01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slavnosti vína přitahují stále více turistů

Centrem vinařství a jihomoravské vinařské turistiky jsou Valtice. V nich, konkrétně ve zdejším zámku, také sídlí obecně prospěšná společnost Národní vinařské centrum. Vznikla jako výsledek projektu Rozvoj vinařství na jižní Moravě, částečně financovaného na přelomu tisíciletí z programu PHARE. Jeho...

Centrem vinařství a jihomoravské vinařské turistiky jsou Valtice. V nich, konkrétně ve zdejším zámku, také sídlí obecně prospěšná společnost Národní vinařské centrum. Vznikla jako výsledek projektu Rozvoj vinařství na jižní Moravě, částečně financovaného na přelomu tisíciletí z programu PHARE.

Jeho součástí je i certifikace objektů vinařské turistiky - vinných sklepů, vinařství, vinoték, ubytování s vinařskou tematikou a vinařských restaurací. Znamená to, že certifikované objekty splňují určité kvalitativní požadavky a zároveň svou historickou nebo architektonickou hodnotou reprezentují to nejlepší z vinařské turistiky. Výsledek se dostavil a je téměř ohromující: Návštěvnost certifikovaných zařízení se zvýšila o 71 procent. Zbylých 29 procent sice nárůst počtu turistů nezaznamenalo, ale jejich počet se ani nesnížil.

V této době je vypsáno druhé kolo certifikace, které bude vyhodnoceno ke konci letošního roku.

VINAŘSKÝ PODZIM

V Mikulově se stalo již tradicí Pálavské vinobraní, které se odehrává o druhém zářijovém víkendu. Už v pátek je zahajují mikulovští trubači z věže kostela, další dny jsou maratonem nejen ochutnávky vín, ale také kulturních pořadů. Letos byla novinkou spolupráce s městem Znojmo, které své oslavy vína připravilo ve stejném termínu. Obě slavnosti se uskutečnily pod společným heslem Pravá tvář Moravy. Pořadatelé lákali diváky do obou měst prostřednictvím společné permanentky i organizovanou dopravou speciálně vypraveným vlakem.

Autentické zážitky spojené s oslavami vína připravily i menší vinařské obce, jako jsou Novosedly nebo Dolní Dunajovice.

FESTIVAL OTEVŘENÝCH SKLEPŮ

Zatímco vinobraní jsou pro letošek už minulostí, další zážitky spojené s oslavou vína zájemce ještě čekají: ve dnech 17. a 18. října se odehraje třetí kolo letos poprvé pořádaných Festivalů otevřených sklepů.

První se uskutečnilo již v březnu s názvem Mladá vína z Modrých hor, druhé v červnu, kdy se konal Slunovrat na Podluží. Závěrečný festival má název Otevřené sklepy, řemesla a kumšt na Mikulovsku.

Během těchto tří festivalů návštěvníci ochutnají víc než 800 druhů vín a zhlédnou sedmdesát kulturních akcí.

Festival, který organizuje obecně prospěšná společnost Partnerství, si vydobyl výborné renomé. Cílem je snaha dostat vinařskou turistiku na jižní Moravě na světovou úroveň. Na rozdíl od vinobraní je zaměřen především na venkov a na konkrétní vinaře.

Letos na podzimním festivalu otevřou kromě mikulovských vinařů své sklepy i vinaři ve dvou malebných obcích, v Bavorech a Perné.

V dalších letech hodlají pořadatelé tímto způsobem zmapovat Znojemsko, Slovácko i Velkopavlovicko. Říkají, že z akce jsou vinaři nadšení a návštěvníci rovněž.

/jo/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down