01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /35

V dalším pokračování této rubriky se opět podíváme na stránky tzv. Egoncentra (www.egoncetrum.cz). Sice jsme se o nich zmínili již letos na jaře, ale vzhledem ke spuštění datových schránek a k účinnosti zákona číslo 190/2009 Sb., kterým se mění zákon č. 499/2004 Sb., o archivní a spisové službě a...

V dalším pokračování této rubriky se opět podíváme na stránky tzv. Egoncentra (www.egoncetrum.cz). Sice jsme se o nich zmínili již letos na jaře, ale vzhledem ke spuštění datových schránek a k účinnosti zákona číslo 190/2009 Sb., kterým se mění zákon č. 499/2004 Sb., o archivní a spisové službě a změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů, nabývají informace z této oblasti na významu.

Na těchto stránkách, provozovaných ministerstvem vnitra, byste měli najít vše, co radnice v souvislosti se zaváděním služeb eGovernmentu nejvíce trápí. Kromě výkladů a stanovisek k jednotlivým nově přijímaným zákonům z oblasti eGovernmentu stránky obsahují i důležité pokyny a odpovědi na otázky žadatelů o podporu na projekty kofinancované z fondů EU, pro něž je ministerstvo vnitra zprostředkujícím orgánem. Jde tedy o Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost a Integrovaný operační program. Možná jste však na stránkách Egoncentra už také hledali informace o projektu CzechPOINT a o dotacích s ním souvisejících.

Členění těchto stránek se od naší poslední návštěvy nezměnilo: Na úvodní stránce si tedy i nyní můžete vybrat ze sekcí Často kladené dotazy, Ke stažení, Vzdělávání a Odkazy. Co bych vám aktuálně doporučil? Jestliže zastupujete obec s rozšířenou působností, zřejmě vás zaujmou informace k výzvě č. 40 z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost - zajištění vzdělávání v eGovernmentu. Žádost o podporu vzdělávání v této oblasti lze podat do letošního 30. 11., a ucházet se tak o zhruba dva miliony korun.

Co doporučím všem obcím? Přečíst si stanoviska a výklady k novele "archivního zákona". Tam se také dozvíte, jaké máte možnosti při využívání elektronické spisové služby. Důležitým místem jsou tyto stránky i pro výzvu z Integrovaného operačního programu, kterou pod názvem Technologická centra znají hlavně na úřadech obcí s rozšířenou působností. Výzva by měladát příležitost zlepšit příjemcům jejich IT infrastrukturu, a tím ji připravit na další navazující projekty (k nim patří i Digitální mapa veřejné správy). Máte-li k čemukoliv na stránkách Egoncetra dotaz, zašlete jej na kontaktní e-mail egoncentrum@mvcr.cz. Ministerstvo vnitra deklaruje, že každý dotaz zodpoví do čtyř pracovních dnů. Můžete tedy ministerstvo otestovat.

VÁCLAV KOUDELE

vedoucí odboru informatiky

Krajský úřad Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down