roku 2015 předepisuje Praze, stejně jako dalším sídlům, novela zákona č. 183/2006 Sb., stavebního zákona. I nový územní plán nepochybně projde několika aktualizacemi, ale určitě za nějakých deset patnáct let od jeho schválení se bude přijímat opět další, který - stejně jako ten, který připravujeme nyní - bude muset reagovat na nové podněty a výzvy, které přinese doba a snaha o dlouhodobě udržitelný rozvoj. Jistěže máme své vize a představy, ale takoví vizionáři, abychom uměli rozvoj a potřeby města předvídat a definovat na celá desetiletí dopředu, přece jenom nejsme. A sešněrovávat rozvoj města na tak dlouhou dobu dopředu by taky nebylo správné. Nicméně chtěl bych připomenout, že nejsme ani žádní "revolucionáři", neboť ze stávajícího územního plánu v tom novém ctíme například území ekologické stability, rozvojová území, chráněné krajinné prvky apod. A snad ještě jedna poznámka: Spolu s územním plánem připravujeme rovněž Zásady územního rozvoje hlavního města, což je územně plánovací dokument Prahy jako kraje. Praha si totiž udržuje dvojjediné postavení města i kraje zároveň, což pro ni, bohužel, přes naše připomínky zákonodárci v novele stavebního zákona nezohlednili výjimkou. Proto v územním plánování zatím musí- me postupovat dvoukolejně, ačkoliv by mnohem smysluplnější bylo zpracovávat pouze jeden územní plán platný jak pro město, tak pro kraj.

Ke klíčovým pojmům v konceptu nového územního plánu patří "přestavbové území". Co si pod tím máme představit?

Jde o to, aby Praha neztratila svoji, řekněme, "městskost". Nejen pro Prahu je příznačné, že investoři mají tendenci napomáhat rozrůstání města do okolní volné krajiny využíváním tzv. rozvojových ploch, zatímco do zahušťování stávajících, dosud však mnohde jen částečně zastavěných lokalit se jim s novou výstavbou příliš vstupovat nechce. Pokud by na okrajích Prahy měla například vznikat další a další "satelitní městečka" či nové velké nákupní zóny, mizel by tam prostor pro přírodu a zeleň. Proto v souladu se zásadami udržitelného rozvoje koncept nového územního plánu počítá s proměnou tzv. přestavbových neboli trans- formačních území. Jsou to dosud přehlížené a zanedbávané lokality, které potřebují zvelebit a jimž je třeba vtisknout plnohodnotný městský ráz. Tato území, jako bývalé tovární areály či nádraží, patří k hlavnímu potenciálu vnitřního kompaktního města a představují potenciál i pro vznik dalších nových center městských částí s podílem celoměstských funkcí.

Jak však chcete investory do těchto ploch nalákat, aby jim dali přednost před "zelenou loukou"?

Srovnáte-li grafické znázornění funkčního využití území podle připravovaného územního plánu se současným, dosud platným plánem, určitě postřehnete, že zatímco nynější plán pracuje s celkem 36 barvami, nový už jen se 14. Mluvím o tom proto, že chceme územní plán zjednodušit a investorovi umožnit, aby se v zastavitelném či nedostatečně zastavěném území mohl snadněji pohybovat. Máte-li například produkční plochu, která se časem pro tyto účely ukáže jako neperspektivní, pak v ní už beze změny územního plánu budete moci umístit například administrativní budovy nebo park - a za určitých podmínek dokonce i budovat bytovou zástavbu, obchody, školy, objekty pro společenské akce nebo volnočasové aktivity, sport apod. Obecně bude platit, že území, resp. plochy původně určené pro vyšší zátěž - tedy třeba zmíněná produkční území, bude možné využít pro zátěžově méně náročné funkce. V žádném případě to však nebude možné opačně - dejme tomu v obytném území začít stavět logistický areál. Investoři tak získají větší volnost při výběru projektů pro konkrétní lokality, protože projektanti budou moci využít větší variability ve vnitřním uspořádání zastavitelných ploch. Územní plán nebude nutné v takovém případě měnit, ale u každé stavby se bude pouze přihlížet ke specifikům dané lokality a pochopitelně k jejímu konkrétnímu využití. Každý investor nebo developer umí počítat a snadno si vyhodnotí, co je pro něho ekonomicky výhodnější: Zda začít okamžitě stavět, řekněme, administrativní budovu v takovém typu zastavěného či zastavitelného území, nebo zda si pro svou investici vybrat "zelenou louku" a čekat dva a půl roku na rozhodnutí o změně územního plánu.

Už vidím, jak občané z okolního území budou blahem bez sebe, až na takovou lokalitu v jejich bližším či vzdálenějším sousedství, byť určenou k produkci, ale zatím stále nezastavěnou, zamíří developer s plány na administrativní budovu...

Ale co by asi říkali, kdyby tam - v souladu s určením funkce dané plochy - zamířil investor s s plány na velkosklady? Každopádně jednou z novinek připravovaného územního plánu bude i prostorová a výšková regulace. Regulativy budou v rozdílných stupních platit jak v historickém jádru města - tam pochopitelně budou nejpřísnější, tak ve vnitřním a vnějším kompaktním městě i ve vnějším pásmu. Zavedením tohoto institutu chceme posílit ochranu památkových a kulturních hodnot města, ale také lépe uchovávat jeho prostorové založení utvářené hmotou zástavby a velikostí ulic, náměstí i dalších veřejných prostranství. V Pražské památkové rezervaci, mimochodem největší svého druhu ve světě pod ochranou UNESCO, a centru hlavního města vůbec, regulativy jednoznačně zakážou výškové a rozměrné stavby, stanoví režim výškové regulace a určí nepřekročitelné podíly bydlení, které tam musí zůstat zachovány, aby se střed Prahy nestal jen mrtvou historickou kulisou. Pokud jde o regulaci mimo centrum, pro každou novou stavbu bude stanovena převažující struktura zástavby v místě, koeficient podlažních ploch, maximální výška stavby a minimální podíl zeleně na rostlém terénu.

Takže riziko výstavby mrakodrapů je v Praze zažehnáno?

V Praze zatím žádné skutečné mrakodrapy nestojí, pouze výškové stavby. Ano, v Pražské památkové rezervaci ani v její ochranné zóně žádné výškové budovy nebudou moci vznikat. Ve světě však trendy na výstavbu tohoto druhu neustále sílí - i s ohledem na nutnost šetřit volné plochy - a patrně se jim nevyhneme ani v Praze. Proto vymezujeme některé části vnějšího města, kde takové budovy bude možné stavět, ale s tím, že každá se bude individuálně předem velmi pečlivě posuzovat, zejména s ohledem na její náročnost vůči okolí, a chcete-li - i s ohledem na její náročnost vůči historickému centru města. Možná bude čtenáře Moderní obce zajímat, že veškeré nové stavby, tedy nejen případné výškové budovy, budou hodnoceny i podle 3dimenzionálního modelu tak, aby neohrozily unikátní panoráma města.

Co nový územní plán přinese bezprostředně obyvatelům Prahy i jejím návštěvníkům?

Dovolte, abych ocitoval slova primátora MUDr. Pavla Béma: "Praha jako jedinečné, prosperující a mezinárodně uznávané město, nejdynamičtější i nejvýkonnější region České republiky a také třináctý nejúspěšnější region Evropské unie, hlavní město ČR i správní centrum evropského rozměru, středisko vzdělanosti a kultury a nositelka významných historických tradic si zaslouží nový územní plán vytvářející předpoklady pro další udržitelný rozvoj, kde budou vyvážené, harmonické podmínky jak pro příznivé životní prostředí, tak pro hospodářský rozvoj města a sociální soudržnost obyvatel." Za sebe připomínám soulad nového plánu se zásadami udržitelného rozvoje, kdy město nežije pouze ze své bohaté historie, ale vyvíjí se tak, aby odpovídalo potřebám svých obyvatel a vytvářelo jim podmínky pro příjemný život. O přeměně dosud zanedbaných - transformačních - území, jsem se už zmínil. Na závěr proto uvedu upřednostnění ekologičtější hromadné dopravy metrem, tramvajemi a vlaky, ochranu stávající zeleně a ve spolupráci se Středočeským krajem vytvoření zeleného pásu kolem metropole.

IVAN RYŠAVÝ

Jak se lze s konceptem územního plánu hl. m. Prahy blíže seznámit a případně na něj reagovat

Koncept Územního plánu hl. m. Prahy a vyhodnocení udržitelného rozvoje území budou vystaveny k veřejnému nahlédnutí od 2. listopadu až do 2. prosince 2009 u projektanta plánu - Útvaru rozvoje hl. města Prahy - ÚRM (v areálu ÚRM, velký sál budovy A, Vyšehradská ul. 57, Praha 2, otevřeno pondělí, úterý a čtvrtek od 8 do 17 hod., v pátek od 8 do 15 hod.) nebo u pořizovatele plánu - na odboru územního plánu Magistrátu hl. m. Prahy (v Infocentru rozvoje hl. m. Prahy, Jungmannova 29, Praha 1 - přízemí Škodova paláce, vchod také z Charvátovy ulice, otevřeno včetně konzultačních hodin pro veřejnost pondělí až čtvrtek od 8 do18 hod., v pátek od 8 do 16 hod.).

Přednášky pro veřejnost s výkladem konceptu nového územního plánu (bez diskusní části a možnosti podávání námitek a připomínek) se budou konat ve velkém zasedacím sále Magistrátu hl. m. Prahy, Mariánské nám. 2, Praha 1 ve dnech pondělí 9. listopadu od 17 hod. a v pondělí 16. listopadu od 10 hod.

Informace o konceptu územního plánu lze rovněž najít na http://www.uppraha.cz/.

Veřejné projednání konceptu je naplánováno na 23. listopad 2009 od 9 hod. do velkého zasedacího sálu Magistrátu hl. m. Prahy, Mariánské náměstí 2, Praha 1.

Stanoviska, námitky a připomínky ke konceptu územního plánu včetně vyhodnocení vlivu na udržitelný rozvoj území (VVURÚ) je možné podávat od 2. listopadu do 9. prosince 2009. Mohou tak učinit jednotliví občané, občanská sdružení a zástupci veřejnosti, a to buď písemně do podatelny Magistrátu hl. m. Prahy, nebo poštou odboru územního plánu MHMP, Jungmannova 29/35, 111 21 Praha 1, nebo prostřednictvím elektronického formuláře vyvěšeného na internetové adrese http://www.magistrat.praha-mesto.cz pod odkazem Územní plánování a rozvoj.

ZDROJ: MHMP

Jak se bude členit území hl. města Prahy

Půjde o čtyři základní typy území - krajinné, rekreační, obytné a produkční. Každý typ území má svoji charakteristiku a dále se dělí na tři druhy ploch. Pro každou z těchto ploch jsou stanoveny regulativy.

Území krajinné:

plochy lesní,

- plochy nelesní,

- plochy zemědělské a pěstební.

Území rekreační:

- plochy parkové,

plochy rekreace,

plochy sportu.

Území obytné:

plochy veřejného vybavení,

-plochy bydlení,

- plochy smíšené.

Území produkční:

plochy dopravní infrastruktury (vyjma komunikací),

plochy produkce,

plochy technické infrastruktury.

ZDROJ: ÚRM

 

Ředitel Útvaru rozvoje hlavního města Prahy Ing. Bořek Votava: Nový územní plán přenese větší odpovědnost na jednotlivé městské části. Například zatímco dosud územní plán pro tu či onu lokalitu přesně určuje, který z osmi druhů sportu se na ní může provozovat, nově půjde už jen o výběr mezi »otevřenými« a »zakrytými« sporty. Bude tedy na městské části, aby sama rozhodla, zda tam bude chtít řekněme tenisovou či hokejovou halu nebo fotbalový stadion.

 

 

V centru Prahy budou prostorové a výškové regulativy nejpřísnější.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down