01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Začněme třeba kliknutím na www.szif.cz

Peníze z Evropské unie se na potkání nerozdávají. Tuto větu jsem nedávno zaznamenal v článku, který pochyboval o smyslu dotací z EU a kladl otázku, zda o ně vůbec máme usilovat. Měl autor textu pravdu? V Bruselu nesedí žádní hlupáci. Žadatele jen nesmí odradit práce spojená s cílem podporu získat....

Peníze z Evropské unie se na potkání nerozdávají. Tuto větu jsem nedávno zaznamenal v článku, který pochyboval o smyslu dotací z EU a kladl otázku, zda o ně vůbec máme usilovat. Měl autor textu pravdu? V Bruselu nesedí žádní hlupáci. Žadatele jen nesmí odradit práce spojená s cílem podporu získat. Proto tvrdím, že nebudeme-li se snažit na "evropské peníze" dosáhnout, pak ony "hloupé" musíme hledat někde jinde... Program rozvoje venkova 2007-2013 je velkou příležitostí, jak získat finanční podporu v odvětví lesního hospodářství.

V podmínkách Správy lesů města Tábora, s. r. o., jsme si stanovili priority, v čem se pokusit získat dotace. První prioritou bylo zajistit podstatnou soběstačnost ve strojním vybavení, čili v moderní lesní technice. Další priorita vyplynula z poučky, kterou si osvojí snad každý během studií na lesnické fakultě, totiž že les bez řádné dopravní sítě není lesem - proto nám šlo i o kvalitní lesní infrastrukturu. Vzhledem ke skutečnosti, že námi spravované lesní majetky jsou v blízkosti městských aglomerací, samozřejmě nemohla chybět možnost pokusit se získat dotační tituly v oblasti tzv. mimoprodukční funkce lesů, která pro nás představuje další prioritu.

FINANCOVÁNÍ: POMOCI MŮŽE I MĚSTO

Projektovou dokumentaci zpracováváme ve vlastní režii - pro současné období se pravidla zjednodušila a samotné webové stránky Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) jsou velmi dobrým průvodcem pro případné žadatele. Pochopitelně, dnes není problém celý projekt zadat specializovaným firmám, které se touto oblastí zabývají.

Tvrdým "oříškem" u každého projektu především bývá jeho financování. Nadále platí, že nejdříve musíme schválený projekt uskutečnit, a teprve potom můžeme čekat finanční dotaci. Určitě bychom uvítali průběžné financování přijatých projektů, zejména za současné hospodářské krize. Jako určitou satisfakci jsme s potěšením kvitovali možnost prodlouženého termínu doby realizace projektů, která v současnosti může činit až dva roky.

K tomu, jak získat finanční prostředky (vlastní zdroje, úvěr), dám k úvaze ještě jeden příklad. Pomoci totiž může i samotný zakladatel organizace, jako se to osvědčilo i v případě financování některých projektů Správy lesů města Tábora, s. r. o. Ona pomoc spočívá v jednoduchém řešení - v navýšení základního kapitálu společnosti. Z naší strany to chce však jasné argumenty, otevřenou kvalitní vzájemnou komunikaci a pochopení vedení města, proč zrovna v této době "natahujeme ruce", když jsme to dosud nikdy nedělali.

BUDE ROZHODOVAT VÝŠE SPOLUÚČASTI?

Velkým negativem je určitě skutečnost, že do dotačních titulů Programu rozvoje venkova nebylo pro lesní hospodářství alokováno tolik finančních prostředků jako do zemědělské činnosti. S tím už jsme se vyrovnali - a ani nám nic jiného nezbývá. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že dotace nejsou nárokové a vždy jde o podporu. Domnívám se, že do budoucna úspěšnost přijetí námi podaných žádostí bude velmi silně záviset na výši naší finanční spoluúčasti.

Jeden fakt je však zcela jistý už dnes: Kdokoliv z nás nahlédne do přehledu podpořených projektů a zjistí si celkové počty předložených projektů, a tím pádem počty žádostí o poskytnutí dotací, určitě si uvědomí, že peníze z Bruselu se na potkání skutečně nerozdávají, ale že se o ně v dobrém slova smyslu musí "bojovat".

Konkrétně v případě Správy lesů města Tábora jsme už v rámci PRV 2007-2013 uskutečnili či máme v běhu projekty o celkovém objemu za zhruba 6 milionů korun. Předpokládáme, že po jejich realizaci se nám z uvedené sumy díky přiznaným finančním prostředkům z Evropské unie a národních zdrojů vrátí přibližně 60 procent. Těmito našimi projekty byly nebo jsou: štěpkovač dřevní hmoty, výměna výpusti rybník Plocek v katastrálním území Sezimovo Ústí, revitalizace lesoparku Pintovka, univerzální kolový traktor s návěsem, oprava lesní cesty U řeky, lesokoutek Pintovka.

Úspěšní jsme však byli i v předchozím období. V letech 2004-2006, pro něž byl vyhlášen Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství, si naše společnost pořídila dva univerzální kolové traktory pro přibližování dřevní hmoty.

Možností, jak využít Program rozvoje venkova 2007-2013, existuje samozřejmě více. Záleží pouze na každém z nás, zda a jakým způsobem je uchopíme. Začněme třeba kliknutím na www.szif.cz.

JAN KALAFUT
jednatel, Správa lesů města Tábora, s. r. o.

 

Výměna výpusti rybníku Plocek se stala jedním z projektů Správy lesů města Tábora podpořených z Programu rozvoje venkova.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down