01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozhodnutí o zrušení příspěvkové organizace

Jak by mělo znít rozhodnutí o zrušení příspěvkové organizace obce v situaci, kdy činnost rušené organizace bude od 1. 1. 2010 zajišťovat samotná obec? Příspěvková organizace má jen jednoho zaměstnance a byla zřízena na dobu neurčitou. Podle § 84 odst. 23 písm. d) zákona číslo 128/2000 Sb., o...

Jak by mělo znít rozhodnutí o zrušení příspěvkové organizace obce v situaci, kdy činnost rušené organizace bude od 1. 1. 2010 zajišťovat samotná obec? Příspěvková organizace má jen jednoho zaměstnance a byla zřízena na dobu neurčitou.

Podle § 84 odst. 23 písm. d) zákona číslo 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je zastupitelstvu obce vyhrazeno zřizovat a rušit příspěvkové organizace a organizační složky obce, schvalovat jejich zřizovací listiny. Rozhodnout o zrušení příspěvkové organizace může tedy výhradně zastupitelstvo obce. Podle § 27 odst. 7 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, ke zrušení příspěvkové organizace dochází dnem určeným zřizovatelem v rozhodnutí, jímž též určí, v jakém rozsahu přechází její majetek, práva a závazky na nové anebo přejímající organizace. Právní skutečností, na základě které organizace zaniká, je tedy samotné rozhodnutí zřizovatele. V případě řešeného dotazu, kdy činnosti rušené organizace chce nadále zajišťovat obec sama, bude platit, že rozhodne-li zřizovatel o zrušení organizace (a neurčí, v jakém rozsahu přechází její majetek, práva a závazky na nové anebo přejímající organizace), přechází uplynutím dne uvedeného v jeho rozhodnutí o zrušení její majetek, práva a závazky na zřizovatele. To mimo jiné znamená, že zaměstnanec příspěvkové organizace se k datu jejího zániku stane zaměstnancem obce. Samotné rozhodnutí zastupitelstva obce o zrušení organizace může být poměrně stručné: "Zastupitelstvo obce XY schvaluje zrušení příspěvkové organizace ABC, se sídlem ..., IČ 12345678, a to ke dni 31. 12. 2009."

Na tomto místě je nezbytné upozornit na to, že rozhodnutí o zrušení organizace je prvním a možná nejjednodušším krokem, který je v řešené věci potřeba provést. Při rušení příspěvkové organizace bychom neměli zapomenout na povinnosti, které musíme splnit např. ve vztahu k Českému statistickému úřadu (oznámení o zániku organizace), finančnímu úřadu, obchodnímu rejstříku (byla-li organizace v něm zapsána), katastrálnímu úřadu (pokud organizaci byl k hospodaření předán nemovitý majetek), orgánům sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně atd. Důležité také bude získat dobrý přehled o právech a povinnostech organizace založených za jejího trvání smlouvami - vše přechází bez dalšího na zřizovatele. Rozhodnutí o zrušení organizace se zveřejňují v Ústředním věstníku ČR. O zveřejnění tohoto údaje je potřeba požádat.

 

JUDr. JAN JANEČEK
právník, Hradec Králové

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down