01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vystoupení právnické osoby na zasedání zastupitelstva

Může akciová společnost vlastnící v obci nemovitost vystupovat na zasedání zastupitelstva obce? Pokud ano, kdo je oprávněn za společnost hovořit a jak to má prokázat? Může předsedající zasedání žádat o prokázání tohoto práva? Na úvod je třeba zdůraznit, že zasedání zastupitelstva obce je podle...

Může akciová společnost vlastnící v obci nemovitost vystupovat na zasedání zastupitelstva obce? Pokud ano, kdo je oprávněn za společnost hovořit a jak to má prokázat? Může předsedající zasedání žádat o prokázání tohoto práva?

Na úvod je třeba zdůraznit, že zasedání zastupitelstva obce je podle zákona o obcích veřejné, tzn. na jednání zastupitelstva má přístup veřejnost bez jakéhokoliv omezení. Smyslem této zásady veřejnosti je zejména naplnění práva (zejména občanů obce, ale rovněž dalších osob) na informovanost o činnosti jednotlivých orgánů obce a práva účasti na správě věcí veřejných.

Od práva účastnit se jednání zastupitelstva je ovšem třeba rozlišovat právo na vystoupení na tomto zasedání, tedy právo vyjadřovat se k projednávaným bodům. Toto oprávnění zákon o obcích stanoví pouze ve prospěch omezeného okruhu fyzických osob - podle § 16 odst. 2 písm. c) má občan obce starší 18 let právo vyjadřovat na zasedání zastupitelstva obce v souladu s jednacím řádem svá stanoviska k projednávaným věcem. Uvedené oprávnění má rovněž fyzická osoba, která dosáhla věku 18 let a vlastní na území obce nemovitost (§ 16 odst. 3), resp. fyzická osoba, která dosáhla věku 18 let, je cizím státním občanem a je v obci hlášena k trvalému pobytu, stanoví-li tak mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána a která byla vyhlášena (§ 17). Právnické osobě (tedy ani akciové společnosti) nárok na vystoupení na zasedání zastupitelstva obce nesvědčí.

Vzhledem k tomu, že právnické osoby, ať už vlastní na území obce nemovitost či nikoli, nemají zákonný nárok na vystoupení na zasedání zastupitelstva obce, rozhodnutí o tom, zda bude umožněno jejímu zástupci na zasedání zastupitelstva hovořit, je tak plně v kompetenci zastupitelstva obce. Vzhledem k tomu, že nemusí jít o případy výjimečné, je vhodné tuto záležitost upravit v jednacím řádu zastupitelstva obce, jehož vydání zákon o obcích předpokládá.

V jednacím řádu může být stanoveno například časové omezení vystoupení zástupce právnické osoby, stanovení pořadí těchto osob mezi diskutujícími apod.

Pokud jde o to, kdo je v případě, že bude právnické osobě (v tomto případě konkrétně akciové společnosti) vystoupení zastupitelstvem umožněno, oprávněn za ni hovořit, lze v obecné rovině odkázat na příslušná ustanovení obchodního zákoníku.

V souladu s ust. § 13 odst. 1 obchodního zákoníku právnická osoba jedná statutárním orgánem nebo za ni jedná zástupce.

Ve smyslu ust. § 191 odst. 1 obchodního zákoníku je statutárním orgánem akciové společnosti, jenž řídí činnost společnosti a jedná jejím jménem, představenstvo. Představenstvo rozhoduje o všech záležitostech společnosti, pokud nejsou obchodním zákoníkem nebo stanovami vyhrazeny do působnosti valné hromady nebo dozorčí rady. Nevyplývá-li ze stanov něco jiného, za představenstvo jedná navenek jménem společnosti každý člen představenstva. Členové představenstva, kteří zavazují společnost, a způsob, kterým tak činí, se zapisují do obchodního rejstříku.

Z uvedeného vyplývá, že i na zasedání zastupitelstva obce by měl společnost zastupovat člen představenstva, který je k tomu oprávněn podle obchodního rejstříku. Ten by měl, pokud k tomu bude předsedajícím (zpravidla starostou) vyzván, prokázat svou identitu (občanským průkazem) a jednatelské oprávnění (výpisem z obchodního rejstříku). Jestliže by za společnost jednal jiný zástupce, měl by se prokázat plnou mocí udělenou mu členy představenstva oprávněnými jednat za společnost podle obchodního rejstříku.

 

Mgr. PAVLA SAMKOVÁ
právnička

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down