01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozvoj některých krajů bude financovat Švýcarsko

Pátého června Ministerstvo financí ČR za účasti švýcarské strany oficiálně zahájilo Program švýcarsko-české spolupráce. K dotacím z EU nyní přibudou peníze "švýcarské". Obcím, spolkům, podnikatelům, vědcům i studentům se tak otevřela další cesta k získání finanční podpory konkrétních projektů či studií.

O finanční pomoci deseti novým členům EU hlasovali Švýcaři v referendu již v listopadu 2006. Kladně se vyslovilo 53,2 % hlasujících občanů. Švýcarsko tak uvolní pro nováčky EU celkem jednu miliardu švýcarských franků (CHF) - tedy asi 17,6 mld. Kč. Evropská unie za to Švýcarsku poskytne přístup k trhu rozšířené EU a účast na unijních programech a aktivitách.

Program švýcarsko-české spolupráce potrvá do 14. června 2012, přičemž období proplácení výdajů (realizace aktivit a proplácení finančních prostředků) může pokračovat dalších pět let, tedy až do 14. června 2017. Česká republika má tak možnost získat nevratný finanční příspěvek ve výši 109,78 mil. CHF (včetně prostředků na technickou asistenci při realizaci programu pro českou i švýcarskou stranu), což je 11 % z oné jedné miliardy, která bude k dispozici pro nové členské země EU.

Minimálně 40 % z částky určené pro ČR zamíří do prioritních regionů stanovených v Rámcové dohodě - do krajů Moravskoslezského, Olomouckého, a případně později Zlínského.

Cílem programu je podpořit snížení hospodářských a sociálních rozdílů v rámci rozšířené EU. Proto byly vybrány výše zmíněné kraje, které proti ostatním regionům vykazovaly největší rozdíly. Česká republika může čerpat finanční pomoc zejména formou grantů, a to na oblasti:

Bezpečnost, stabilita a podpora reforem (26 mil. CHF),

Životní prostředí a infrastruktura (29 mil. na projekty a 1 mil. CHF na Fond environmentální expertizy),

Podpora soukromého sektoru (12 mil. CHF),

Rozvoj lidských zdrojů a Sociální rozvoj (11 mil. CHF).

Nevládní neziskové organizace se mohou ucházet o prostředky z tzv. Blokového grantu (5 mil. CHF). Potenciálním žadatelům jsou k dispozici ještě další fondy: Fond na přípravu projektů, Fond Partnerství (2,55 mil CHF), Fond na stipendia (4 mil. CHF) a Fond technické asistence (2,6 mil. CHF). Získané prostředky nelze spojovat s dotacemi z EU.

Národní koordinační jednotkou (NKJ) vůči Programu švýcarsko-české spolupráce i švýcarské administrativě je Ministerstvo financí ČR.

Eva Vítková

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down