01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kostel s bohatou historií znovu otevřen

Uherský Brod Po náročné rekonstrukci byl zde slavnostně otevřen kostel Mistra Jana Husa. Na obnově nejstarší dochované původně gotické sakrální stavby ve městě a okolí se finančně podílely Uherský Brod, Zlínský kraj a Nadace děti-kultura-sport. V rámci záchranného archeologického výzkumu zde byly...

Uherský Brod

Po náročné rekonstrukci byl zde slavnostně otevřen kostel Mistra Jana Husa. Na obnově nejstarší dochované původně gotické sakrální stavby ve městě a okolí se finančně podílely Uherský Brod, Zlínský kraj a Nadace děti-kultura-sport. V rámci záchranného archeologického výzkumu zde byly objeveny původní gotické základy kostela ze 13. století, které návštěvníkům kostela zpřístupňuje archeologická expozice.

Vzácná kulturní památka má vůbec bohatou historii. Loď v obvodovém zdivu pochází ze 14. století. Pozdně gotický presbytář byl zhotoven Pavlem Sekaným roku 1494. Kostel byl pozměněn renesanční přístavbou věže roku 1589 stavitelem Mikulášem Lorkem a raně barokní přestavbou (klenby lodě) z roku 1667. V letech 1715-1717 byl kostel opraven a jeho věž pokryta břidlicí. Roku 1733 byla farní správa přenesena k novému kostelu na náměstí a v roce 1784 byl kostel odsvěcen, sloužil jako sklad munice, obilí i jako hasičská zbrojnice. Od roku 1898 byla boční loď užívána jako Krajinské muzeum, a v roce 1920 kostel převzala a rekonstruovala církev Československá husitská. Kulturní památka je v současné době v majetku města Uherský Brod.

/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down