01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak zvýšit počet míst ve školkách?

Narozených dětí v České republice už pátým rokem přibývá. Podle statistických údajů se však od roku 2003 počet předškolních zařízení snížil zhruba o 3 %. Mateřské školy zřizované obcemi nebo dražší soukromé školky, případně školky firemní, již kapacitně nestačí poptávku uspokojit. Města proto budují nové prostory nebo rekonstruují stávající, hledají optimální alternativní řešení.

Do mateřských škol hl. města Prahy se v letošním školním roce dostali všichni předškoláci a všechny děti, jejichž oba rodiče chodí do zaměstnání. Problémy bývají v pražských okrajových částech, do jejichž školek hlásí své děti obyvatelé satelitních městeček za hranicemi Prahy, bez trvalého bydliště v hlavním městě. Těm nemusí být vyhověno, a také ani matkám na mateřské dovolené s druhým dítětem, které chtějí staršího potomka dát do školky, a konečně dětem mladším než 3 roky.

CENTRA PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI

Rodičům, kteří potřebují děti umístit alespoň na dopoledne, budou v Praze sloužit nově budovaná Centra pro předškolní děti (CPD). Centra vznikají při Domech dětí a mládeže zřizovaných hlavním městem Prahou. Jsou určena pro předškolní děti ve věku od 3 do 6 let, kterým nabídnou celotýdenní programy v rámci zájmového vzdělávání. Počítá se s tím, že v jedné třídě bude 15 dětí a dva pedagogičtí pracovníci, provoz "školky" bude od 8 do 13 hodin a rodiče za tuto službu zaplatí 100 Kč za den, eventuálně 850 Kč za měsíc. Pilotní projekt běží v Karlíně, do ledna příštího roku by mělo fungovat všech 20 center. Jejich provoz zaplatí hl. město Praha a podle předpokladu by měl přijít na 8 milionů korun za rok, z čehož 2 miliony představuje vybavení tříd. "Touto alternativou se snažíme pomoci rodičům, kteří v důsledku nedostatečné kapacity školek složitým způsobem kombinují své zaměstnání s péčí o rodinu," uvedla náměstkyně primátora hl. města Prahy pro oblast školství Marie Kousalíková, autorka návrhu zřizování CPD.

"DETAŠOVANÉ" ŠKOLKY

Problémy s umístěním dětí ve školkách se v jednotlivých pražských městských částech liší. Například pátá městská část vyhověla všem dětem, protože zvýšila kapacitu stávajících mateřských škol nebo se otevřely nové třídy. Naopak Městská část Praha 11, která zřizuje 16 mateřských škol pro 2306 dětí, všechny žadatele neuspokojila. "Byli jsme na to připraveni, nechali jsme si v předstihu zpracovat demografickou studii, z níž vyplynulo, že v této době budeme mít výrazný deficit předškolních zařízení. Rovněž včas jsme zmapovali současná školská zařízení. Pro vytvoření nových míst jsme využili tzv. školské rezervy, tedy prostory, které původně sloužily pro potřeby mateřských škol, ale v době, kdy dětí bylo málo, byly uzavřeny nebo na neurčitou dobu pronajaty s velmi krátkou výpovědní lhůtou," vysvětlil místostarosta pro zdravotnictví a školství Jan Meixner. Tímto způsobem například vznikla nová školka pro 84 dětí v Donovalské ulici, jejíž rekonstrukce stála 18 milionů korun. Další školka s kapacitou 84 míst se bude otevírat 1. ledna 2010 rovněž v objektu, který si původně od městské části pronajala soukromá mateřská škola s výukou angličtiny. Dalším řešením je vytváření tzv. detašovaných pracovišť mateřských škol v upravených třídách základních škol. Vzhledem k tomu, že tam pobývají zpravidla děti předškolních ročníků, v příštím roce tu budou pokračovat jako žáci prvních tříd základní školy. "Navzdory tomu, že jsme vytvořili víc než 300 nových míst v mateřských školkách, stejný počet žadatelů jsme nedokázali uspokojit. Proto stále hledáme nové možnosti již pro školní rok 2010/2011," konstatoval Jan Maixner.

Městská část Praha 15 má celkem 8 mateřských škol. "Všechny jsou však plné. Kvůli vyšší poptávce jsme otevřeli dvě nové třídy. Další zvýšení kapacity připravujeme rekonstrukcí mateřských škol v oblasti, kde se i do budoucna očekává vyšší poptávka po těchto zařízeních," zdůrazňuje Jaroslava Šimonová, vedoucí odboru školství, kultury a zdravotnictví Úřadu Městské části Praha 15.

DOPOLEDNÍ MACEŠKA

Ve Šlapanicích u Brna je kapacita mateřských škol v posledních dvou letech naplněná a všechny předškolní děti jsou umístěné. Město chce pomoci i maminkám, jejichž děti jsou mladší tří let a které by je chtěly, třeba jen na dopoledne dát do školky. Od října jim nabízí v prostorách školní družiny základní školy dopolední miniškolku Maceška, která bude sloužit pro děti od 2 do 4 let. "Jde o alternativu mateřských školek a zároveň o placenou službu, jejímž organizátorem je Centrum volného času Lány Brno. Město bude hradit provoz miniškolky, rodiče pak za dopoledne zaplatí za jedno dítě okolo 200 korun," říká Magdalena Černá, referentka pro komunikaci s veřejností Městského úřadu Šlapanice. Je to řešení jen pro letošní rok. "V současné době se zpracovává podrobný sociologický rozbor, který nám ukáže potřebu míst ve školkách pro rok 2010," doplnil starosta města Šlapanice Jaroslav Klaška.

MATEŘSKÁ CENTRA

Město Šternberk eviduje v posledních dvou letech okolo 50 žadatelů o umístění do mateřských škol, kterým nemůže vyhovět. Podle Mgr. Jany Kameníčkové, vedoucí odboru školství a kultury městského úřadu. většinou jsou to případy, kdy matka je s druhým dítětem na mateřské dovolené nebo kdy nemá dočasně práci a dítěti je okolo 3 let. Město poskytuje rodičům alternativní možnost - mateřské centrum zaměřené na činnosti s dětmi předškolního věku, které funguje při Domě dětí a mládeže.

I v Jablonci nad Nisou zastupitelé hledají možnosti, jak uspokojit požadavky maminek s dětmi okolo tří let, které se do normální školky nedostanou. Jesle byly zrušeny a kapacita současných čtyř školek je naplněna. Je to dočasné řešení (počet dětí bude klesat), město v anketě na svém webu a následném setkání s občany zjistilo skutečné požadavky. K dispozici byly i výsledky dotazníku skupiny Komunitního plánování sociálních služeb. "Z průzkumu vychází, že by byla potřeba jedna třída jeslí pro zhruba 24 dětí. Museli bychom ji vybudovat v prostorách mateřské školy a příští rok by se mohla stát její součástí. Nyní se ještě vedou diskuse o ceně, kterou rodiče budou za službu platit. Z dotazníku však vyšlo, že cena prakticky nerozhoduje, přičemž přijatelná je částka 100 Kč za hodinu a 2270 Kč za měsíc. O záležitosti zatím není rozhodnuto," říká tisková mluvčí Městského úřadu Jablonce nad Nisou Jana Fričová.

KDE KAPACITA PŘEBÝVÁ

"Kapacita našich mateřských škol je 341 míst, do jejího naplnění nám ještě chybí 12 míst. Pokud by se situace změnila, mohli bychom prvoplánově vyjít vstříc jen rodičům s trvalým pobytem v Humpolci. V případě neočekávaného babyboomu bychom museli budovat nové prostory," poznamenal Roman Brzoň, místostarosta města Humpolec.

Spokojená může být Mgr. Anna Gigimovová, starostka obce Vedrovice na Znojemsku, kde žije jen okolo 820 obyvatel. "My jsme naši jednu školku nezrušili a provozovali ji i v dobách, kdy bylo málo dětí a byla poloprázdná. Prostory jsme využívali i pro potřeby obce, a tak jsme ty horší časy ustáli." Jak ale starostka připomíná, v rozpočtech malých obcí peníze na výstavbu mateřských škol obvykle nejsou, východiskem jsou tam spíš soukromé školky.

POMOHLO BY SYSTÉMOVÉ ŘEŠENÍ?

Oslovení zástupci měst a obcí se shodují na tom, že vzhledem k opakujícím se populačním vlnám je obtížné optimálně nastavit síť mateřských škol. Ke zlepšení situace by určitě napomohlo zřizování soukromých - firemních školek (obdoba dřívějších podnikových) s finanční státní podporou a zmírnění podmínek vyplývajících z legislativy pro zřízení školského zařízení. "Pro obce by významnou úlevu znamenalo i zrušení osvobození od úhrady "školného" v posledním roce před zahájením povinné školní docházky," zdůraznila Mgr. Jana Kameníčková, vedoucí odboru školství a kultury Městského úřadu ve Šternberku.

EVA VÍTKOVÁ

 

Nová mateřská škola v Donovalské ulici v Praze 11. Organizace, která prostory předtím využívala jako azylový dům, neskončila na ulici, ale dostala od pražského magistrátu přidělené byty.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down