01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vystoupení na zasedání zastupitelstva

Jako občan obce mám právo vystoupit na zasedání zastupitelstva obce. Avšak v některých případech, když se přihlásím, nechává starosta hlasovat, zda vystoupit mohu. Jak to tedy je? Zákon o obcích v § 16 v odst. 1 stanoví, že občanem obce je fyzická osoba, která je státním občanem České...

Jako občan obce mám právo vystoupit na zasedání zastupitelstva obce. Avšak v některých případech, když se přihlásím, nechává starosta hlasovat, zda vystoupit mohu. Jak to tedy je?

Zákon o obcích v § 16 v odst. 1 stanoví, že občanem obce je fyzická osoba, která je státním občanem České republiky a je v obci hlášena k trvalému pobytu; v odst. 2 jsou pak uvedena práva, kterými občan obce disponuje po dosažení věku 18 let. Mezi uvedená práva občana obce patří právo vyjadřovat na zasedání zastupitelstva obce (dále jen zastupitelstvo) v souladu s jednacím řádem svá stanoviska k projednávaným věcem a k návrhu rozpočtu a závěrečnému účtu obce za uplynulý kalendářní rok.

Podrobnosti tohoto oprávnění by měl upravovat jednací řád zastupitelstva, který je v souladu s ustanovením § 96 zákona o obcích zastupitelstvo povinno vydat.

Jednací řád zastupitelstva je svou povahou vnitřní organizační předpis, jehož cílem je upravit zásady či postupy jednání zastupitelstva. V jednacím řádu lze ve vztahu k oprávnění občana obce vyjadřovat na zasedání zastupitelstva stanoviska k projednávaným věcem upravit např. pořadí jednotlivých diskutujících - a to tak, že po vystoupení přihlášených členů zastupitelstva a dalších osob uvedených v § 93 odst. 3 zákona o obcích (člen vlády nebo jím určený zástupce, senátor, poslanec, zástupce orgánů kraje) udělí starosta/předsedající slovo přihlášeným občanům obce, aby mohli vyjádřit své stanovisko k projednávané věci nebo se vyjádřit k návrhu rozpočtu obce a k závěrečnému účtu obce za uplynulý rok, případně stanovit časové omezení jednotlivého vystoupení - například, že nesmí být delší než 5 minut.

V praxi se naprosto neosvědčuje případ, kdy v jednacím řádu je upraveno oprávnění občana obce vyjadřovat se na zasedání zastupitelstva v jednom bodě programu ke všem projednávaným bodům. K tomu je třeba poznamenat, že ze zákona o obcích vyplývá oprávnění občana obce vyjadřovat se k projednávaným věcem (tzn. průběž- ně) a dále, že občan by ve svém vystoupení mohl sdělit k předchozím uzavřeným bodům takové informace, které by mohly případně vést k revokaci předchozích přijatých usnesení.

K udělování slova občanům obce k projednávaným věcem není zapotřebí souhlasu zastupitelstva. V souladu s jednacím řádem může udělit občanovi slovo přímo starosta/předsedající. Když občan požádá o udělení slova v jiné věci, než která je součástí schváleného programu, může jednací řád stanovit, že starosta/předsedající udělí slovo s předchozím souhlasem zastupitelstva (zastupitelstvo souhlas udělí hlasováním).

Oprávnění občana obce vystoupit na zasedání zastupitelstva má podle § 16 odst. 3 zákona o obcích také fyzická osoba, která dosáhne věku 18 let a vlastní na území obce nemovitost, popř. za podmínek stanovených v § 17 i cizí státní občan, který je v obci hlášen k trvalému pobytu.

Je třeba zdůraznit skutečnost, že právo občana obce vystoupit na zasedání zastupitelstva obce upravuje zákon o obcích ve vztahu ke všem projednávaným bodům a občan tedy toto právo může využít i např. při projednávání návrhu programu zasedání zastupitelstva. Zastupitelstvo však také může rozhodnout zařadit do programu svého jednání například bod "podněty, připomínky, dotazy občanů", který umožní občanům vystoupit na zasedání zastupitelstva - není tak zapotřebí nechávat hlasovat o umožnění vystoupení občanů k jiným věcem obsahově neodpovídajícím ostatnímu projednávanému programu zasedání zastupitelstva.

 

JUDr. MIROSLAV BÝMA, Ph.D.
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down