01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Putovní výstava vykopávek na Zlínsku

Hulín Zpět ke kořenům je název výstavy, která putuje po městech a obcích Zlínského kraje. Expozice prezentuje výsledky záchranného archeologického průzkumu, který se uskutečnil v blízkosti Hulína v letech 2004-2008 v souvislosti s plánovanou stavbou napojení rychlostních komunikací R55 a R49 na...

Hulín

Zpět ke kořenům je název výstavy, která putuje po městech a obcích Zlínského kraje. Expozice prezentuje výsledky záchranného archeologického průzkumu, který se uskutečnil v blízkosti Hulína v letech 2004-2008 v souvislosti s plánovanou stavbou napojení rychlostních komunikací R55 a R49 na dálnici D1 (jejího úseku 0135 Kroměříž-východ - Říkovice). Na ploše přibližně 36 hektarů v katastrálním území Hulína a Pravčic bylo objeveno 5700 archeologických objektů patřících dávným sídlištím od neolitu až po dobu stěhování národů. Nejstarší nálezy kostrových hrobů pocházejí z konce třetího tisíciletí před naším letopočtem. K významným objevům patří zejména část příkopu římského vojenského pochodového tábora.

Představitelé Hulína usoudili, že lidé v kraji by se s výsledky bádání olomouckých archeologů měli seznámit formou výstavy. Odbor životního prostředí městského úřadu vypracoval za finanční podpory Zlínského kraje projekt výstavy, jehož součástí byly soutěž pro děti ze základní školy a odborná přednáška. Jako první navštívili výstavu obyvatelé Hulína. Kvůli velkému zájmu ji pak zhlédli obyvatelé Pravčic, Břestu, Tlumačova a poté Kroměříže, Kvasic, Chropyně, Žalkovic. Jedinečnou příležitost se seznámit s dosud nepublikovanými výsledky vykopávek dostanou i návštěvníci nově zrekonstruovaných prostor zámku v Holešově.

/md/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down